«Світить, та не гріє». Антикризовий енергетичний штаб: вигляд збоку

«Світить, та не гріє». Антикризовий енергетичний штаб: вигляд збоку

«Паніку не піднімайте», - раз у раз вставляв свої п’ять копійок міністр енергетики Демчишин

За два з половиною місяці до початку опалювального сезону уряд нарешті задався питанням, що робити. Як пережити опалювальний сезон без віялових відключень електроенергії, які спіткали українців минулого року? Розуміючи, що далі чекати нема коли, прем’єр-міністр терміново зібрав антикризовий енергетичний штаб.

За півгодини до початку до зали засідань Кабінету міністрів почали сходитись спочатку журналісти, а потім і члени штабу. Серед присутніх було багато іноземців. Як з’ясувалось потім, це члени експертної енергетичної комісії з семи країн світу, які протягом останніх п’яти тижнів працювали над підготовкою звіту про стан української енергетики.

З втомленою усмішкою і дипломатом в руках впевнено зайшов до зали міністр енергетики Володимир Демчишин. По обидві сторони від крісла прем’єра розмістилися також міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, віце-прем’єри Геннадій Зубко, Валерій Вощевський. Завітав на засідання і головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

Глава уряду Яценюк влетів до зали із запізненням на десять хвилин, сів на своє місце і одразу почав: «Я вважаю ситуацію в енергетичному секторі надзвичайно складною, саме тому штаб називається антикризовий, тому що у нас є реальна криза в енергетиці». Далі – подякував іноземним спеціалістам за плідну роботу разом з українським урядом над створенням звіту і поспішив надати слово для презентації старшому раднику Міністерства енергетики США Вільяму Браяну.

Жодних деталей в словах радника по суті не прозвучало. Голова місії згадав про те, що експерти восени минулого року вже розробляли рекомендації українському уряду і допомагали створювати групи реагування на надзвичайні ситуації в енергетиці. На цей раз група розробила два плани. Перший стосується того, як забезпечити проходження опалювального сезону, другий, довгостроковий, для переходу України на повну енергетичну незалежність.

Браян подякував українським чиновникам за роботу, відзначивши, що всі міністри йшли на зустріч, коли справа стосувалася надання інформації. Особливу увагу американський радник акцентував на тому, що документ написаний українськими експертами, а міжнародні фахівці «лише здійснювали загальний нагляд». «Наша роль в рамках цього проекту – віднайти і визначити факти щодо реальної ситуації з природними ресурсами, електричною енергією в Україні. Наша роль - не вказувати, які рекомендації виконувати, це буде вирішувати уряд України, але ми в будь-якому випадку підтримаємо вас на шляху реалізації цього плану», - запевнив голова енергетичної місії і запропонував прем’єр-міністру «пройтись» по пунктам звіту.

-- Криза в енергетиці

Але Яценюк проігнорував пропозицію американського колеги і обмежився загальними словами схвалення, назвавши документ «одним із самих ґрунтовних звітів за останні два десятки років».

Далі прем’єр забажав від міністра енергетики почути його бачення проблем, а головне – як глава відомства збирається їх вирішувати. Демчишин намагався було заговорити з місця, але ситуація і глава уряду вимагали від нього вийти за центральну трибуну. «Щоб краще вас видно було, пане міністр», - зауважив прем’єр.

«Арсенію Петровичу, скільки в мене часу?», - перепитав Демчишин. «Часу зовсім немає! У нас в енергетиці реальна криза…», - зрадів Яценюк можливості повправлятись у гострослів’ї і «вколоти» свого підлеглого за зрив термінів у підготовці до опалювального сезону. «Чи ви про виступ? Думаю, в десять хвилин вкладетеся», - так Яценюк намагався вдати, що спочатку не зрозумів про що мова.

Демчишин звітував, інколи підглядаючи у папірці, що лежали перед ним. «Ми плануємо акумулювати до опалювального сезону 3 млн тонн вугілля різних марок на станціях як ДТЕК, так і «Центренерго». Сьогодні запас вугілля - 1,5 млн тонн. З них близько 900 тисяч тонн - вугілля марки «Г» і 600 тисяч тонн - антрацитового вугілля», - повідомив міністр цифри, які раніше вже публікував «Главком». При цьому міністр додав, що основною проблемою при накопиченні вугілля є відсутність коштів для його закупівлі.

Інколи здавалось, що міністр хотів умістити в десятихвилинний виступ так багато «досягнень», що аж трохи хвилювся. Іноді навіть не встигав перехопити повітря. «Сьогодні ми знаходимося на меншому рівні запасів, ніж у жовтні минулого року. Торік ситуація також була складна. Ми пам'ятаємо, протягом грудня відбувалися віялові відключення... Я впевнений, що цього рівня вугілля, яке у нас є на сьогодні, однозначно недостатньо. Але протягом серпня, я сподіваюся, ми побачимо додаткову позитивну статистику. Ми прикладаємо всі зусилля, щоб доставляти вугілля із зони АТО, де нам дуже допомагає Мінтранс, силовики і ДФС», - запевнив присутніх міністр. Демчишин також розказав, що вугілля буде завозитися морським шляхом з Південної Африки, зі Сполучених Штатів, а також з Росії. «Це також деякий фактор ризику, але в рамках підготовки до опалювального сезону я не бачу іншої можливості, крім як купувати вугілля у всіх постачальників, у яких ми можемо це зробити», - закінчив Демчишин. Хоча минулого року саме Демчишин критикував своїх попередників за вугільні контракти з ПАР. Саме тоді правоохоронці намагались знайти зачіпки у якості цього палива і його ціні.

Після доволі оптимістичного прогнозу міністра енергетики, настав зірковий час для прем’єра. «По тому, як ви відзвітували, здається, що у нас проблем в енергетичному секторі немає. Ми можемо спокійно заявити країні з ваших вуст, що у нас все готово?», - саркастично, у своїй звичній манері запитав Яценюк. У відповідь Демчишин почав виправдовуватись, що підготовка до опалювального сезону відбувається з деяким запізненням, оскільки кошти, виділені на придбання вугілля, почнуть використовуватися з 1 серпня, а не з 1 травня, як передбачалося. «Я б хотів запитати: а у нас електроенергію хтось безкоштовно отримує? Ви не знаєте? Громадяни платять, підприємства платять. Куди ви гроші діваєте?», - перебив Демчишина Яценюк, явно задоволений потоком спалахів від фотокамер. Міністр, у свою чергу, заявив, що протягом першого кварталу 25% громадян України не платили за електроенергію.

Яценюк продовжив в тому ж дусі: «Чи можете ви гарантувати українцям, що взимку не буде перебоїв або віялових відключень електроенергії?». «Так, Арсеній Петрович, я це гарантую, - довелося вимовити Демчишину під тиском прем’єра. - Якщо ці гроші виділені, будуть використані ефективно, якщо ДТЕК не буде саботувати поставки на станції, то ми однозначно виконаємо це зобов'язання».

-- Два сценарії для України

Отримавши гарантії на словах, а разом з тим і можливість в майбутньому покарати чиновника у разі невиконання обіцянки, Яценюк збавив натиск і відпустив міністра на місце. «Я читаю звіт, який базується на наших даних. Є два сценарії: перший - поганий (при -5 ºС), а другий (при -20 ºС) - дуже поганий», - почав свої передбачення прем’єр з посиланням на звіт. За його словами, при поганому сценарії країні не вистачає 7 млн тон вугілля, а при дуже поганому - 11 млн тон. Ніхто так і не зміг пояснити главі уряду, у чому причина кардинальних розбіжностей в цифрах, озвучених міністром, і зазначених у звіті, який писали «на основі даних від всіх міністерств». Залишились без відповіді і такі питання, скільки вугілля законтрактовано, на які обсяги власного видобутку можуть розраховувати ТЕС, які обсяги поставок із зони АТО та Росії.

Масла у вогонь підлив і віце-прем’єр Валерій Вощевський, який вирішив підіграти прем’єру: «Мене виступ міністра (Демчишина, - «Главком») відверто здивував. Він точно не кореспондується з тими даними, що є в звіті. Ви не дали уряду прогнозованого енергетичного балансу. Ті цифри, що ви назвали, не дають права говорити про нормальну ситуацію. Поки що ви не справляєтесь і не розповідайте нам про те, що все добре», - підвищив тон віце-прем’єр. «Паніку не піднімайте», - раз у раз вставляв свої п’ять копійок Демчишин.

Яценюк поставив крапку в цій суперечці і нарешті перейшов до конкретних доручень:

- нарешті розробити загальний енергетичний баланс держави.

- негайно подати на розгляд уряду рішення щодо виконання 25 заходів, що містяться у звіті міжнародної енергетичної місії.

- створити міжвідомчу робочу групу з питань підготовки до зими під головуванням віце-прем'єра Валерія Вощевського і співголовуванням Володимира Демчишина, яка повинна збиратися щотижня.

«Запитання до мене є? Дякую, колеги», - закрив засідання прем’єр-міністр і пішов тиснути руки іноземним експертам.

Про те, як влада готується до опалювального сезону читайте – тут «Лето красное пропели?»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: