Екс-міністр ЖКГ прокоментував ймовірність залучення іноземних інвесторів до управління столичними тепломережами

Екс-міністр ЖКГ прокоментував ймовірність залучення іноземних інвесторів до управління столичними тепломережами

На думку експерта, муніципалітет поки не готовий до ефективного управління енергетичним господарством міста

Колишній міністр житлово-комунального господарства в уряді Тимошенко Олексій Кучеренко вважає, що міська влада Києва втратила час, і залучення іноземного інвестора для управління енергетичним комплексом столиці стає проблематичним.

«Сьогодні досить пікантна ситуація. Тому що КМДА переграли самі себе. Вони до останнього тягнули. Знайти сьогодні якогось іноземного інвестора не видається можливим. Треба було чотири роки тому починати підготовку до цього конкурсу. Це треба було робити аудит технічного стану, фінансового стану свого господарства і проводити цей конкурс. Це мінімум займає кілька років, щоб Road Show провести, щоб все правильно зробити. Вони ще не почали нормально передавати нічого», - заявив Кучеренко.

На думку експерта, ситуацію обтяжує той факт, що муніципалітет поки не готовий до ефективного управління енергетичним господарством міста.

«Я спостерігаю уважно за роботою КМДА, за рівнем управлінського персоналу, за рівнем адміністрації, департаментів. Існує маса претензій. Нехай покажуть на прикладі ЖЕКу, нехай вони хоча б один ЖЕК до ладу приведуть і покажуть, як треба працювати. Ця ситуація, як на мене — патова. Я, чесно кажучи, не люблю ДТЕК через кілька причин. Але ось на секунду уявити, що воно піде кудись під КМДА, - мене це лякає. Покажіть на ЖЕКах, керуючих дирекціях. Ви (КМДА - ред.) три роки створювали монополію у вигляді керуючих дирекцій. Чому за цей час не можна було показати приклад? А тут відразу на енергетику. Це авантюра», - підкреслив він.

На думку Олексія Кучеренка, керівництво столиці припустилося помилки, відмовившись від механізмів спільного управління «Київенерго».

«25% акцій дозволили б цілком контролювати і тарифоутворення, і інвестиції, і витрачання коштів, і оптимізацію управління з боку міста. Грубо кажучи, тоді місто би впливало на процеси, і був би стратегічний, власне кажучи, інвестор ДТЕК. Тому що, що б хто не говорив, це професійна компанія. Сьогодні вона котирується, вона має міжнародний рейтинг. Тому ми розуміємо, що вона агресивна монополія, але вона професійна. І рівень професійний кадрів ДТЕК сьогодні набагато вище середнього у країні, і набагато вище, ніж рівень КМДА і їх компаній», - сказав екс-міністр.

«Київенерго» експлуатує практично всі енергетичні об'єкти, розташовані в столиці, за винятком Дарницької теплоелектроцентралі. Енергетичному холдингу ДТЕК Ріната Ахметова належить 97,4% акцій «Київенерго».

Раніше передбачалося, що комунальне підприємство «Київтеплоенерго» візьме на баланс теплові мережі столиці після розірвання договору столиці з ПАТ «Київенерго» 27 квітня 2018 року. Однак у зв'язку зі складністю процедури передачі майна і техногенних ризиків перехідного періоду, влада Києва запропонувала енергохолдингу ДТЕК передати місту акції «Київенерго» після виділення зі складу компанії електричного блоку.

Як повідомляв народний депутат Мустафа Найєм, в офіційній відповіді КМДА на його депутатський запит влада Києва в червні 2017 року поінформувала, що проводить консультації щодо подальшого управління тепломережами з двома потенційними міжнародними інвесторами - Fortum Corporation (Фінляндія) і Veolia Environnement (Франція).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: