Джеймс Скажений Пес. Чи стане наступний міністр оборони США другом України?

Джеймс Скажений Пес. Чи стане наступний міністр оборони США другом України?
Генерал Джеймс Меттіс

Хто такий генерал Меттіс і чи поділяє він перезавантаження відносин з Росією від Трампа

Днями новообраний президент США Дональд Трамп схвалив у своїй майбутній команді кандидатуру 66-річного генерала морської піхоти Джеймса Меттіса на посаду міністра оборони. Меттіс, який з 2013 року перебуває на пенсії, є другим генералом після Джорджа Маршалла, який займе пост міністра оборони раніше визначеного терміну. За законом про національну безпеку 1947 року, будь який генерал має право обійняти посаду міністра оборони не раніше 10 років після відставки. Вперше виняток з цього правила зробив президент Гаррі Трумен для Джорджа Маршалла, у зв’язку з участю США у Корейській війні проти Китаю та КНДР. Отже, генерали йдуть до політики у США в складні часи.

2_04Дональд Трамп та Джеймс Меттіс

«Ми збираємося призначити Скаженого Пса Меттіса нашим міністром оборони», – Дональд Трамп, новообраний президент США.

Українське суспільство ретельно стежить за кожним новим обличчям у команді нового господаря овального кабінету та його ставленням до агресивної політики Росії. Дональд Трамп напередодні виборів відзначився дифірамбами на адресу Володимира Путіна.

Про те, хто такий генерал Меттіс і чи поділяє він нове перезавантаження відносин США з Росією, розкаже його життєвий шлях та 44-річний досвід військової служби в морській піхоті.

Три в одному: воїн, стратег та влучний стрілець

Джеймс Меттіс народився 8 вересня 1950 р. у місті Пуллман (штат Вашингтон). Він зробив кар’єру військового з нуля. Від школи морських піхотинців та випускника Центрального університету Вашингтона 1971 р. до командувача Міжвидового командування збройних сил США (2007–2010) та верховного головнокомандувача Об’єднаних військових сил НАТО з трансформації (2007–2009) за сумісництвом, командувача Центрального командування ВМС США (2010–2013).

Недаремно його іноді називають Воїном-Монахом. Невисокий на зріст, розмовляє майже пошепки й нечасто підвищує голос. Джеймс Меттіс – затятий холостяк, у нього немає дітей. Він повністю присвятив своє життя військовій службі та вивченню військової науки. Його персональна бібліотека налічує близько семи тисяч книг з військової та світової історії. Під час військового відрядження генерал часто брав із собою книгу «Роздуми Марка Аврелія», римського імператора та філософа-стоїка. Генерал добре відомий своїм інтелектуальним підходом до військових операцій. Напередодні участі в іноземних військових операціях генерал Меттіс та його морські піхотинці багато читали про культуру й традиції, історію країн, куди їх відряджає Пентагон. Він навіть настояв на курсах арабської мови та культури для військ, які перебували під його командуванням в Іраку.

«Ви (морська піхота США) є частиною найпотужнішої та найреспектабельнішої армії світу. Тому підготуйте свій розум перед тим, як зарядити зброю», – генерал Джеймс Меттіс.

Джеймс Меттіс не менш відомий за прізвиськом Скажений Пес та позивним Хаос – через гострий язик, добре володіння вогнепальною зброєю та успішну участь у військових операціях. Під час бою він не шкодує міцних висловлювань, ніколи не вибачається і ні про що не жалкує. У 1990-1991 рр. у званні лейтенант-полковника він командував батальйоном під час військової операції «Щит пустелі», коли США відправили свої війська до Перської затоки з метою звільнення Кувейту від окупації Іраку та запобігання агресії Саддама Хусейна проти Саудівської Аравії. Тоді він отримав бронзову Зірку честі та звання полковника. На початку антитерористичної операції США в Афганістані в 2001 р. Джеймс Меттіс командував експедиційною бригадою морської піхоти та оперативною групою 58. Тоді він уклав таємну угоду з урядом Пакистану. Пакистанці дозволили доправити американський десант до Афганістану з прикордонних аеродромів у листопаді 2001 р. В результаті – успішне звільнення міста Кандагар – духовної столиці терористичного руху «Талібан». У 2003-му, на початку військової операції США в Іраку проти режиму Саддама Хусейна, Джеймс Меттіс командував дивізією морської піхоти, керував штурмом міста Фаллуджа.

3_03«Будьте ввічливими, професійними, але плануйте вбити того, кого ви зустрінете», – генерал Джеймс Меттіс.

За роки військової служби генерал Меттіс напрацював імідж талановитого стратега. Він ділився своїм військовим досвідом з командуванням розробки концепцій бойового застосування морської піхоти США. Джеймс Меттіс допомогав генералу Девіду Петреусу, колишньому директору ЦРУ, розробити розширену військову настанову з протидії повстанському руху. Генерал брав участь у реформуванні НАТО, адаптації Альянсу до нових загроз.

Після виходу на пенсію в 2013 р. Меттіс працював у компанії FWA Consultants, яка спеціалізується на консалтингу у сфері внутрішньої безпеки, питань дипломатії та міжнародних відносин. Він входив до ради директорів військово-промислової компанії General Dynamics. З 2013 р. отримав звання почесного гостьового лектора аналітичного центру «Інститут Гувера».

Геополітик у погонах

Новообраному президенту США Дональду Трампу потрібна в команді людина, яка розуміється на питаннях військової політики та знає розстановку сил у проблемних регіонах, де існують загрози американським інтересам. Наразі це агресивна путінська Росія і нестабільний Близькій Схід. Джеймс Меттіс може грати роль неформального військового наставника Дональда Трампа. За інформацією журналу Foreign Policy, Меттіс на відміну від Трампа має детальне розуміння геополітики і не ділить світ на чорне й біле.

«Він (Джеймс Меттіс) дуже освічений, дуже серйозний стратег. Він ніколи не ставився до будь-чого недбало. На мою думку, він є доцільним доповненням до команди Трампа», – Вільям Перрі, колишній міністр оборони США.

Геополітичні погляди генерала Меттіса та президента Трампа збігаються лише в питанні ядерної загрози з боку Ірану. Джеймс Меттіс послідовно критикує адміністрацію Барака Обами за домовленості з Тегераном про замороження ядерної програми в обмін на зняття санкцій. На думку військового, Іран постачає зброю ісламським екстремістам та є більшою загрозою інтересам США на Близькому Сході, аніж терористичні організації «Аль-Каїда» та «Ісламська держава».

«Він розуміє загрози. Він розуміє історію і знає, що нам потрібно залишатися пильними», – Джон Тулан, генерал-лейтенант морської піхоти США.

Водночас Джеймс Меттіс має протилежні погляди щодо російської агресії в Україні та не спростовує загрозу Росії до американських інтересів. Меттіс переконаний, що США недооцінюють порушення територіальної цілісності України з боку Росії, наслідки анексії Криму та наявного конфлікту на сході. На його думку, Росія таким чином прагне розколоти НАТО. В 2011 р., ще на посаді командувача Центральним командуванням ВМС США, генерал Меттіс відвідав Естонію та провів переговори з місцевими військовими, котрі добре знають, що Росія є природньою загрозою для будь-якої східноєвропейської держави, яка раніше входила до складу СРСР.

Укріплення присутності НАТО в прикордонних з Росією країнах Східної Європи, підвищення військової підготовки місцевих армій є необхідними кроками для запобігання агресії Росії в майбутньому. Новий міністр оборони США вважає, що треба посилити підтримку закордонних союзників НАТО. Тому Меттіс навряд чи погодиться із передвиборною позицією Дональда Трампа з приводу скорочення фінансування НАТО. Трамп вважає, що європейські країни повинні підвищити на 2% свої внески до бюджету НАТО.

На думку Джеймса Меттіса, США повинні модернізувати міжконтинентальні балістичні ракети, ракети, що розміщуються на підводних човнах, стратегічні бомбардувальники протягом наступних 20 років для впровадження ефективної політики стримування. Росія нарівні зі США має найпотужніший ядерний арсенал у світі. Нагадаємо, що Росія розмістила оперативно-тактичні комплекси «Іскандер» на території Калінінградської області. Ці ракети здатні доставляти ядерні заряди та є загрозою безпеці країн – членів НАТО.

Друг України?

Новий секретар оборони Джеймс Меттіс може бути корисним для укріплення безпеки та оборони України в протистоянні Росії. Генерал тверезо оцінює загрозу з боку РФ для безпеки Східної Європи. Україна є єдиною східноєвропейською державою, що перебуває у прямому та безпосередньому воєнному контакті з Кремлем. Ми є природнім союзником США в питанні стримування РФ.

4_03Джеймс Меттіс та Дональд Трамп

На посаді міністра Джеймс Меттіс матиме всі можливості переконати господаря овального кабінету переглянути своє ставлення до агресії РФ в Україні, бути більш ретельним у переговорах з Володимиром Путіним та не визнавати Крим російським заради перезавантаження відносин з Росією.

Він може підкріпити позиції Конгресу США, члени якого підтримують ідею продовження антиросійських санкцій до виконання Москвою Мінських домовленостей.

Як повідомляв «Главком», Конгрес США затвердив оборонний бюджет, який включає  350 млн доларів військової допомоги для України. Сенатор Бенджамін Кардін переконаний, що Сенат США (верхня палата Конгресу) скоординує зовнішню політику новообраного президента Дональда Трампа у напрямку протидії агресивній Росії. Джеймс Меттіс може стати посередником між Конгресом США та президентом з українського питання. Він також може лобіювати надання Україні більш масштабної військової підтримки, включаючи обмін у сфері військових технологій, виготовлення необхідної Україні зброї за стандартами НАТО та підготовку особового складу Збройних сил України американськими інструкторами в рамках тренувальної місії, як це відбувалося в Афганістані та Іраку.

Георгій Кухалейшвілі, політолог-міжнародник, магістр політичних наук

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: