Російське лобі Медведєва бореться за українську сою - ЗМІ

Російське лобі Медведєва бореться за українську сою - ЗМІ

За організацією березневих акцій протестів аграріїв стоять структури, близькі до російської агропромислової корпорації

Нещодавні протестні акції аграріїв і перекриття автомобільних магістралей - маніпуляції соєвого Газпрому «Содружество». Фінансування протестів відбувається через рахунки офшорної компанії депутата Верховної Ради України. Про це повідомляє «Обозреватель».

«За організацією березневих акцій протестів аграріїв, мітингів у столиці і перекриттям доріг в різних областях України стоять структури, близькі до російської агропромислової корпорації «Содружество». Ініціаторами екстреного внесення «соєвих поправок» (які ще не набули чинності) є народний депутат Іван Мірошниченко і громадянин Російської Федерації, керівник Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов. На рахунку офшорної компанії «Юнайтед Агрибизнес Б» (United Agribusiness BV), що підконтрольна народному депутату Івану Мірошниченко, автору скандального законопроекту №7403-2, протягом березня було переведено близько 3 млн доларів. Є підстави вважати, що це - ціна за роботу лобістів, які виступають нібито на користь українських фермерів. Цим фактом вже зацікавилася українські спецслужби. Якщо «російське» походження коштів буде доведено, Мірошниченку варто бути готовим до розвитку подій за сценарієм «Наді Савченко» - на лобізм в Україні дивляться крізь пальці, але за шантаж влади на російські гроші карають достатньо жорстко», - зазначає видання.

За словами керівника аналітичного департаменту дослідницької компанії ProAgro Information Company Марії Колесник, раніше Білорусь імпортувала з України близько 100-120 тис. тонн соєвого шроту, але в 2017 році повністю переорієнтувалася на закупівлі необробленої сої. «Содружество» має кілька заводів для переробки сої в Калінінграді (Російська Федерація) і нещодавно побудоване підприємство аналогічного профілю на території Республіки Білорусь. Вільний доступ до української сировини для російської корпорації вкрай важливий, так як її білоруський завод спочатку був орієнтований на українську сою.

Голова комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України Ніна Южаніна не виключає, що хтось вирішив організувати шантаж української влади руками дрібних виробників, щоб похитнути позиції України на світовому агропромисловому ринку.

Як зазначає виконавчий директор економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, таке протистояння вигідне зовнішнім силам, оскільки воно автоматично послаблює Україну.

«Мова йде про принциповий стратегічний вибір майбутнього для нашої країни – чи буде Україна аграрно-сировинним додатком для інших або сильною країною, яка виробляє готову продукцію з високою доданою вартістю і, таким чином, нарощує свій ВВП. Виходячи з відповідей на ці питання, парламент, уряд і президент повинні прийняти відповідні рішення, а не на догоду тим чи іншим групам аграрних лобістів», - заявив Пендзин.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: