Американська антитерористична стратегія не працює - колишній агент ФБР

Американська антитерористична стратегія не працює - колишній агент ФБР
day.kyiv.ua

Від агентів вимагають робити більше, а не краще

Майкл Джерман, колишній спеціальний агент ФБР з 16-річним стажем, який спеціалізувався на боротьбі з внутрішнім тероризмом і організації таємних операцій, стверджує, що ФБР тоне в потоці непотрібної інформації, пише Time.

«Омар Мартін, який влаштував теракт в Орландо, раніше знаходився під наглядом ФБР. Його випадок був двічі розглянутий і відхилений, процес розгляду починали через тривожні повідомлення його колег. Кожен день в ФБР надходить безліч подібних дзвінків. Величезний обсяг інформації означає, що цінні ресурси витрачаються на погоні за помилковим слідом замість того, щоб перевіряти варту уваги інформацію про людей, які можуть заподіяти реальну шкоду», - стверджує Джерман.

«Після терактів 11 вересня Міністерство юстиції неодноразово розширювало повноваження органів ФБР, щоб дати агентам можливість починати розслідування з меншою кількістю доказів. Зниження стандартів значно збільшило робоче навантаження агентів і перемкнуло слідчі ресурси на випадки з мінімальними доказами, що вказують на кримінальну або терористичну загрозу», - йдеться в статті.

Колишній генеральний прокурор США Майкл Мукасей «створив новий тип розслідування під назвою «оцінка», яке може бути розпочато за офіційно затвердженої мети, але без будь-якої конкретної фактичної підстави, що вказує на правопорушення».

«Коли ФБР проводило «оцінку» Тамерлана Царнаева, винного у вибухах на Бостонському марафоні, грунтуючись на попередженнях від російської розвідки про те, що він планував приєднатися до чеченської терористичної угруповання, це була тільки одна з тисячі «оцінок», проведених бостонским відділенням ФБР у той рік», - пише видання.

Згідно з його даними, приводом до переважної більшості «оцінок» є помилкові тривоги. З 82325 «оцінок», проведених протягом двох років з тих пір, як цей тип розслідування з'явився, тільки 3315 привели до виявлення інформації або припущень, які заслуговують на подальшого розслідування. Приблизно 96% були тратою часу. Тим часом лише невеликий відсоток повних розслідувань призводить до висування звинувачень», - повідомляє Time.

«Ці помилкові тривоги підривають безпеку в двох аспектах, - вказує Джерман. - По-перше, вони відволікають ресурси від розслідувань, заснованих на цілком об'єктивних свідченнях кримінальної або терористичної діяльності. По-друге, помилкові тривоги притупляють нашу контртерористичну реакцію».

«Якщо змушувати агентів ФБР проводити розслідування з тисяч помилкових наведень, це завдає деморалізуючого ефекту і підриває ефективність. Агенти ФБР і аналітики розвідки роблять важку роботу, намагаючись захистити нас. Якщо вимагати від них робити більше, а не краще, користі не буде», - резюмує колишній агент ФБР.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: