Бюджет-2017: чого чекати пенсіонерам

Бюджет-2017: чого чекати пенсіонерам
Фото slovoidilo.ua

Протягом наступного року діятимуть обмеження для працюючих пенсіонерів – вони зможуть претендувати лише на 85% своєї пенсії

На 2017 рік уряд Володимира Гройсмана продовжує низку обмежувальних норм з пенсійних виплат, введених ще в 2014-2015 роках Кабміном Арсенія Яценюка, пише «РБК-Україна».

Протягом наступного року діятимуть обмеження для працюючих пенсіонерів – вони зможуть претендувати лише на 85% своєї пенсії. Виплата при цьому не повинна бути меншою за 150% від прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян (зараз це 1968 гривень).

У повному ж обсязі пенсії можна буде отримувати тільки звільнившись з роботи. За оцінками провідного наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень Лідії Ткаченко, цьогоріч економія коштів від таких обмежень може сягнути мінімум 4 млрд гривень. Обмеження запропоновано продовжити і для одержувачів спецпенсій і довічного грошового утримання. До цих категорій, як відомо, належать колишні члени уряду, народні депутати, прокурори, судді. Максимальний розмір виплат, як і в попередні роки, становитиме 10 прожиткових мінімумів.

Крім того, уряд знайшов додаткове джерело фінансування ПФУ, розширивши базу нарахування єдиного соціального внеску для фізосіб-підприємців (крім бізнесу, що перебуває на спрощеній системі оподаткування) і громадян, які займаються незалежною професійною діяльністю – медичною, юридичною, нотаріальною, науковою, літературною. Якщо зараз, за чинним законодавством, зобов'язання щодо сплати ЄСВ для них настає в місяць, коли отримано дохід, то з 2017 року сплата може стати щомісячною, незалежно від прибутковості справи. Сума до сплати – не менше, ніж мінімальний страховий внесок. З 1 січня це близько 350 гривень (22% від мінімальної зарплати). «Таких платників небагато, і бюджет це не врятує», – зазначила Ткаченко.

Нагадаємо, що в проекті бюджету-2017 дотації з казни для ПФУ на покриття його дефіциту становитимуть понад 156 млрд гривень, що на 7% більше, ніж передбачається в поточному році. Проблеми з Пенсійним фондом – це одна з ключових проблем, вирішити яку постійно вимагає МВФ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: