Чи стало «Доступне житло» доступнішим?

Якість життя
Чи стало «Доступне житло» доступнішим?

Уряд скорегував процедуру компенсації вартості житла для учасників програми «Доступне житло»

Програма «Доступне житло» діє з 2010 року. Вона була створена для незаможних громадян, які або не мають житла, або ж його площа занадто мала. Цим людям з державного бюджету повертали 30% вартості придбаного ними нового житла.

У 2015-2016 роках програма не фінансувалась, але у квітні 2017-го запрацювала знову. Тоді уряд додав до списку пільгових категорій громадян ще й учасників бойових дій, сім’ї загиблих воїнів-учасників АТО, постраждалих під час Революції гідності та внутрішньо переміщених осіб, яким передбачався більший відсоток компенсації – 50% від вартості придбаного житла. До кінця 2017 року 91 сім‘я учасників АТО і переміщених осіб скористалися такою державною підтримкою.

Всього з 2010 року встигли відчути переваги «Доступного житла» 4 тис. сімей, а це близько 15 тис. українців. На 2018 рік з бюджету на програму виділили 100 млн грн. Це дозволить вирішити житлове питання близько 300-350 сім’ям, тоді як у черзі зареєстровано близько 8 тис. громадян.

Минулого тижня Кабінет міністрів ухвалив зміни до порядку використання коштів «Доступного житла». Постановою №819 уряд вніс певні корективи у програму.

Хто має право на участь у програмі «Доступне житло»

Право на участь у програмі мають громадяни, які протягом трьох років або перебувають на квартирному обліку, або не є власниками житла (нерухомість на окупованих територіях до уваги не береться), або мають житло площею до 13,65 кв. м на кожного члена сім’ї. «Умова про перебування у певних житлових умовах протягом трьох років – нова. Її запровадили для того, щоб учасники програми не могли вдатись до махінацій: наприклад, сім’я насправді має житло, але переписує його на когось із членів родини, щоб мати можливість скористатись програмою», – пояснив на прес-конференції голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний.

Відтепер не мають права брати участь у програмі сім’ї, чий дохід за місяць на одну особу дорівнює трикратному розміру середньої місячної заробітної плати. Середня місячна зарплата залежить від регіону. Так, згідно з даними Держстату, цей показник по Україні станом на серпень 2018 року дорівнює 8977 грн. Найнижча середньомісячна зарплата у Чернівецькій області – 6883 грн, найвища у Києві – 13 659 грн. Враховуючи середній показник по країні, якщо дохід сім’ї, що складається з двох дорослих і однієї дитини, перевищує 75 тис. грн, то така сім’я вважається заможною, а тому повинна вирішувати житлове питання самостійно. До 10 жовтня стати учасником програми «Доступне житло» могли багатші українці, чий дохід на місяць дорівнював п’ятикратному розміру середньої місячної зарплати. «Це нововведення дасть можливість значно ефективніше використати бюджетні кошти, направивши допомогу саме тим сім’ям, які гостро потребують вирішення питання покращення житлових умов», - пояснює Комнатний.

Як обрати житло

Якщо раніше житлові об’єкти, які могли бути придбані за програмою «Доступне житло», визначала Міжвідомча комісія Міністерства регіонального розвитку, то зараз громадяни самостійно обирають, яку квартиру хотіли б придбати.

Якщо до минулого тижня можна було інвестувати лише у будівництво, то сьогодні учасники програми можуть купувати вже введені в експлуатацію об’єкти.

Якою може бути вартість житла

Раніше вартість житла не обмежувалась, і тому сім’я могла придбати дороге помешкання. Щоб витрати з бюджету були доцільнішими, уряд обмежив вартість квадратних метрів, за яке можна отримати компенсацію.

Гранична вартість квартири розраховується за формулою: опосередкована вартість помножена на коефіцієнт населеного пункту, де опосередкована вартість – це вартість 1 кв. м житла, встановлена наказом Міністерства регіонального розвитку, а коефіцієнт – 1,75 для Києва, Львова, Дніпра, Одеси та Харкова; 1,5 – для міст-обласних центрів, а також міст обласного значення з населенням понад 300 тис. осіб; 1,25 – для міст обласного значення з населенням від 100 тис. до 300 тис. осіб; 1 – для інших населених пунктів.

«Наприклад, у Києві можна придбати за програмою житло, яке не повинно бути дорожчим, ніж 22 823 грн за 1 кв. м. Якщо дорожче – доведеться купувати квартиру власним коштом», – пояснив Комнатний.

Якою має бути площа житла

Площа квартири, за яку громадянин хоче отримати компенсацію, розраховується відповідно до чисельності сім’ї. Вона не повинна перевищувати площі, яка дорівнює 21 кв. м загальної площі житла на одну особу та додатково 10,5 кв. м на сім’ю.

Чи можна отримати кредит

До рішення Кабміну від 10 жовтня питання одержання кредиту у банку для сплати громадянином своєї частини коштів за квартиру не було врегульоване. Тепер учасники програми «Доступне житло» мають право на це. Учасник програми «Доступне житло» може вибрати банківську установу на свій розсуд, і там оформити кредит на ту частину коштів, якої йому не вистачає для сплати своєї частини вартості житла.

Як розподіляються кошти програми по регіонах

Розподіл коштів між регіонами буде здійснюватись відповідно до кількості зареєстрованого населення.

Це зробили для того, щоб стимулювати громадян купувати житло у місцях свого проживання, а не тільки у великих містах, зокрема у столиці. «Раніше розподіл здійснювався відповідно до кількості людей у черзі на одержання компенсації у кожній області. Зазвичай люди обирали купівлю житла у Києві або в інших великих містах, тому туди направляли більше державних коштів. Зараз систему змінили», – пояснив голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Чи можна продати придбане за програмою житло

Учасник програми «Доступне житло» повинен підтверджувати проживання у придбаному житлі протягом трьох років. Упродовж цього часу забороняється продаж придбаного за програмою житла.

Як перевірити своє місце у черзі

Тепер списки учасників програми «Доступне житло» є відкритими, опубліковані вони на сайті «Держмолодьжитла». Тому кожен учасник програми може перевірити своє місце у черзі, кому вже надана державна підтримка, кому і за якої причини відмовили у ній. Також є можливість зареєструватись для участі у програмі онлайн.

Яна Степанковська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: