У Дніпрі будують перший в Україні інклюзивний парк

У Дніпрі будують перший в Україні інклюзивний парк
Проект інклюзивного парку в Дніпрі

Здати об’єкт будівельники планують влітку

Дніпропетровська облдержадміністрація у сквері Героїв АТО поблизу будівлі ОДА у Дніпрі почала будувати парк для дітей з особливими потребами. Про це повідомив губернатор області Валентин Резніченко.

За його словами, цей проект реалізується спільно з Благодійним Фондом Петра Порошенка за соціальною програмою дружини президента України Марини Порошенко. З обласного бюджету на цей проект виділено 19 млн грн.

«Інклюзивна система освіти дає дитині можливість розвиватися й адаптуватися в суспільстві. Завдяки децентралізації, яку ініціював президент України Петро Порошенко, відповідно до вимог особливих дітей ми реконструюємо школи Дніпропетровщини. Торік облаштували в них більше півсотні медіатек та 18 ресурсних кімнат. Таким чином діти з інвалідністю можуть навчатися разом з однолітками. Ще одним прикладом сучасного простору для маломобільних дітей стане інклюзивний парк у Дніпрі. Він буде першим в Україні», – зазначив Резніченко.

Дизайн парку розробив дніпровський архітектор Сергій Дербін. На майданчику встановлять спеціальні гойдалки, на які діти зможуть заїжджати на інвалідних візках. Тут також з’являться незвичні будиночки, каруселі, гірки й лабіринти. У парку облаштують ігрові зони для дітей з порушеннями зору, для яких буде використаний не лише шрифт Брайля, а й слухові опції. Окремі елементи сприятимуть розвитку координації та мислення дітей з особливими потребами, наприклад, за допомогою електронного фортепіано й барабану можна буде писати власні ритми й мелодії, а сенсорні панелі допоможуть вивчати кольори, предмети, у тому числі англійською мовою. У парку укладуть сучасне покриття з кольорової EPDM-крихти (етилен-пропіленовий каучук), «тактильну плитку» та встановлять антивандальні конструкції.

«Проектування таких парків – це нове для України. Тож довелося перелопатити купу додаткової літератури, – розказав архітектор проекту Дербіна. – У зоні відпочинку все продумано відповідно до потреб особливої дитини. Ігрові елементи з пандусами і без сходинок, уся поверхня рівна, під ногами – спеціальне покриття, деякі іграшки реагують на дотики. Дітям тут буде зручно й цікаво».

«Ніколи раніше держава не приділяла такої уваги інклюзії. Раніше ця увага закінчувалася на пандусах, – каже голова ОДА. – Дитячого інклюзивного парку в країні не існує. Натомість є в Данії, Америці, Польщі. Тому народився проект такого парку в Дніпрі. Плануємо відкрити його якнайшвидше. Наша мета проста – кожне місце повинно бути доступним і для людей з обмеженими можливостями. Цим досвідом готові ділитися з іншими регіонами».

Наразі на будівельному майданчику підрядники виконують бетонні роботи. Здати об’єкт планують влітку.

Дніпропетровщина - лідер серед регіонів України, де системно впроваджується інклюзивна освіта. Область працює над створенням у школах освітнього середовища для особливих дітей. Наразі в області 12,6 тис. дітей з інвалідністю, майже три тисячі з них мешкають у Дніпрі. У 2018-му на Дніпропетровщині відкриють майже 30 ресурсних кімнат. Цьогоріч у 20-ти школах Дніпропетровщини облаштують медіатеки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: