Демчишин і пітьма. Хроніка енергетичного безладу

Демчишин і пітьма. Хроніка енергетичного безладу

В серпні країна споживає зимові запаси вугілля, що ж буде в листопаді-грудні?

В розпал підготовки до зими більшість теплових електростанцій (ТЕС) залишилася без вугілля, тому станції вже в серпні почали спрацьовувати накопичене на зиму «чорне золото». На 5 серпня на складах залишилося лише 1,34 мільйона тонн, тоді як до кінця липня було накопичено 1,5 млн. Щоб пройти опалювальний сезон, до жовтня потрібно накопичити мінімум 3-3,5 млн тонн, половина з цього обсягу – вугілля антрацитової групи, що видобувається лише на окупованій території Донбасу. Дефіцит палива – колосальний, адже на складах ТЕС вже повинно було б лежати вдвічі більше. «Треба ще врахувати, що в тих запасах - певна частка приписок, а також там є неякісне вугілля», - відзначив лідер Незалежної профспілки шахтарів України Михайло Волинець 4 серпня на круглому столі «Сто днів до зими».

Відсутність достатніх обсягів палива призвела до того, що наприкінці липня стали масово зупинятися енергоблоки ТЕС. Дефіцит потужності в енергосистемі наприкінці липня сягнув загрозливих обсягів: за даними НЕК «Укренерго» для покриття навантаження не вистачало 3200 МВт - це рівнозначно тому, якби відразу зупинилося б три блоки-мільйонники атомних електростанцій (АЕС).

-- Як гасне країна

Дійсно таки гостра криза спалахнула 25 липня, як тільки в аварійному режимі був відключений 1-й енергоблок-мільйонник Запорізької АЕС (1000 МВт). Але в системі не було резервних потужностей, якими можна було б його замінити. Диспетчерська служба «Укренерго» опинилася в патовій ситуації, адже з причини відсутності вугілля на складах, в останні 6 днів липня сталася вимушена зупинка відразу декількох енергоблоків Ладижинської, Курахівської, Запорізької ТЕС. З причини бойових дій на Донбасі, повністю зупинилася Вуглегірска ТЕС, де працювали 3 енергоблоки по 300 МВт кожен.

«В ніч з 26 на 27 липня попадає під артобстріл Вуглегірська ТЕС потужністю 900 МВт. Станцію відключено від мережі, а від неї по лінії 110 кВ працювала ще й Миронівська ТЕС. В результаті протягом декількох днів енергосистема втратила 2500 МВт», - повідомив головний державний інспектор електричних станцій і мереж «Укренерго» Олег Коземко на «круглому столі» 31 липня на тему «Технічна готовність підприємств енергетики до опалювального сезону: виклики і завдання».

Через відсутність вугілля 31 липня ПАТ «Донбасенерго» зупинило сьомий енергоблок Слов'янської ТЕС. «Причина вже традиційна - відсутність вугілля, а точніше - неможливість налагодити його регулярні поставки на паливні склади електростанції», - йдеться у повідомленні «Донбасенерго».

Наступного дня - 1 серпня – через відсутність вугілля зупинив роботу останній енергоблок Придніпровської ТЕС. «Відновлення роботи електростанції відбудеться після накопичення обсягу антрациту, необхідного для стабільної роботи ТЕС в осінньо-зимовий період», - йдеться у повідомленні прес-служби ДТЕК. «Поки що ми не можемо ні технічно, ні фінансово забезпечити поставку вугілля марки «А» в достатньому обсязі для Придніпровської ТЕС. Залізнична інфраструктура в зоні АТО сильно пошкоджена, не вирішена проблема дефіциту локомотивної тяги і порожніх вагонів», - визнав директор з генерації електроенергії «ДТЕК Енерго» Дуйсен Мергалієв.

Через обстріл міста Щастя, 5 серпня північна частина Луганської області залишилася без світла. Була перебита лінія-330 кВ «Щастя-Лисичанськ», яка постачала електроенергію зі станції «ДТЕК-Луганська ТЕС» на Лисичанськ і Северодонецьк. Відключився 13-й енергоблок станції, а 14-й продовжує працювати, - повідомляє прес-служба ДТЕК.

За даними керівника «Укренерго» Юрія Касича, загалом на початок серпня пошкоджено 28 ЛЕП напругою 220-500 кВ в Луганській та Донецькій областях. Також пошкоджене обладнання на 10 підстанцій.

Проте відсутність вугілля – це проблема номер один. Вже згадувалося, що на 5 серпня на складах ТЕС лежало 1,34 млн тонн вугілля, в тому числі антрацитового – майже 547 тис т. Але значна частина палива сконцентрована на двох ТЕС, зокрема, на Луганській, яка працює як окремий острів у зв’язку з нестабільною ситуацією, зумовленою постійними руйнуваннями електромереж. Ще накопичено 792 тис т вугілля газової групи, з яких понад 268 тис т – на Бурштинській ТЕС, яка також роз’єднана з енергосистемою України – з метою експорту в країни Європи. Нині гостро стоїть питання про «розворот» експортних потужностей для потреб України, але експортери (ДТЕК) не поспішають втрачати один з найпотужніших напрямків бізнесу.

-- Взимку без світла і тепла?

Прогнози на майбутнє невтішні. «Зупинені Придніпровська, Зміївська, Слов'янська ТЕС. Найближчим часом зупиняться Трипільська і Криворізька станції. Ми маємо ситуацію, коли вся країна в листопаді, грудні може залишитися без світла і тепла з усіма критичними наслідками розвалу енергосистеми, спричиненого безвідповідальним ставленням Міненерговугілля», - заявив Михайло Волинець на вищезгаданому круглому столі.

За його даними, шахти вимушено зупиняються, тому що теплові електростанції не купують українське вугілля, тоді як запропонована 1 липня на міжнародному тендері ціна 1116 грн за тонну була найнижчою (Польща пропонувала по 1300 грн, ПАР – по 1698, Росія – по 1835, Австралія – по 1865 грн). Михайло Волинець звинуватив владу у приховуванні проблем, які охопили шахтарські регіони. «Шахта імені Стаханова, де працює 4 тисячі шахтарів, вже три тижні перебуває в стані пожежі. Та чи хтось турбується про шахтарів? Там елементарно потрібно поставити вакуум-насос та надати цій шахті допомогу», – заявив лідер профспілок. За його даними, вже три тижні страйкує Ново-Волинська шахта. Енергетики не платять шахтарям за відвантажене вугілля, адже енергетикам не платить енергоринок .

Віце-прем’єр Валерій Вощевський повністю з цим згоден. «Все, що сказав Волинець – правда. Головна проблема – це вугілля марки А (антрацит, - авт). Нам потрібно вивозити щомісяця з окупованої території мінімум 800 тис тонн. Ще мінімум 1,4-1,5 млн т потрібно вивозити з контрольованої Україною території вугілля марки Г (газова група, - авт.). Але величезна купа проблем є й на контрольованій території. Це, на жаль, проблеми управління цією величезною галуззю», - робить висновок віце-прем’єр і закликає не панікувати. «Цю зиму ми пройдемо без величезних проблем, я впевнений в цьому», - запевнив Валерій Вощевський.

Проте більшість експертів наголошували на надзвичайно високій вірогідності того, що Україна взимку може залишитися без світла. В енергетиці водночас назріла критична маса проблем – це, перш за все, відсутність зимових запасів вугілля, постійні руйнування електромереж внаслідок бойовий дій на Донбасі, колосальні неплатежі оптового енергоринку генеруючим компаніям за відпущену продукцію. «Главком» повідомляв про це неодноразово.

Лише за 5 місяців генеруючі компанії не отримали з енергоринку 8 мільярдів гривень за свою продукцію. Наданий «Ощадбанком» для ДП «Енергоринок» у липні кредит в 2 млрд грн, покриває лише чверть накопиченого боргу. З неофіційних джерел відомо, що цей кредит несправедливо поділили між генерацією. А про Краматорську ТЕЦ, яка не лише постачає енергію декільком великим містам поблизу бойових дій, а ще й, як і Славянська ТЕС, є символом перемоги над ворогом, забули. Станція зупинилася з причини відсутності антрациту в очікуванні на адекватні дії влади.

В коментарях «Главкому» Вощевський пообіцяв виправити цю ситуацію: «Ми робимо все можливе, щоб довести запаси вугілля мінімум до 2,5-3 млн т», - сказав віце-прем’єр. За його даними, найбільш вірогідно, що Україна імпортуватиме вугілля з Південно-Африканської Республіки. «Передконтрактна робота – більш ніж на 1,5 млн тонн – практично завершена. Ми розуміємо, звідки можна взяти. В першу чергу, з ПАР. Чи буде закупівля з Росії, як минулого року, можливо також, але за умови, якщо від них буде правильна цінова пропозиція. Сьогодні ПАР пропонує значно дешевше, ніж російське вугілля. ПАР – по $65, а росіяни – по $85. Робота ведеться, нічого катастрофічного ми не бачимо», - запевнив «Главком» віце-прем’єр.

Проте, на думку більшості експертів, вже втрачено занадто багато часу для завезення такої великої кількості вугілля до настання холодів. Тому є надзвичайно висока ймовірність того, що єдина енергетична система України може зазнати повної руйнації в період проходження зимового максимуму навантажень.

До речі, аварії такого масштабу траплялися в багатьох країнах - США, Росії і ЄС. Треба віддати належне, що збудована за радянських часів енергосистема вважається однією з найбільш надійних. Тому, завдяки високому професіоналізму наших енергетиків, досі Україні вдавалося уникнути повного розвалу системи. Каскадна аварія призводить до повної зупинки виробництва електроенергії в країні, а, отже до знеструмлення всіх без виключення споживачів: підприємств, метро, лікарень, шкіл, ліфтів тощо. А це – пряма загроза життю людей.

Але тепер цей колапс може трапитися, адже «в Україні ніколи не було комбінації такої кількості негативних факторів, ще й з урахуванням ситуації на Донбасі. Небезпека важкої системної аварії велика, як ніколи», - вважає екс-голова НКРЕКП Олександр Рогозін. Врятувати енергосистему, хіба що, вдасться за рахунок масових відключень споживачів.

-- Знову віялові відключення?

Днями Міненерговугілля попередило про можливі відключення в опалювальний сезон. «На цю зиму ми готуємо графіки погодинного відключення. Це вимушений захід, проте ми не будемо застосовувати його в тому випадку, якщо на складах ТЕС буде накопичено 2,7 млн тонн вугілля», - повідомив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Светелік.

Він обіцяє, що в разі введення графіка погодинних відключень, населення не залишатиметься без електроенергії більш як на 2,5 години. «Це (відключення – авт.) не на добу, а одноразове. Але якщо потім знову буде потрібно, будемо відключати ще. Ми маємо попереджати населення за три дні до цих графіків», - сказав Олександр Светелік. За його даними, громадянам обов'язково повідомлятимуть, о котрій годині відключать той або інший район, а також про час, коли подачу електроенергії буде відновлено.

Подібну обіцянку енергетики давали й минулого року, але все відбувалося з точністю до навпаки: відразу вимикали цілі міста і села на 10-15 годин, а інколи й на декілька діб. Завдані споживачам збитки ніхто не відшкодовував. На війні – як на війні.

Про рівень небезпеки, що нависла над енергетикою, свідчить заява керівництва НЕК «Укренерго» від 30 липня про те, що генеруючі компанії не надають інформацію про готовність до роботи обладнання електростанцій. Компанія «Укренерго» поставила вимогу до генеруючих компаній про негайне підтвердження термінів ремонтів енергоблоків АЕС на серпень 2015 року. Згодом керівництво Міністерства та «Укренерго» звинуватило в саботажі компанію ДТЕК, якій належить більшість теплових електростанцій.

Чи дійсно ДТЕК займається саботажем? На це питання має відповісти СБУ. Ця служба вже розслідує, чому через відсутність вугілля на складах ТЕС та не належного виконання ремонтних робіт, енергосистема опинилася на межі повного краху. Наведені «Укренерго» факти свідчать не на користь ДТЕК.

Проаналізувавши ці факти, стає зрозуміло, що не лише фінансові проблеми електростанцій призвели до різкого збільшення аварійних відключень обладнання. За даними Олега Коземка, за перші 6 місяців на енергетичних підприємствах сталося 398 технологічних порушень – це на 22% більше порівняно з 2014 роком - тоді було 326 порушень. «Левова частка технологічних порушень – 218, тобто, 74%, лягає на компанію ДТЕК, до складу якої входять 3 великі генеруючі компанії», - повідомив Олег Коземка. Решта порушень – це 26% – сталася в компаніях «Центренерго» та «Донбасенерго».

Постає питання, чому не всі ТЕС виконують наказ Міненерговугілля про ремонти та випробовування обладнання в ході підготовки до зими. «За півроку на всі 100% були виконані заплановані роботи в компаніях «Центренерго» та «Донбасенерго». Водночас компанія ДТЕК стовідсотково виконала роботи лише на тих енергоблоках, які працюють на «Бурштинському енергоострові» (тобто, на експорт, – прим. авт.), але не виконані в повному обсязі роботи на енергоблоках, що працюють на Україну – виконано лише 80-90% ремонтів», - повідомив Олег Коземка наприкінці липня.

Кожен енергетичний об’єкт до настання опалювального сезону повинен отримати від контролюючих органів акт готовності до зими. Зокрема Держінспекція з експлуатації ТЕС також додає свої висновки, де на першому місці регламентовано обсяги накопиченого на зиму вугілля –ТЕС повинна запастися щонайменше на 30 діб. На другому - вимога про виконання ремонтів обладнання. Жодна з цих вимог не виконана, а до початку опалювального сезону залишилося менш ніж два місяці.

В умовах війни запаси вугілля на станціях мали б значно перевищувати ті, що повинні бути в мирний час - тоді до 1 листопада запасали щонайменше 3,5-4 млн тонн. Хто ж відповість за таку провальну підготовку до зими?

-- Відставка?

В ході круглого столу «Сто днів до зими» більшість експертів заявили про доцільність відставки міністра Володимира Демчишина, звинувативши його в неспроможності управляти енергетикою.

Віце-прем'єр Валерій Вощевський впевнений, що вже восени президент Петро Порошенко підтримає звільнення Володимира Демчишина, адже, за його словами, «міністерство не в повній мірі справляється з поставленими завданнями». Також урядовець вважає незадовільною роботу Національної комісії з регулювання енергетики і комунальних послуг. «Претензія є до НКРЕКП. Прозорість їх роботи – це питання, яке на сьогодні не вирішене», – сказав віце-прем’єр.

Дійсно, державний регулятор енергетики існує майже 20 років, але й досі немає закону про його діяльність – він штучно хорониться у стінах парламенту, а точніше, в парламентському комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу. Нещодавно цей комітет знову відправив відповідний законопроект на доопрацювання.

Колишній міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко, звертаючись до віце-прем’єра Вощевського, розкритикував цю ситуацію. В результаті він був запрошений на урядові засідання з метою прискорення вирішення цих проблем. В коментарях «Главкому» Олексій Кучеренко наголосив, що головним комітетом для законопроекту про НКРЕКП повинен стати парламентський комітет з питань економічної політики. «Цей законопроект потрібно запустити по зовсім іншій траєкторії, адже цей закон відноситься до економічної категорії, а не енергетичної», - вважає Олексій Кучеренко.

Експертів-енергетиків вражає той факт, що й досі відсутній затверджений урядом баланс електроенергії на 2015 рік. «Той баланс, що був затверджений міністром з застереженнями НКРЕКП у червні, не відповідає на питання, скільки нам потрібно вугілля, де його можна купити і скільки потрібно на це коштів», - відзначив колишній заступник міністра енергетики з питань економіки Юрій Саква. Валерій Вощевський відповів, що, дійсно, уряд не влаштовує поданий міністром прогнозований баланс: «На засіданні Антикризового енергетичного штабу прем’єр востаннє попередив міністра, щоб максимум через тиждень був наданий до уряду остаточний баланс, з відповідями на всі питання, які сьогодні є в енергетиці».

Згадане розширене засідання Антикризового енергетичного штабу відбулося в понеділок, 3 серпня, за участі прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, де розглянули підготовку паливно-енергетичного комплексу до зими, готовність сфери ЖКГ і транспортної інфраструктури. Тоді й стало зрозуміло, що Україна не має затвердженого урядом балансу електроенергії на 2015 рік.

Без такого балансу антикризовий штаб позбавлений орієнтирів. «Є урізаний баланс, з яким жодна компанія не може працювати. Потрібен деталізований баланс, який дає відповіді на низку запитань: скільки коштів буде зібрано зі споживачів електроенергії при діючих нині тарифах, скільки додаткових коштів, тобто, кредитів, потрібно буде залучити і з яких джерел. Яка ціна вугілля закладена в баланс, яка буде ціна на електроенергію і так далі. Баланс – це ключова точка для того, щоб антикризовий штаб мав інструмент, з яким можна буде працювати», - вважає Юрій Саква.

Сьогодні ж антикризовий штаб працює в авральному режимі, рахуючи на пальцях, скільки потрібно купити вугілля, по якій ціні, не маючи при цьому достатніх обсягів кредитів на покриття боргів енергоринку перед генеруючими компаніями. Та й сам Антикризовий енергетичний штаб (АЕШ) в дійсності не є таким, як його назвали. На думку експертів, 3 серпня в Кабінеті Міністрів – то був не штаб, а звичайна розширена нарада.

«Антикризовий штаб - це щоденний робочий орган, який має апарат, куди поступає щоденна інформація про те, де стоять вагони для завантаження вугілля, які рішення повинна негайно ухвалювати Укрзалізниця. Якщо ж після тієї наради міністерство не звернулося з листом до Укрзалізниці з цими проханнями, вугілля не буде. В цьому процесі повинні бути задіяні всі органи влади», - вважає Юрій Саква.

В серпні зроблено перші кроки для створення такого штабу. «Як голова Антикризового енергетичного штабу, повідомляю, що штаб починає працювати у постійному режимі. До його роботи додатково залучено представників Служби безпеки, Генеральної прокуратури, Збройних сил України та всіх тих, хто в цій ситуації може допомогти нам вирішити питання з підготовки країни до осінньо-зимового періоду», - таке повідомлення зробив віце-прем’єр Вощевський. Про це інформує Урядовий портал.

Що ж зробив цей штаб, це тема іншої статті. А нині вже зрозуміло, що кожен втрачений день – це зволікання із поставками вугілля, якого вже немає на складах ТЕС.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: