В Австрії до влади може прийти партія, яка визнає анексію Криму

В Австрії до влади може прийти партія, яка визнає анексію Криму
Агітаційний плакат із Себастьяном Курцем

Потрапляння ультраправих до коаліції може стати небезпечним для України

В Австрії проходять парламентські вибори. Основним претендентом на перемогу на них називається консервативна Австрійська народна партія, яку очолює нинішній міністр іноземних справ Себастьян Курц. Проте, як пише видання «Дело», у разі перемоги консерваторів вони можуть утворити коаліцію із Партією свободи, яка визнає окупацію Криму Росією.

«Незважаючи на певну орієнтованість більшості партій на внутрішню політику, питання України і санкцій проти Росії відчутно відображається в політичних програмах. Причина тому - позиції лідерів. Курц позиціонує себе за прикладом Еммануеля Макрона - молодий політик з великими амбіціями щодо майбутнього європейського проекту. Перебуваючи на посаді глави МЗС Курц просував усе більшу участь Австрії у вирішенні конфлікту на Донбасі, тричі відвідавши Україну в 2017 під час головування Австрії в ОБСЄ. Крім того, Курц однозначно засуджував анексію Криму, оцінюючи її, як порушення міжнародного права. Разом з тим він підтримує ідею покрокового зняття санкцій з Росії в разі виконання Мінських угод, а також пропонував Австрію як нейтральну територію для зустрічі Трампа і Путіна. З іншого боку, Партія свободи має традицію співпраці з Росією. По суті це єдина партія серед ультраправих, яка уклала в 2016 році офіційне співробітництво з «Єдиною Росією». Ультраправі неодноразово виступали за зняття санкцій з РФ, а також вважають за необхідне визнати, що Крим тепер буде російським. Крім того, члени Партії свободи відвідували окупований Крим», - зазначає видання.

Така позиція ультраправих робить їх небезпечним партнером по коаліції з точки зору України, наголошується у статті. Однак висока ймовірність, що народники віддадуть ультраправим внутрішньополітичні відомства, зберігши за собою МЗС.

У них беруть участь 16 партій і політичних рухів. За останніми опитуваннями Австрійська народна партія здобуде близько 33%, Соціал-демократична партія Австрії - 27%, Партія свободи – 25-27%. Як

Як пише Deutsche Welle подолати чотиривідсотковий бар'єр можуть і «Зелені», а також ліберальна партія NEOS – «Нова Австрія і ліберальний форум».

Дострокові вибори до парламенту Австрії відбуваються за рік до запланованого терміну, оскільки влітку цього року коаліція соціал-демократів і консерваторів (СДПА та АНП) розвалилася.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: