Микола Азаров: труба залишиться українською

Микола Азаров: труба залишиться українською

У вівторок відбулося засідання Ради Співробітництва Україна-ЄС у Люксембурзі

У вівторок відбулося засідання Ради Співробітництва Україна-ЄС у Люксембурзі, у якому взяв участь прем’єр-міністр України Микола Азаров.

Серед іншого, пан Азаров зустрівся із Верховним представником Євросоюзу з закордонних справ та політики безпеки Кетрін Ештон та комісаром з питань розширення ЄС Штефаном Фюле.

Клацнути Читати про заяви Кетрін Ештон щодо України

В ексклюзивному інтерв’ю Українській службі Бі-Бі-Сі, яке він дав у Люксембурзі одразу після тієї зустрічі, пан Азаров сказав, зокрема, що євроінтеграція залишається пріоритетом у зовнішній політиці України.

Інтерв’ю Миколи Азарова - в ефірі вечірньої програми Бі-Бі-Сі «Добрий вечір з Лондона» 15 червня, яка виходить з 21-00 по 22-00 за київським часом, та в ефірі програми «Ранок з Бі-Бі-Сі» 16 червня з 6-00 до 8-00 ранку.

-- Євроінтеграція

М.Азаров: Європейська інтеграція завжди була, є і буде нашим пріоритетом у зовнішньополітичній стратегії. Цей курс президента України Віктора Федоровича Януковича є послідовним, фундаментальним курсом. Ми з ним працюємо вже разом багато років, він двічі очолював уряд України, я працював його першим заступником. І я чудово знаю, що це відповідає нашим ідеологічним настроям. Тому ми цей курс впроваджували і надалі впроваджуватимемо.

Бі-Бі-Сі: Коли все ж таки буде створено зону вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом? Це питання обговорювалося тут, у Люксембурзі…

М.Азаров: Так, ми це питання обговорювали. Але поки що на рівні експертів відбулося гальмування. І саме тому ми значну увагу надали саме тому, як зрушити із мертвої точки оті спірні питання, що виникли на рівні експертів. І єврокомісар із питань розширення пан Фюле, і я запропонували винести це питання на більш високий рівень, ніж рівень експертів. Це з одного боку. З іншого, інтенсифікувати діалог із тими країнами, які мають принципову позицію.

Бі-Бі-Сі: Принципову позицію проукраїнську чи принципово скептичну до України?

М.Азаров:Кожна країна має свою позицію. Ми – проукраїнську. А Франція, приміром, – профранцузьку. Головні питання, звичайно, виникають у сфері агропромислового комплексу. Україна виробляє багато сільськогосподарської продукції найвищої якості. Якість нашого зерна та інших продуктів набагато вища, ніж у Європі, повірте.

-- Візи

Бі-Бі-Сі: Ще одне питання, яке ви обговорювали – безвізовий режим між Україною і Євросоюзом. Є різна інформація з цього приводу. Президент Янукович висловлював прогнози, що ледь не до кінця цього року вже буде безвізовий режим. Хтось каже про 2012 рік – рік чемпіонату Європи із футболу. Скептики кажуть про більш тривалий час. Як вам бачиться ситуація?

М.Азаров: Я думаю, що на черговому саміті Україна-ЄС, що відбудеться у листопаді, буде ухвалений план дій. Тобто, план, що має зробити Євросоюз, що має зробити Україна, щоб прийти до цієї угоди. Зараз модно називати ці плани «дорожньою картою» чи ще якось. Але головне, щоб Україна виконала певні кроки, і їх також виконала Європа. Розглядаючи практичну сторону, цілком зрозуміло, що Україна може виконати ці зобов’язання протягом одного року, не більше. Тим паче, що ми вже виконуємо, по суті, цей план дій. Ми знаємо, що від нас очікують. Це перш за все, посилення боротьби із нелегальною міграцією, це надійний захист зовнішнього кордону, оскільки він стане зовнішнім кордоном Шенгену в даній галузі. Відповідальність свою ми чудово розуміємо і зробимо усе, щоб Україна була надійним партнером Євросоюзу.

Бі-Бі-Сі: Але все ж таки, якусь дату конкретну, рік ви не наважилися б поки назвати? Коли з українським паспортом в ЄС можна буде їздити без віз?

М.Азаров: Я сподіваюся, що 2011 рік буде заключним роком розробки і реалізації відповідних угод.

-- Свобода слова

Бі-Бі-Сі: Багато зараз говорять, як кажуть, б’ють на сполох стосовно загроз свободі слова. Чи помітили ви стурбованість у цьому контексті з боку європейських партнерів?

М.Азаров: Я не помітив особливої занепокоєності керівництва ЄС. Хоча питання ці порушувалися – в загальному плані. І я сказав, що ми поділяємо позицію Євросоюзу. Я сказав пану Фюле і пані Ештон, що це для нас фундаментальні цінності. Ми, вихідці із тоталітарної системи, знаємо ціну цим цінностям. Знаємо, що таке свобода слова, демократія. Дякуючи цим цінностям, ми перебували і в опозиції, і у владі. Думаю, що ці наші переконання були почуті. І ми ніколи не порушуватимемо ці цінності.

-- Металургія і Росія

Бі-Бі-Сі: Багато хто говорить, що за 100 днів влада зробила різкий поворот – як геополітичний, так і економічний - в бік Росії. Мовляв, навіть цілі галузі опиняються у руках Росії. Як ви це бачите?

М.Азаров: Перш за все, я би хотів сказати, що у попередні п’ять років країною керували «прозахідні» - підкреслюю, саме у лапках «прозахідні» - керівники. Пан Ющенко виглядав в очах Європи активним прихильником вступу до НАТО, європейської інтеграції, ворогував із Росією. Я ставлю таке питання, яке на перший погляд виглядає парадоксальним: а чому при цьому найбільші банки України стали російськими? Чому найбільші металургійні підприємства стали російськими? Це все відбулося якраз у період так званого прозахідного уряду. Тому ніякого здавання національних інтересів, звичайно ж, не буде. Цього й не було ніколи з нашого боку.

Ми не крен робимо в бік Росії, а відновлюємо нормальні відносини із нашим сусідом. Від якого багато у чому залежить наше торгівельне співробітництво і економічний розвиток. Тому ми безумовно розвиватимемо взаємовигідні, коопераційні зв’язки, спільні проекти. Нам вдалося вирішити дуже важливе питання - зниження ціни на газ на 30 відсотків. Це було дуже важливо для країни, яка перебуває в глибокій кризі. Ми і надалі розвиватимемо ці взаємини із Росією.

Але це не заважатиме нам орієнтуватися на євроінтеграцію чи, наприклад, розвивати гарні відносини із Китаєм та іншими країнами, що швидко розвиваються. Контакти наші за ці три місяці були із вищим керівництвом Китаю, Бразилії та інших країн. І ми розраховуємо, що забезпечуючи ринки збуту, ми забезпечуємо для нашої економіки швидший розвиток.

Бі-Бі-Сі: Ви сказали, що багато продавалося росіянам за час правління ваших попередників. Але ж за останні кілька тижнів були й інші повідомлення. Яка ситуація із такими флагманами української економіки, як завод Ілліча у Маріуполі, як «Запоріжсталь»? Що буде з цими діамантами економіки?

М.Азаров: Ну ось… повертаючись до теми, яку я вже порушував. Найбільший діамант металургії, повністю реконструйований і модернізований Алчевський металургійний комбінат, за часів Тимошенко і Ющенка і за їх сприяння перейшов повністю до рук відомої російської металургійної компанії. Я би не сказав, що це повністю відповідає бажанню України зберегти самостійність металургійної галузі.

Що ж до комбінату Ілліча у Маріуполі, то тут – типова спроба рейдерського захоплення. Зараз уряд контролює ситуацію і не допустить такого рейдерства.

Щодо «Запоріжсталі», то процедуру оформлення угоди було призупинено. І уряд уважно контролюватиме цей процес і надалі. Найголовніше, щоб суд ухвалив рішення на користь законних власників цього підприємства.

-- «Донецькі»

Бі-Бі-Сі: Доводилося чути, що, мовляв, «капітани» донецького бізнесу допомагали політично і фінансово здобувати перемогу Вікторові Януковичу, а зараз вони не можуть навіть купити чи одержати у власність підприємства …

М.Азаров: Я скажу так. Перемозі Віктора Федоровича Януковича допомагало дуже багато бізнесменів. І я думаю, що допомагала і більша частина країни. Бо ті нестабільність, хаос, що спостерігалися у сфері управління, набридли усім – і бізнесменам, і пересічним людям. Тому ніхто б не виділяв якісь групи. А пан Янукович у зверненні до народу сказав, що він президент всіх українців, а олігархи стоятимуть в загальній черзі.

Але ми маємо створити нормальні умови для бізнесу. І ми до цього прагнемо – щоб бізнес був рівновіддалений від влади, щоб не створювалися конкурентні переваги нікому із, як ви сказали, олігархів, а ми кажемо – бізнесменів.

-- РосУкрЕнерго

Бі-Бі-Сі: Продовжуючи тему олігархів. Чи одержить компанія «РосУкрЕнерго» і Дмитро Фірташ свій газ або гроші після рішення Стокгольмського арбітражного суду?

М.Азаров: Ви знаєте, коли колишній прем’єр-міністр пані Тимошенко незаконно забирала газ у власника, ми, перебуваючи в опозиції, попереджали, що такі дії – неприпустимі, незалежно від того, кого це стосується і якого предмету це стоcується. На жаль, ось така більшовицька звичка – забрати і мотивувати якоюсь політичною доцільністю - рано чи пізно призводить до значних втрат. Я вже не кажу про втрату іміджу країни, іміджу уряду. Хто ж вкладатиме свої гроші, якщо у них їх можуть забрати, забрати власність? Ми ще тоді про це попереджали.

Тепер ми думаємо, як виходити із цієї ситуації. Ми не маємо вільних ресурсів – ні фінансів, ні газу, щоб в цей момент 100-відсотково виконати рішення суду. Тому це питання перебуває у стадії вивчення, щоб юридично грамотно вийти із ситуації. Але рішення суду – це рішення суду…

Бі-Бі-Сі: …Тобто, треба домовлятися із Дмитром Фірташем?

М.Азаров: Так, треба домовлятися. Але в даному випадку я не веду мову про Фірташа, бо мова йде про компанію, в якій 50 відсотків належить Газпрому. Тому нам треба буде домовлятися як із російською стороною, так зі стороною, яка представлена українським власником.

Бі-Бі-Сі: Чи існує у такому випадку загроза банкрутства «Нафтогазу України»?

М.Азаров: Ні, звичайно, ми не допустимо ніякого банкрутства системи «Нафтогазу». Бо це головна компанія, що постачає газ Україні і здійснює транзит російського газу до Європи. Тому ні про яке банкрутство мова не йде. Фінансова ситуація в Україні складна, але не настільки, щоб ми допустили банкрутство «Нафтогазу».

-- ГТС

Бі-Бі-Сі: Багато хто хотів би почути від нової влади, яка працює вже понад 100 днів, що газова труба залишиться в українських руках. Ви можете дати гарантію, що торгувати чи продавати, віддавати її комусь не збираєтесь?

М.Азаров: Звичайно, ні. Мені, чесно кажучи, набридло спростовувати усі ці спекуляції. Ми прямо і чесно говоримо вже багато років, і раніше, перебуваючи при владі, і потім в опозиції, і знову зараз: ми пропонуємо Євросоюзу, про що я вчергове сказав сьогодні, а також Росії, і це також в наших інтересах, - перше: визначити обсяги транзиту газу. На тривалий період, скажімо, на 10 років. Європа повинна дати гарантії Росії, що купуватиме у неї газ, а Росія повинна дати гарантії нам, що перекачуватиме ці обсяги газу нашою газотранспортною системою, а не будуватиме обхідні транспортні шляхи, які зроблять нашу систему непотрібною. Ми маємо отримати такі гарантії. В обмін на ці гарантії ми готові розглянути питання участі ЄС і Росії у менеджменті та модернізації ГТС України.

Бі-Бі-Сі: Тобто менеджмент і модернізація, але власність в українських руках?

М.Азаров: Безумовно, безумовно. І я не думаю, що це здивує наших російських партнерів, адже вони розуміють, що з таким цінним активом жодна держава не бажала б розлучитися.

Бі-Бі-Сі: Ви як голова уряду зараз, та й раніше, як дивилися і дивитеся на те, що Україну, сказати б, обкладають обхідними нафто- і газопроводами - і на півночі, і на півдні?

М.Азаров: От скажіть, якби Росія мала цілковиту впевненість у стабільності керівництва України і його надійності, якби Росія не отримала той газовий конфлікт, коли на два тижні було припинено газопостачання до Європи, та ще й у січні 2009 року, в найхолоднішу пору, хіба б Росія думала про будівництво обхідних газогонів? Ні. А хіба ЄС, будучи певним у стабільності керівництва України, дав би Росії згоду на будівництво Північного потоку, а тепер і Південного? Мабуть, теж ні.

Ну навіщо Росії багатомільярдні витрати на будівництво нової труби, якщо є надійний шлях транспортування? Тому питання надійності і довіри були для нас ключовими, коли ми прийшли до влади і почали складні переговори з Росією. Зрозуміло, що Північний потік, що вже будується, зараз зупиняти нереально. Але щодо Південного потоку, ми донесли свою позицію до Росії і тих країн ЄС, які беруть участь у цьому проекті. І нам здається, що навіть Росія починає сумніватися у його доцільності і виправданості.

Ми переконуємо і керівництво Росії, і ЄС якомога швидше розпочати модернізацію української ГТС і забезпечити Європу і Росію надійним коридором транзиту газу.

-- Реформи

Бі-Бі-Сі: Зараз уряд планує амбітну програму економічних реформ. Чи готові ви до того, що це будуть непопулярні реформи, що багато людей їх не сприймуть? Адже зараз доволі важкі часи, і з кризи Україна виходить не так швидко, як того б хотілося людям.

М.Азаров: Насамперед, реформи необхідні. Україна за останні 20 років по суті не займалася серйозними структурними реформами, і це відкинуло нас у розвитку. Адже реформи - це модернізація. Ми не можемо і надалі жити на застарілих радянських заводах і технологіях. Це гальмує зростання добробуту людей. Навіть з ефективним менеджментом на таких підприємствах ми можемо підвищити зарплати людей максимум у півтора-два рази, що не вирішить проблему наближення рівня життя в Україні до європейських стандартів.

Для цього потрібна програма модернізації, а її не можна реалізувати без тимчасових проблем, ускладнень і втрат. Коли людині кажуть, що для збереження життя потрібна операція і спочатку буде боляче - вона не вибирає, а йде на операцію, після якої живе ще довго і вдячно згадує можливість подовжити життя. Так і для нас. Але ми повинні дуже ретельно продумати і підготувати реформи, зробити так, щоб вони не ускладнили життя найбільш малозахищених і вразливих прошарків населення. Тягар реформ треба перекласти на плечі багатих, захищаючи бідних, але разом з тим треба рухатися швидко і рішуче, переконуючи людей у потребі цих реформ. Вони повинні стати нашими союзниками.

Бі-Бі-Сі: Непросте питання: це будуть реформи Януковича чи реформи Азарова, чи реформи Тігіпка, чи реформи нової влади?

М.Азаров: На це питання я відповім дуже просто. На президентських виборах народ обрав Віктора Януковича, а не Тігіпка і не Азарова. Я з Віктором Федоровичем працюю давно, очолював його виборчу кампанію. Янукович - політичний лідер і лідер за тим мандатом, який дав йому народ на проведення реформ. Тому їх буде реалізовано під керівництвом президента Януковича, а виконавчий механізм реалізації реформ є лише один - це уряд. Іншого немає.

-- На «ти» з Януковичем

Бі-Бі-Сі: У президента Кравчука були непрості взаємини з прем’єр-міністром, у президента Кучми - складнощі з прем’єрами, про відносини президента Ющенка з прем’єр-міністрами взагалі тема окрема. Які вони у президента Януковича з прем’єром Азаровим?

М.Азаров: Абсолютно нормальні, робочі, товариські взаємини. Адже ми працюємо не один день, ми працюємо достатньо довго і пройшли випробування як владою, так і опозицією. За цей час у мене сформувалася цілковита довіра до нього, і з його боку я також відчуваю довіру, тому нам працювати разом легко, у нас спільні підходи і жодних конфліктів між нами немає.

Бі-Бі-Сі: А от в особистому житті, чи можна сказати, що ви – друзі? Ви з ним на «ви» чи на «ти»?

М.Азаров: Ми знаємо одне одного дуже давно, тому ми на «ти». Але якщо того вимагають обставини десь у товаристві, ми можемо перейти і на «ви». Це жодним чином не заважає нам цілком нормально спілкуватися.

-- Мова

Бі-Бі-Сі: Останнє запитання, можливо, дещо делікатне, але не можу його не поставити - що у вас з українською мовою? От дехто каже, що Азаров «калічить мову», інші твердять навпаки, що людина принаймні старається, і на відміну від мільйонів російськомовних українців, хоче говорити українською. Як вам це дається?

М.Азаров: От ви самі сказали: я намагаюсь.

Бі-Бі-Сі: Берете уроки?

М.Азаров: І уроки теж беру, але ж ви розумієте, що основна мова, якою мені доводиться користуватися, читати документацію, підписувати папери, спілкуватися з людьми - це українська. Тому тут проблем у мене немає. Але коли я хочу говорити швидко, доступно і вільно, - я спілкуюся тією мовою, якою володію вільно, а не змушений думати і підбирати слова. Якщо мені треба чітко донести до співрозмовника свою думку, як от зараз, я це роблю російською мовою, яка є для мене рідною.

Бі-Бі-Сі: Але ви розумієте політику президента, який каже, що державна мова буде одна - українська, хоча й за умов нормального розвитку інших мов?

М.Азаров: Безумовно, ми будемо підтримувати ту тезу, що кожна людина повинна мати можливість спілкуватися тією мовою, якою їй зручно і яку вона вважає рідною. От я часто ставлю запитання - а як би почувалися мешканці Люксембурга чи Швейцарії, якби їм сказали спілкуватися виключно німецькою мовою? Вони б, напевно, вважали це утиском.

Ми чудово знаємо, що добра половина України спілкується переважно російською, а інша половина - українською. На мій погляд, це лише збагачує нашу культуру. Тому ми робитимемо усе, аби кожен громадянин почувався вільною людиною. Коли ми цього досягнемо, - повірте: мовне питання навіть ніхто не згадуватиме.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: