Кривий ріг: старий мер чи нові вибори?

Кривий ріг: старий мер чи нові вибори?

Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради визнала: встановити результати виборів мера в Кривому Розі неможливо

Поки в більшості населених пунктів країни нова місцева влада готується до новорічних свят, в Кривому Розі досі точиться боротьба за мерське крісло. За місяць після дня голосування ситуація у місті так і не прояснилась. А після вчорашнього дня і без того крихка позиція Юрія Вілкула (переможця за даними ЦВК) ще більше похитнулась. 9 грудня пізно ввечері Тимчасова Спеціальна комісія Верховної Ради (створена для перевірки фактів порушень в ході проведення другого туру виборів криворізького мера) з огляду на неможливість встановлення результатів через порушення, прийняла рішення рекомендувати парламенту призначити позачергові вибори.

Пікантності цьому рішенню парламентської комісії додає той факт, що Кривий Ріг багато років вважався стовідсотковою вотчиною клану Вілкулів. Другий тур мерських виборів був для господаря міста формальністю. Жодної інтриги не передбачалось: підтримка мера Юрія Вілкула, який представляв «Опозиційний блок» за результатами першого туру склала 45,3%, а його конкурента – волонтера від «Самопомочі» Юрія Милобога – лише 10,7%. Та нова система виборів мерів великих міст в два тури довела свою доцільність, показавши, що результати можуть бути несподіваними. Другий тур Милобог виграв в усіх районах міста, крім одного – Інгулецького, де розташовані «ахметівські» гірничо-збагачувальні комбінати. Що цікаво, явка на дільницях в Інгулецькому була підозріло високою – фактично в два рази вище за середню по місту. Саме це і дозволило Вілкулу із несуттєвою перевагою в 752 голоси обійти опонента. В відсотковому відношенні відрив взагалі склав менше одного 1%: 49,25% проти 48,83%.

В штабі Милобога заявили про фальсифікацію результатів другу туру та, пообіцявши боротися за перемогу свого кандидата, виступили із вимогою перерахувати голоси на «підозрілих» дільницяї. Територіальна виборча комісія в Кривому Розі дозволила зробити це лише на одній з них, хоча скарг, підготовлених штабом Милобога нараховувалося більше двадцяти. В «Самопомочі» повідомляли про каруселі, а нардеп Єгор Соболєв зазначав, що, за його даними, близько 4 тисяч бюлетенів були «докинуто» по всьому місту. Та, не дочекавшись перерахунку, тервиборчком, в якому представники деяких коаліційних сил голосували в унісон з Опоблоком, оголосив Вілкула мером. Так само його привели до присяги і на сесії міськради, після чого закрили її на невизначений термін.

Позов Милобога про невизнання виборів ані Дніпропетровський адміністративний, ані апеляційний суд не задовольнили. А рішення апеляційного суду щодо перерахунку голосів на шести спецдільницях в місті не було виконано: тервиборчком не зміг вчасно – до закінчення виборчого процесу – розпочати процес через… постійні повідомлення про мінування.

17 листопада під будівлею міськвиконкому Кривого Рогу проти фальсифікації виборів мера розпочалась акція протесту, яка триває й досі. На думку мітингувальників, перемога Вілкула стала результатом системних порушень на ряді дільниць.

Дійшло до того, що через протести новообраний мер фактично не зміг дістатися до свого робочого місця. Під час спроби це зробити між Вілкулом та нардепами від «Самопомочі» і протестувальниками-бійцями АТО трапилась словесна перепалка. У відповідь на звинувачення нардепа Семена Семенченка в тому, що такі, як Вілкул, «підпалили Донбас», той відповів: «Це ви підпалили Донбас, ви захоплювали Донбас, ви сепаратисти». Це обурило пікетників, і Вілкулу довелося залишити будівлю міськради. Учасники акції протесту пообіцяли стояти до призначення нових виборів в місті.

Власне, команда Вілкула без діла теж не сиділа. «Самопоміч» звинуватили в тому, що перемогу Милобога відстоюють не місцеві мешканці, а окремі активісти, багато з яких були спеціально привезені в Кривий Ріг. Опозиційний блок закликав «приїжджих провокаторів» перестати розхитувати ситуацію в місті. Вілкул також звернувся до президента Порошенка і керівників правоохоронних органів із проханням не дати Семену Семенченку дестабілізувати ситуацію в місті і захопити міськраду. Також із посиланнями на голову криворізького міськвиборчкому Павла Гівеля зараз розповсюджується інформація про спроби «Самопомочі» сфальсифікувати результати виборів в Кривому Розі.

Проте, здається, в цій історії найближчим часом буде поставлена лише трикрапка – адже боротьба може розпочатися наново.

Створена Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з питань перевірки фактів порушень під час проведення повторного голосування на виборах криворізького міського голови 15 листопада 2015 року ще на початку тижня оприлюднила своє проміжне рішення – про визнання допущених порушень в ході другого туру. Тоді ж член комісії, нардеп Сергій Висоцький анонсував, що наступним кроком має стати встановлення ступеню впливу цих порушень на виборчий процес. І вчора, 9 грудня, комісія затвердила свій звіт, в якому висвітлила всі встановлені факти порушень на виборах Кривого Рогу: невідповідність в повідомленнях про включення осіб до списку виборців у ряді спеціальних виборчих дільниць; включення до списків виборців на певних дільницях осіб на підставі того, що вони є членами відповідних дільничних виборчих комісій, ще до того, як вони ними стали; кількість виборчих бюлетенів в другому турі перевищувала кількість бюлетенів для голосування в першому турі на 254 шт.; неналежний розгляд комісіями скарг і так далі.

«В тому числі, - як зазначив в розмові з «Главкомом» голова комісії, нардеп від «Народного фронту» Леонід Ємець, - там йдеться про відоме рішення апеляційного суду, яке зобов’язало врахувати скарги і перерахувати бюлетені на окремих дільницях. Проте здійснити це неможливо з об’єктивних підстав – свою роботу виборчі комісії, згідно законодавства, закінчили». Також мова йде про перевірку роботи спецдільниць, результати по яких не можуть бути зараховані. Там багато дивних обставин», - зазначав депутат. За його словами, питань достатньо, і на деякі з них – як-то експертиза документів і визначення справжніх і підробок – можуть дати відповіді лише правоохоронні органи. «Поліцію просили прискоритись. Та поки що інформації щодо якихось висновків немає, і, думаю, навряд чи буде в найближчі місяці. Виходячи з наданих документів, ми не можемо стверджувати, що якась особа перемогла на виборах. Якщо прибрати 21 дільницю - перемагає Милобог, якщо лишити – Вілкул. Встановити, що було реально, можна лише шляхом експертиз», - сказав Ємець.

Тож, в своєму рішенні комісія відзначила неможливість встановити результати виборів в Криму Розі та рекомендувала парламенту призначити позачергові вибори.

Голоси в комісії, де більшість склали представники коаліційних сил, розподілилися так: 9 «за» і 2 «проти». Не підтримали звіт представники Опозиційного блоку Костянтин Павлов (який і проміжне рішення називав «абсолютно незаконним») та групи «Відродження» Андрій Шипко.

Щоправда, як казали у відомому фільмі, «кодекс – це всього лише звіт вказівок, а не правил». Тож, незважаючи на те, що нардепи вже працюють над законопроектом про призначення повторних виборів міського голови в Кривому Розі, рішення комісії лишається лише рекомендацією парламенту. І боротьба триває.

Варіант із новими виборами радо зустріли в «Самопомочі». Одним з найоптимальніших його називав головний конкурент Вілкула – Юрій Милобог, мовляв, треба мати чітку відповідь на питання: «Хто переміг у місті?». Милобог не вважає, що за результатами другого туру Кривий Ріг, як кажуть деякі політики та експерти, розподілився на дві частини, проте визнає: ситуація є доволі напруженою.

Пане Юрію, розкажіть, що зараз відбувається в місті? Які настрої у протестувальників?

Всі люди в очікуванні рішення комісії і Верховної Ради. Люди обурені, і тут питання не в моїй персоні, не в мерській посаді. Люди вийшли на вулиці, бо в них вкрали голоси. Щонеділі під міською радою збирається від трьох до п’яти тисяч людей.

Можна говорити, що місто розділилося на дві частини?

Ні-ні. У нас все мирно. Коли навіть виходили люди під апеляційний суд за Вілкула, я приходив до них, ми нормально спілкувалися. Проблеми і у тих, хто проти Вілкула, і у тих, хто за, одні й ті самі. Тільки одна половина вже не сподівається, що Вілкул проблеми вирішить. А інша ще не вірить, що їх зможу вирішити я. От і все. Та я їх переконую, кажу, що шляхи є, що я їх бачу. Та

Чи проходять зараз акції на підтримку Вілкула?

Зараз від Вілкула ніхто не стоїть. Хоча, може, ще звезуть якихось бюджетників. Та я один раз прийшов на такий мітинг, куди звезли бюджетників, а мене одна жінка зупинила і попросила, щоб я, коли стану мером, ніколи насильно людей на мітинги не звозив. Я пообіцяв, що не буду.

Вілкулзараз має доступ до свого робочого кабінету? Чи його туди не пускають учасники акції протесту?

Не те, щоб його хтось кудись не пускав…

Але вже був інцидент

Та він зайшов в міськраду. Просто зібралося дуже багато людей під міськрадою. І вони стали нам казати, що хочуть туди зайти і його чи не лінчувати. Ми кажемо: ні, зараз попросимо, щоб він краще поїхав поки додому, не треба провокувати, бо вони тільки того і чекають, щоб сказати, що ми - бандити, рекетири, ненормальні, хочемо захопити владу. По місту, що цікаво, вже висить 250 бігбордів з фотографіями мене, Єгора Соболєва (нардеп від «Самопомочі», - «Главком»), Володимира Парасюка. Мовляв, ми хочемо захопити місто. Там, на цих бордах написано, здається: «Эти люди хотят нами управлять?». Тільки от незрозуміло: ким нами? Тими, хто ті борди розвішав?

Та тоді ми просто попросили Вілкула поїхати, не провокувати людей, тому що частина, особливо ті, хто повернувся з фронту, дуже радикально налаштована проти нього.

Ви брали участь у тій розмові?

З Вілкулом говорили народні депутати – Єгор Сооболев, Семен Семенченко. Туди також зайшли активісти. Та коли Вілкул сказав тим атошникам, що то вони захопили Донбас, слава Богу, я вам скажу, що там були народні обранці, вони змогли зупинити людей. Він обізвав воїнів АТО сепаратистами. А вони ж і вбити могли за такі слова.

Вілкул більше не намагався знову повернутися в кабінет?

Так, поїхав і після того наче не з’являвся.

Розумієте, от в 2014 році, коли відбувалися події на Майдані, Вілкула півроку не було в місті. Півроку не збиралася сесія, і нічого з містом не трапилося. Якщо зараз протягом кількох днів, поки буде прийматися політично-правове рішення, він не буде приходити і провокувати людей, нічого з містом теж не трапиться. Є заступники, є виконком, всі працюють, ніхто нічого не блокує, ніхто нікому не заважає працювати.

Та головне – щоб вони людей приймали. Бо вони ж не приймають. Коли ми відкрили міськвиконком, люди вишикувалися в чергу як на Великдень у церкву. Всі зі скаргами. А для чиновників це страшно, що зараз треба працювати. Та, знову ж таки, мер їм для цього не потрібен.

А що у нас відбувається? Люди ходять по кабінетах по року, по два. І не можуть добитися правди, їхні питання не вирішуються.

Зараз через деякі ЗМІ розповсюджується інформація про те, що «Самопоміч», фальсифікувала результати виборів (голова криворізького міськвиборчкому Павло Гівель зазначає, що про це начебто свідчать фото матеріалів, які були під час засідання виборчкому у членів комісії від «Самопомочі», а також смс-переписка Єгора Соболєва), по-друге, що ви звозите на акції протесту людей з інших міст. Прокоментуйте це.

Ми ніколи ні з яких міст сюди нікого не звозили. Єдине, до нас приїхала на підтримку «Самопоміч» з Марганця, з Дніпропетровська, Дніпродзержинська та Нікополя. Тобто з чотирьох міст до нас приїхали керівники місцевих осередків із своїми кандидатами в депутати, депутатами і прихильниками. Одного разу приїжджали до нас активісти із «Самопомочі» з Олександрії. Та один раз приїхали волонтери з Харкова, з якими наші волонтери зустрічалися на фронті, разом допомагали 17-й танковій бригаді. Ото і все.

А щодо фальсифікацій. Це якісь інсинуації. Я ж не доводжу фальсифікації якимись смс-переписками. У нас є конкретні випадки. Десь членів комісій повикидали з дільниць – вони пішли писати заяви. У мене є от інформація по онколікарням: у нас на рак захворіло за останній тиждень на 30% людей більше. От як так може бути?

Та в звіті комісії зафіксовані всі порушення – їх не можна заперечити.

Ви особисто співпрацювали з комісією? Надавали докази фальсифікацій?

Я – ні. Ми співпрацювали через юристів.

Її рішенням ви задоволені?

Суд задовольнив клопотання про перерахунук голосів, але виборчі комісії відмовилися перераховувати. Потім виборчі комісії розпустили. І за законом вже закінчився виборчий процес. Вони зробили все так, щоб тільки не перераховувати голоси.

Думаю, це було б правильно, якби Верховна Рада або оновлена ЦВК призначила нові вибори. Можна, звісно, просто виправити порушення, які були, і я переможу. Але це буде незначна перевага. Бо якщо говорити про стовідсотково виявлені порушення, явні, то є дільниці, де треба скасовувати вибори. Бо там то більша кількість бюлетенів була надрукована, то голосували люди, які не мали права бути включені у виборчий список, то члені комісії не були виключені з реєстру виборців. Були спотворені результати на всіх тих дільницях більше, ніж на 5%. В такому випадку вибори там визнаються недійсними. Але я не хочу перемоги умовно в 150 голосів. Бо тоді підозра буде в іншої частини людей міста. А вони (команда Вілкула, - «Главком») фальсифікували більше. Та тут я мовчу, тут вже будуть розбиратися правоохоронні органи в рамках кримінального провадження, є відповідні заяви.

Заяви від кого і про що саме? І які ваші прогнози щодо того, як просуватиметься провадження?

До правоохоронних органів звертався не тільки я. Заяви подавали спостерігачі, члени комісій, яких просто повикидали з дільниць. Та в рамках кримінального провадження будуть відповідати ті посадові особи, які відповідали за вибори. Вони можуть отримати кримінальну відповідальність, але вибори ж від цього не поміняються.

Тому заради того, щоб заспокоїти ситуацію і місті, потрібні саме перевибори.

Ви не думаєте, що перевибори, навпаки ще більш загострять ситуацію?

Всі знають, що Вілкул – не мер. Навіть його прихильники, депутати, всі кажуть, в тому числі, зі мною в приватних розмовах, що вони вибори програли. Так і кажуть: ми вибори просрали.

Зараз же дуже багато мобілізованих повернулися в місто. Вони бачать несправедливість, бачать, що роботи немає, зневагу відчувають. Вони налаштовані дуже радикально: сповнені бажання просто зайти і всіх повикидати через вікна. Це не вихід. Та люди накручені. Тому кращий варіант – нові вибори.

Єдине що потрібен буде дуже здоровий контроль спостерігачів над перевиборами. Бо коли у нас був другий тур, всі поїхали в Дніпропетровськ котролювати, а у нас ні міжнародного спостерігача, ні «Опори», ні Комітету виборців України…

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: