Чому українцям подобається працювати в Польщі? (ДОСЛІДЖЕННЯ)

Чому українцям подобається працювати в Польщі? (ДОСЛІДЖЕННЯ)

86% українських заробітчан задоволені роботою в Польщі, а 65% мріють залишитись в сусідній країні

86% громадян України схвально відгукуються про умови та оплату праці на польському ринку, а вже 65% з них хочуть залишитися в Польщі й на довше. У доповіді «Перспективи працевлаштування іноземців у 2012 році" агенції з працевлаштування EWL і мовної школи Edu & More подається аналіз найновіших досліджень привабливості польського ринку праці та перспектив виробничої діяльності іноземців.

Польща стала для громадян України провідним ринком праці серед усіх держав Європейського Союзу. Найбільше цьому сприяють ліберальні процедури легалізації перебування і отримання праці, географічна і культурна близькість, а також надзвичайно потужний кадровий потенціал України. 2011-го року польські працедавці зареєстрували майже 260 тисяч заяв про намір делегувати виконання праці іноземцям, з яких ледь не 240 тисяч стосувалися заяв українців. За підсумками 2012-го року кількість зареєстрованих заяв для закордонних працівників очікується на попередньому або дещо нижчому рівні аніж в попередньому році, за одночасного зростання кількості дозволів на працю іноземців - вважається, що в поточному році кількість дозволів для працівників з України може зрости аж до 60%! Це водночас означає, що за іноземцями все частіше «полюють» роботодавці, які відчувають брак персоналу в довгостроковій перспективі, а також ті працедавці, які хочуть використовувати закордонних найманих працівників постійно.

Істотним аспектом в перспективі подальшого покращення привабливості польського ринку праці для громадян третіх країн є запропоновані зміни до Закону про іноземців, які поміж іншим передбачають продовження максимального строку перебування у Польщі на підставі дозволу на тимчасове проживання від 2 до 3 років. До інших значних змін належить гармонізація процедур, що стосуються дозволу на тимчасове проживання і працю для іноземця, отримання якого, після прийняття нового Закону, стане можливим в рамках однієї адміністративної процедури. Певна гнучкість іноземців створює їм можливість протягом 1 місяця жити без працевлаштування під час перебування у Польщі, а також продовжити термін, протягом якого іноземець буде в змозі конкурувати за продовження дозволу без ризику його анулювання (зазвичай іноземець мусив розпочати процедуру продовження дозволу на працевлаштування не пізніше 45днів перед завершенням строку візи або дозволу на проживання).

У дослідженнях, які здійснювала агенція з працевлаштування EWL взяли участь громадяни України, які становлять найчисельнішу групу іноземців на польському ринку праці. 86% респондентів позитивно оцінили стан ситуації на ринку працевлаштування у Польщі і зміни у польській міграційній політиці, коли їх запитали про це. Водночас більшість анкетованих негативно оцінила ситуацію на українському ринку праці – лише 4 % респондентів окреслили її як позитивну, а 70 % відповідного дослідження назвали існуючий стан українського працевлаштування як негативний. Таку песимістичну картину зайнятості в Україні спричинив реальний рівень безробіття, а також умови працевлаштування: мізерні зарплати, відродження заборгованості з виплати пенсій.

До галузей, в яких громадяни України найчастіше шукають працю в Польщі, належать виробничий сектор (38% опитаних), громадського харчування та готельний бізнес (30 %), будівництво (29%), легка і важка промисловість (28%) а також транспорт (25%).

На запитання «Чому панове вирішили влаштовуватися на роботу в Польщі?» більшість (47 %) головним аргументом назвало актуально скрутну ситуацію на українського ринку праці. Окрім цієї причини, найбільш мотиваційною підставою пошуку праці в Польщі для заробітчан з України є оплата праці (45% респондентів) і прагнення до професійного зростання (44%).

Майже третина анкетованих серед мотивів називає особисті причини (31 %), а також набагато привабливіші умови праці (26 %).

Щораз більше іноземців міркує про життя в Польщі на довготривалу перспективу. На запитання стосовно характеру приїзду на працю до Польщі , більшість (65% анкетованих) відповіла, що хоче залишитись в Польщі на довго. Для 35% респондентів приїзд до Польщі носить суто заробітчанський характер і з цією країною вони не пов’язують жодних довгострокових намірів. Майже половина опитаних (49%) задекларувала намір працювати понад 3 роки, а вже 96 % респондентів висловили бажання розпочати вивчення польської мови як іноземної.

«Польські працедавці все частіше влаштовують іноземців на довгий час і охочіше подовжують їм дозвіл на працю, – пояснює Анджей Коркус керівник агенції з працевлаштування EWL East West Link. – Це вигідно для працедавців, бо зростає ефект якості праці, падає ротація кадрів. У свою чергу працівники більше прив’язуються до свого робочого місця, налагоджують контакти з польськими співробітниками, частково інтегруючись в навколишній соціум. Зі свого боку польське законодавство намагається сприяти такому процесу, про що свідчить впровадження кілька місяців тому змін до Закону про польське громадянство».

Додаткове дослідження було здійснене школою польської мови для іноземців Edu & More серед групи іноземців, які беруть уроки польської мови як іноземної. На думку більшості (92% опитаних) респондентів знання польської мови має позитивний вплив на їхнє перебування у Польщі. На запитання про причини вивчення польської мови 47% опитаних головною причиною назвало бажання знайти кращу працю. Важливим мотивом для багатьох респондентів також є прагнення постійно оселитися в Польщі (35 %), а також бажання розширювати коло знайомих і підвищувати професійний рівень на вимогу працедавців (33 %) . Окрім того іноземці переконані, що знання польської мови допомагає вирішувати низку професійних питань, серед яких можливість кращої презентації своїх можливостей на співбесіді під час найму на роботу чи зміні місця праці, більше задоволення від виконаної роботи, доступ до ширшого кола виконуваних робіт і поліпшення взаємодії з польськими колегами.

«Незважаючи на те, що польська мова не належить до легких мов, спостерігаємо щораз більше зацікавлення з боку іноземців до її вивчення - говорить Дорота Груза, керівник мовного закладу Edu & More, школи з вивчення польської мови як іноземної. – Найчастіше вивчають мову через професійні чи бізнес-причини, однак не бракує й іноземців, для яких найголовнішою мотивацією є знайомство з особою польського походження чи захоплення Польщею та польською культурою. Вивчення польської мови стає перепусткою для продовження перебування у країні».

За матеріалом Іnwestycje.pl переклав Володимир Олійник

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: