На Оболоні з’явиться парк сучасної скульптури (фото)

На Оболоні з’явиться парк сучасної скульптури (фото)
Робота Василя Грубляка
Фото: Volume Park

Експозиція відкриється у парку «Наталка»

6 липня у київському парку «Наталка» на Оболонській набережній відкриється перша експозиція парку скульптур Volume Park.

На виставці просто неба будуть представлені роботи відомих українських скульпторів: Олексія Золотарьова, Василя Грубляка, Данила Шуміхіна, Віталія Протосені, Катерини Бучацької, Іллі Новгородова та художниці з Латвії Гундеги Евелони. Про це повідомляє Art Ukraine.

«Ми створюємо парк скульптур на противагу несмаку та жкг-арту, що поглинули місто, — говорить співавторка проекту Марина Радинська. — Хочеться, щоб у міському просторі кияни могли насолоджуватися не лише лебедями з шин, а й справжнім мистецтвом».

Заснування такого роду мистецького громадського простору дасть можливість киянам і гостям міста ближче познайомитися з сучасним мистецтвом. Через співпрацю громадян, держави і митців можна активізувати правильні процеси на шляху до покращення культурного поля Києва та всієї країни. 

 «Проектом «Сад питань» ми хочемо сказати те, що хвилює кожного з нас сьогодні, стосовно розвитку країни, міста, будь-якої особистості в ньому, — говорить кураторка Катерина Рай. — Ми пропонуємо інтегрувати в контекст публічного простору твори художників, що порушують теми пам’яті, меморіалізації, архаїки, розподілення територій та людини, яка існує нині в умовах постійної інтерференції визначень та цінностей».

У рамках відкриття парку відбудеться дискусія на тему «Принципи сучасного публічного мистецтва ‒ ідеологія, смаки, тренди. Роль скульптури у місті». У заході візьмуть участь експертка з Риги Крістіана Каркліна/ (Kristiana Karklina) – директорка фестивалю «Скульптурна квардинале Рига», Наталя Мандра – мистецтвознавиця, експертка сучасного мистецтва, Катерина Підгайна – кураторка ГО Скульптурный ЦЕХ, Олена Зубкова – кураторка проекту Kyiv Fation Park. Модеруватиме Катерина Рай – мистецтвознавиця, членкиня конгресу активістів культури.

«Ми хочемо створити такий міський простір, де, завдяки скульптурі, будуть народжуватися геніальні ідеї і створюватиметься майбутнє не лише художнього суспільства, а й кожного мешканця Києва, — зауважує Світлана Старостенко, кураторка та продюсерка проекту. — Так, у всьому світі скульптурні парки стали візитівками місць, де вони з'явились. Цікаво, що парк «Наталка» знаходиться не в центрі міста — ідея децентралізації культурних проектів здається дуже продуктивною. До того ж, синтез мистецтва і природи виглядає дуже сучасно».

Перша експозиція триватиме до 6 серпня.

Вхід у парк вільний.

Volume park — інституція, діяльність якої спрямована на розвиток сучасної української скульптури. Крім експозицій просто неба в рамках організації буде діяти міжнародна мистецька резиденція, де художники з різних куточків світу створюватимуть роботи для скульптурного парку та обмінюватимуться досвідом з українськими митцями. Також в рамках організації проводитимуться дискусійні сесії, скульптурні симпозіуми та дослідницькі мистецькі платформи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: