Страсті за Гопко. Чим закінчиться скандал в «Самопомочі»

Страсті за Гопко. Чим закінчиться скандал в «Самопомочі»

За словами колег з фракції, конфлікт з Ганною назрівав довгий час, а голосування за конституційні зміни лише прискорило його розв’язку

Минулого четверга Верховна Рада направила до Конституційного суду поправки до Основного закону щодо децентралізації влади. Серед коаліціантів окрім радикалів і «Самопомочі», які голосували проти законопроекту, не підтримали рішення також ряд депутатів від Блоку Петра Порошенка, «Народного фронту» та «Батьківщини». Проте найбурхливішу реакцію в парламенті спровокувало голосування «за» одного депутата - першого номера «Самопомочі» Ганни Гапко. Вона - єдина зі своєї фракції, хто підтримав зміни до Конституції, запропоновані президентом.

Після такого вчинку «Самопоміч» вирішила піти на несподівано жорсткий крок. Соратники відкликали Ганну Гопко з посади голови парламентського комітету із закордонних справ.

Варто зазначити, що Ганна Гопко - не рядовий член фракції. Минулого року лідер партії Андрій Садовий під час парламентської кампанії шукав до своєї команди людей звідусіль, зокрема, з організації «Реанімаційний пакет реформ», яка на той час мала імідж команди молодих реформаторів. Як розказувала в інтерв’ю «Главкому» сама Ганна Гопко, Садовий спочатку запропонував їй очолити список партії до Київради, проте майбутньому нардепу цього виявилось замало, і вона відмовилася. І недаремно. Згодом почалися перемовини щодо участі Гопко в списку «Самопомочі» на парламентських виборах. У результаті, з огляду на те, що сам Садовий в Раду не пішов, перше місце у списку дісталося одному з головних «реаніматорів» - Гопко.

-- Жорстка «Самопоміч»

Чому ж «Самопоміч» так відреагувала на волевиявлення своєї депутатки, яку, якщо вірити голові фракції Олегу Березку, в парламенті «люблять і поважають»? Насправді, це не єдиний випадок, коли «Самопоміч» карає своїх неслухняних депутатів. Нардепа Вікторію Пташник також відкликали зі складу Конституційної комісії, за те, що не натиснула кнопку «проти» під час голосування запропонованого президентом проекту змін до Конституції. Пташник просто утрималась. «Завжди вважала Конституційну Комісію майданчиком, де треба дискутувати, сперечатися, знаходити такі шляхи вирішення задач, які б об’єднували. Саме тому мене щиро дивує, як можна влаштовувати дискусію на телевізійних ефірах і не займати такої ж жорсткої позиції під час засідань робочих груп, де немає камер», - обурилася таким рішенням фракції депутат.

А ще у лютому зі складу парламентської фракції взагалі виключили нардепа Ірину Суслову, яка всупереч рішенню «Самопомочі» підтримала призначення генпрокурором Віктора Шокіна. Хоча це був лиш привід. За словами Березюка, Суслова відійшла від діяльності «Самопомочі» з самого початку. «Вона не брала участь у фракціях, реєструвала законодавчі акти, які не були обговорені і суперечили ідейній спрямованості фракції», - пояснював тоді конфлікт голова фракції «Главкому».

Каменем спотикання у фракції стало закріплення в Конституції «особливостей здійснення самоврядування» на Донбасі і префектів з правом виконавчої влади в регіонах. У «Самопомочі» це питання обговорювали особливо серйозно і довго. «Вирішили не просто не голосувати, а голосувати проти. Червоними кнопками. Більше того, вперше в історії фракції вирішили, що це голосування такої ваги, що всі депутати фракції зобов'язані показати єдину позицію», - пояснює підґрунтя скандалу однопартієць Гопко, керівник комітету з питань запобігання корупції Єгор Соболєв.

«Це дуже принципове. Це Основний закон, він не змінюється кожного дня, - додає керівник фракції Березюк. - Більше того, рішення за це голосування ми приймали протягом місяця, досліджуючи буквально кожне речення, кожну крапку і кому. Була дискусія з президентом України, головою Верховної Ради. Це не було політичне рішення, це було усвідомлене принципове рішення», - запевняє Олег Березюк.

Дещо інша версія подій навколо Гопко у депутата від «Самопомочі» Олени Сотник. За її словами, конфлікт з Ганною назрівав всередині фракції довгий час, а голосування за конституційні зміни стало останньою краплею: «Рішення про відкликання не пов’язане з однією ситуацією. Голосування за Конституцію було наслідком». За словами Сотник, Гопко доволі давно має свою «окрему думку» і більше зосереджена на ній, ніж на думці колективу. «Ця її системна поведінка і викликала таку серйозну реакцію», - пояснила причини сварки у фракції депутат.

За Гопко одразу заступився ряд депутатів з інших фракцій. Сергій Лещенко від «Блоку Петра Порошенко» і ще 15 парламентарів з міжфракційного об'єднання «Єврооптимісти» навіть зробили заяву на захист колеги, нагадавши, що одним з основних принципів діяльності парламенту є саме цінність вільного і усвідомленого голосування за той чи інший закон. «Гопко не могла вчинити інакше, бо очолює профільний комітет парламенту, – переконаний Лещенко. - Вона перебуває в постійному контакті з європейськими та американськими дипломатами, а, відповідно, знає про реальну вагу такого голосування для посилення української переговорної позиції», - написав нардеп у своєму блозі. Позафракційний депутат Борислав Береза в Facebook також назвав рішення «Самопомочі» «повною маячнею». «Тут аргументи треба було приводити, а не карати. У заяві від «Самопомочі» не вистачало тези «за вільнодумство і волюнтаризм», який був так властивий совковій партократичній системі, що намагалася перемолоти всіх незгодних», – прокоментував політик.

Про рішення Гопко голосувати «за» її соратники по фракції дізналися безпосередньо в сесійній залі під час голосування. «Це було несподіванкою. Ми прийняли рішення, прийшли на сесію, ще раз підтвердили рішення у самому залі, бо це дуже відповідально. І тут Ганна проголосували «за», - не приховував обурення такою «підступністю» соратниці голова фракції Березюк. Він запевняє, що такий вчинок Ганни приголомшив всіх членів фракції. «Коли наш перший номер в списку все одно проголосувала «за», це, звісно, поставило великий знак запитання: а що робити далі?», - додає нардеп Соболєв.

Вихід шукали, зібравши фракцію на спеціальне засідання. Загалом їх провели два, але на одному Гопко не була присутня, тому почути, що саме спонукало її піти всупереч волі фракції можливості не було. «Фракція прийняла рішення відкликати (Гопко з посади голови парламентського комітету, - «Главком»). Не тому, що так проголосувала, а тому що, насправді, не була якісно донесена політична позиція фракції в міжнародних питаннях», - пояснює Березюк.

Що конкретно не влаштовувало «Самопоміч» в роботі Гопко як голови комітету із закордонних справ, в коментарі «Главкому» пояснив Єгор Соболєв: «Потрібно, щоб були сильнішими контроль за діяльністю МЗС, робота з громадською думкою в інших країнах, залучення діаспори для пояснення того, що відбувається в Україні. Не вирішені проблеми з наданням громадянства тим іноземцям, які воюють за Україну, але не можуть його отримати». На системні недопрацювання Гопко в комітеті вказує і Олена Ситник. «Ганна як голова комітету - одна з тих людей, які мали б відповідати за переконання наших закордонних колег, що наявність особливого статусу в Конституції не є вирішенням проблеми з війною й може привести до негативних наслідків», - вважає представниця «Самопомочі».

На самому засіданні, як розповідають колеги по фракції, Гопко переконувала, що голосування за зміни до Конституції дає шанс Україні отримати можливість вимагати від закордонних партнерів посилення тиску на Росію. «На що їй одразу заперечили, що міжнародні партнери вже давно і так застосовують максимум зусиль і чекають від України якихось дій. Зокрема, вони хочуть бачити всередині країни якісь рухи в бік реформи, що Україна також застосовує якісь санкції. А у нас, якщо покласти руку на серце, до сьогоднішнього дня не введені жодні санкції проти РФ», - переконана нардеп Олена Ситник.

«Главкому» вдалось з’ясувати деталі «розбору польотів» у «Самопомочі». Деякі з депутатів пропонували дати Гопко ще один шанс. «До Ганни лунало питання, що для неї важливіше - фракція чи комітет. Вона сказала, що фракція, але коли спитали, як би вона проголосувала у разі повторного прийняття рішення, Ганна відповіла, що проголосувала так само, - розповідає про перебіг дискусії джерело в «Самопомочі». - Тобто вона бачила, наскільки ми мучимось, наскільки для нас це важке питання, і все одно ми побачили однозначне відсторонення від фракції».

«Ускладнює ситуацію той факт, що Гопко ніколи не була членом політичної партії «Самопоміч». І це проблема специфіки всієї вітчизняної політичної системи», - переконана Олена Ситник. «Коли частиною фракції є люди, які не є членами партії, вони не відчувають за собою відповідальності перед людьми так само, як її відчувають члени партії», - вважає депутат. В якості аргументу, члени фракції наводять те, що виборці обирали «Самопоміч» за її ідеологію і програмні засади. «На жаль, пані Гопко прийняла інше рішення, всупереч позиції фракції, і це абсолютно не правильно, - переконаний і нардеп Сергій Кіраль. Коментуючи «Главкому» рішення колеги, пан Кіраль зазначає, що санкція за «неправильне» голосування могла бути набагато жорсткішою, якби не публічність депутатки і хвиля заяв у її підтримку. «Це був найгуманніший і найпростіший варіант - попередити пані Гопко і відкликати з голови комітету, - зазначає нардеп. - В парламенті немає пані Гопко як окремої особи, вона не йшла в парламент як окремий кандидат - висуванець, не представляла окрему ідеологію», - наголосив Кіраль.

І хоча під час засідання, на якому вирішувалася подальша доля Гопко, лунали аргументи і на захист її позиції, знайти сьогодні нардепів, які підтримали рішення депутата, «Главком», принаймні, серед членів фракції «Самопоміч» не зміг.

-- Адвокати депутата

Проте на сторону депутатки став посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба, який попередив, що відкликання фракцією Ганни Гопко з посади голови комітету Верховної Ради з міжнародних справ зашкодить зовнішній політиці України. «Я бачив одного з найпотужніших і переконливих українських спікерів. А я вам скажу, що в країні у нас катастрофічно багато «професійних дипломатів» і катастрофічно мало таких ось спікерів», - підкреслив Кулеба. На його думку, історія з відкликанням Гопко з голови комітету - похвальна з точки зору розвитку в Україні партійної дисципліни, проте він не вірить в благородні наміри фракції: «Там щось інше. Навряд чи благородне. Але точно шкідливе для нашої зовнішньої політики», - підкреслив дипломат.

Підтримав Ганну Гопко і голова парламенту Володимир Гройсман, назвавши її людиною «надзвичайно професійною і принциповою»: «Що стосується історії, яка розкручується після голосування на підтримку змін до Конституції в частині децентралізації, вважаю, що готовність відстоювати свої погляди заслуговує тільки на повагу. Карати за власні переконання - неприйнятні дії для тих, хто дотримується демократичних цінностей», - заявив спікер. І на додаток висловив сподівання, що керівництво партії «Самопоміч» адекватно відреагує на цю ситуацію.

Втім, своє остаточне слово керівництво партії вже сказало. В коментарі «Главкому» голова фракції Березюк зазначив, що Андрій Садовий прийняв рішення фракції таким, як воно є. «Я, як член політради партії, обов’язково мушу доводити інформацію до лідера. Він уважно мене вислухав і сказав: «Хлопці, дівчата, ви працюєте, ви відчуваєте відповідальність». Партія делегувала фракції повноваження приймати важливі рішення, а значить довіряє всім колективним рішенням», - запевнив Березюк.

Сама Ганна Гопко відмовилась коментувати рішення соратників і відповідати на питання про вихід з фракції. Помічниця депутатки лише пояснила, що шефиня не має часу для спілкування із журналістами, бо дуже зайнята на зустрічах з іноземними послами. Колеги депутатки кажуть, що рішення про відкликання з посади голови комітету засмутило Ганну. «Наскільки я розумію, Ганнуся вважає, що це несправедливо по відношенню до неї. Звичайно, вона не була задоволена цим рішенням», - говорить Олена Сотник. До того ж, колеги-депутати зазначають, що якщо Гопко дуже індивідуалізовано підійшла до своєї роботи, і знехтувала колективним інтересом, потрібно було чесно і відкрито про це заявити, а то й взагалі вийти з фракції. Хто тепер замінить Ганну Гопко в комітеті, в «Самопомочі» ще не знають. «Фракція не обговорювала це питання взагалі», - підсумував лідер фракції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: