Нацбанк випустив колекційну монету до сторіччя Акту Злуки

Нацбанк випустив колекційну монету до сторіччя Акту Злуки

Монету, номіналом 5 гривень, введуть в обіг 17 січня

Національний банк України випустив колекційну монету, присвячену сотій річниці проголошення Акту злуки, який проголосив про злиття Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки в єдину державу.

Про це повідомила прес-служба банку.

Монета доповнює серію «Відродження української державності».

«22 січня 1919 року в урочистій обстановці на Софійській площі в Києві відбулася подія, яка стала підсумком відповідного підготовчого процесу, – було проголошено Акт Злуки, акт об’єднання українських земель, в якому зазначалося, що відтепер український народ, звільнений могутнім поривом своїх сил, має можливість об’єднати зусилля всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну Українську державу на добро і щастя українського народу», – йдеться в повідомленні НБУ.

Відповідну монету, номіналом 5 гривень, введуть в обіг 17 січня. Зазначається, що загальний тираж монет складає 40 тисяч штук.

Монета виготовлена з нейзильберу. Її маса складає 16,54 грама.

На аверсі монети зображено напис «УНР ЗУНР», а також герб України та зазначено номінал монети у 5 гривень. На реверсі монети — фрагмент з Акту злуки, а також герби Львова та Києва.

medium

Художник монети: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій. Скульптор: аверс: Дем'яненко Володимир реверс: програмне моделювання:Андріянов Віталій.

Нагадаємо, що 22 січня Україна святкує День Соборності – возз’єднання Української та Західно-Української Народної Республіки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: