Прем'єр-вояж. Уряд оприлюднив бюджет закордонних візитів Гройсмана та Яценюка

наші гроші
Прем'єр-вояж. Уряд оприлюднив бюджет закордонних візитів Гройсмана та Яценюка
Володимир Гройсман
Фото прес-служби Кабміна

Скільки «налітали» українські прем’єри

За 2,5 роки на закордонні візити прем’єрів Яценюка та Гройсмана з бюджету витратили понад 5 млн грн.

На запит «Главкома» Кабмін надав інформацію про витрати найвищих посадовців країни під час закордонних візитів. З неї випливає, що за останні 2,5 року подорожі урядових делегацій екс-прем`єра Арсенія Яценюка та його наступника Володимира Гройсмана коштували понад 5 млн грн. Вояжі останнього були дорожчі на чверть за відрядження попередника. Така різниця пояснюється не лише стрибками курсу валют. Інколи, делегація Гройсмана селилися у дорожчих готелях, про що свідчать порівняння та розрахунки «Главкома».

Секретаріат Кабміну надав інформацію про подорожі керівників уряду за січень 2015-го – травень 2017-го. У цей проміжок екс-прем`єр Арсеній Яценюк та його наступник Володимир Гройсман перебували на посаді приблизно однаковий період: рік та два місяці, рік та один місяць, відповідно.

Яценюк із 1 січня 2015 року по 14 квітня 2016-го здійснив 10 закордонних візитів. Зокрема: три до Німеччини, два до США (один з них охопив одразу чотири країни: США, Канаду, Велику Британію, Ірландію), два у Бельгію, а також - у Францію, Польщу, Словаччину та Латвію. Усього поїздки делегацій за цей період коштували держбюджету близько 2,3 млн грн. При цьому на проживання делегацій під час візитів було витрачено 145 тис. грн. Це у шість разів менше ніж витратила на проживання за кордоном команда Гройсмана (917 тис. грн). Останній з квітня 2016 року по травень 2017-го здійснив вісім візитів. Подорожі його урядових делегацій обійшлись держскарбниці у 2,9 млн грн.

Різниця у вартості проживання може пояснюватись не лише стрибками курсу валют і тривалістю відряджень.

Не виключено, що делегації чинного прем’єра подеколи селилися у більш дорогих готелях, ніж свита Арсенія Яценюка. Наприклад, під час дводенного робочого візиту у Францію наприкінці минулого жовтня делегація на чолі з Гройсманом витратила на проживання 292 тис. грн. З огляду на тодішній курс євро, проживання українських урядовців у паризькому готелі обійшлося приблизно в 10,5 тис. євро. З урахуванням загальної кількості гостей з Києва – 14 осіб – та дводенної тривалості візиту, одна доба проживання кожного урядовця коштувала бюджету понад 370 євро.

Це майже у п`ять разів дорожче, ніж було сплачено з бюджету за проживання делегатів уряду екс-прем`єра Арсенія Яценюка. Останній на чолі урядової делегації з дев`яти осіб відвідав Францію з робочим візитом у травні 2015 року. Згідно відповіді КМУ, тоді проживання обійшлося посадовцям у 17 тис. грн. Враховуючи нестабільний курс та його середнє значення у той час, загальна вартість перебування в готелі мала дорівнювати 680 євро, на одно члена - близько 80 євро.

Один із членів урядової делегації Яценюка на умовах анонімності пояснив велику різницю вартості проживання делегацій двох прем’єрів наступним чином. Яценюк, начебто, платив за свої перельоти та проживання із власної кишені. Крім того, стверджує співрозмовник, кілька членів команди Яценюка могли проживати в одному номері. Зазвичай, приймаюча сторона оплачує кілька номерів у готелі для гостей.

Можливо, свита Гройсмана також практикувала спільне проживання у готелі. У будь-якому разі, різниця у вартості проживання звертає на себе увагу.

Інший факт, під час робочих візитів, згідно дипломатичного протоколу, гості самі обирають готель – з наданого посольством країни переліку, де забезпечена достатня охорона. Відтак, можна припустити, що місце та вартість проживання урядових делегацій Гройсмана та Яценюка – вибір їх секретаріатів.

Ще один приклад – Бельгія. 18-19 липня 2016 року до цієї країни відбувся дводенний робочий візит української делегації на чолі з Гройсманом. Проживання для 10 членів делегації за два дні коштувало 42 тис. грн. При тодішньому курсі – приблизно 760 євро на добу (76 євро на одного члена делегації).

У свою чергу, Арсеній Яценюк до Бельгії літав двічі. Його одноденна поїздка у березні минулого року була робочою. За даними Кабміну, поселення 10 членів делегації в Брюсселі коштувало 9 тис. грн. За тодішнім курсом – дещо більше 300 євро (або 30 євро на одну людину). Іншими словами, удвічі менше, ніж проживання делегації Гройсмана.

Ще одне спостереження – Гройсман бере з собою дещо більшу свиту урядовців. Якщо з Яценюком у середньому літали дев`яти членів уряду (разом із прем’єром), то з Гройсманом – 12.

Детальніша інформація – у документі:

Наталія Сокирчук, Федір Орищук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: