Комітет Ради рекомендує двох кандидатів на посаду аудитора НАБУ. У Шабуніна заявили про порушення процедури

Комітет Ради рекомендує двох кандидатів на посаду аудитора НАБУ. У Шабуніна заявили про порушення процедури
Володимир Василенко і Томас Файєрстоун

«Центр протидії корупції» наголосив, що комітет з протидії корупції протягнув рішення про аудитора НАБУ всупереч процедурі

Антикорупційний комітет Верховної Ради рекомендував на посаду аудитора Національного антикорупційного бюро України двох кандидатів.

Як повідомив юридичний радник Transparency International Україна Максим Костецький, комітет рекомендував на посаду аудитора НАБУ екс-прокурора США Томаса Файєрстоуна — за нього проголосували 10 членів комітету. Та правозахисника Володимира Василенка — 13 голосів.

«Ми рекомендували Файєрстоуна. Василенко — питань стосовно професійності немає, однак вважаємо Томаса кращим кандидатом у зв'язку з його досвідом роботи в досудовому розслідуванні та прокуратурі, зокрема у корупційних справах», — зазначив Костецький.

Голосування за кандидата на посаду аудитора НАБУ від парламенту може відбутися вже завтра, 7 червня. 

Водночас, «Центр протидії корупції» наголосив, що комітет з протидії корупції протягнув рішення про аудитора НАБУ всупереч процедурі. 

«Депутати всупереч затвердженому комітетом положенню оминули етап ухвалення рішення комітету про дату проведення співбесід з кандидатами в аудитори. Дату проведення співбесід одноосібно визначив в.о. голови комітету. Також депутати на одному засіданні і допустили кандидатів до конкурсу, і провели співбесіди з ними, і затвердили кандидатури для розгляду парламенту», — зазначили в ЦПК. 

Володимир Василенко — правозахисник, працював суддею в міжнародному суді ООН та представником  України в Раді ООН із прав людини. Виявився батьком чинного члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Кілька місяців тому його кандидатуру на аудитора НАБУ пропонував Олег Ляшко, інформацію з декларації якого розслідують детективи Антикорупційного бюро. 2015 року був делегований указом Президента Порошенка до Конституційної комісії разом з Михайлом Буроменським, обраним в аудитори НАБУ по квоті Кабінету міністрів.

Цікаво, що у разі делегування Василенка в аудитори від парламенту, в комісії буде два правозахисники з трьох необхідних членів аудиторської комісії.

Варто відмітити, що рекомендацію Володимир Василенко отримав від ГО «Українське юридичне товариство», яке очолює Березюк Олег Валерійович. Березюк також є співвласником іншої громадської організації Всеукраїнський рух «Сила Права». Очолює цю ГО колишній народний депутат від БЮТ Андрій Сенченко, який  2014 року тимчасово виконував обов’язки заступника голови Адміністрації Президента.

Томас Фаєрстоун — американець, колишній прокурор США, партнер компанії «Бейкер та Маккензі». Має значний досвід в органах досудового розслідування та прокуратурі США: 6 років працював у відділі боротьби з організованою злочинністю Прокуратури США в Нью-Йорку, де спеціалізувався на справах російських олігархів та чиновників, пов’язаних із корупцією та відмиванням  коштів. Був головним прокурором у справі щодо екстрадиції російського ТОП-посадовця Павла Бородіна до Швейцарії за звинуваченнями у відмиванні та розкраданні коштів. Працював з Магнітським, наразі персона нон-грата в Росії.

Томаса Файєрстоуна рекомендовали на посаду аудитора НАБУ Посольство США, міжнародна антикорупційна організація Transparency International Україна та Інститут CEELI в Празі, який займається розвитком верховенства права.

Кандидатів на посаду аудитора НАБУ мають запропонувати Рада, Кабінет міністрів та президент. Порошенко заявив, що запропонує свою кандидатуру останнім. 

Негативний висновок аудиту є єдиною законною підставою для позачергового звільнення чинного директора Бюро Артема Ситника з посади та зменшення рівня бюджетного фінансування незалежного правоохоронного органу. 

Читайте також статтю: Артем Ситник може спати спокійно. Аудитор НАБУ нікому не потрібен?

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: