Арбітраж у Стокгольмі відхилив вимоги «Газпрому» до України

Арбітраж у Стокгольмі відхилив вимоги «Газпрому» до України

Стокгольмський арбітраж відхилив вимоги російської компанії за основною частиною позову – «бери або плати»

Стокгольмський арбітраж повністю відхилив вимоги російського ПАТ «Газпром» до НАК «Нафтогаз України» щодо контракту на постачання газу до України від 2009 року у частині принципу «бери або плати». Про це повідомили  у прес-службі «Нафтогазу».

«Ми отримали рішення. Поки що ми коментуємо те, що вимоги «Газпрому» щодо «бери або плати» було повністю відхилено», — повідомили у прес-службі.

У прес-службі «Нафтогазу» уточнили, що Стокгольмський арбітраж відхилив вимоги російської компанії за основною частиною позову – «бери або плати».

Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль зазначила, що рішення Стокгольмського трибуналу сьогодні - це однозначна перемога.

«Рішення Стокгольмського арбітражного інституту сьогодні дає відповіді на правові питання в суперечці за контрактом 2009 року про постачання газу між Нафтогазом і Газпромом... Їх позиція з ключових питань виявилася такою: 1) умова «бери або плати» (левова частина фінансових вимог Газпрому) скасовано повністю; 2) заборону реекспорту скасовано повністю; 3) формула ціни переглянута з 2014 року – європейський хаб. Це однозначна перемога. Євроінтеграція в силі», - написала Зеркаль на своїй сторінці в Facebook.

Зазначимо, всього в Стокгольмі з 2014 року розглядаються дві справи. Обидва справи стосуються контракту на постачання газу, підписані в січні 2009 року.

Сума позивних вимог НАК «Нафтогаз України» до російського «Газпрому» в Стокгольмському арбітражі становлять близько 50 млрд дол.

Як повідомлялось, Мін'юст України наклав арешт на акції «Газпрому».

Читайте також Стокгольмський арбітраж. Чи заплатить «Газпром» «Нафтогазу»

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: