Чорновол назвала відповідального за втрату Україною 50 млн євро «активів Януковича»

Чорновол назвала відповідального за втрату Україною 50 млн євро «активів Януковича»

Латвійське слідство визнало ці гроші незаконно набутими і конфіскувало їх до державного бюджету Латвії

Народний депутат Мустафа Найєм фактично взяв на себе відповідальність за те, що 50 млн євро, арештованих на рахунках офшорних компаній у рамках кримінальної справи щодо відмивання коштів, конфісковано до бюджету Латвії, вважає нардеп Тетяна Чорновол. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.
«Єврооптимісти» сьогодні коштували Україні 50 млн євро – Латвія конфіскувала 50 млн євро так званих активів Януковича до свого державного бюджету. Це були кошти з рахунків в основному Сергія Арбузова та Юрія Іванющенка, які через офшори Курченка за часів Януковича намагалися «відмити» через латвійські банки. Латвійське слідство визнало ці гроші незаконно набутими і конфіскувало їх до державного бюджету Латвії», – написала вона.
Чорновол нагадала, що аналогічний закон в Україні, який дав би можливість направити ці та інші «активи Януковича» в український бюджет, Верховна Рада не змогла ухвалити весь поточний рік.
«В першу чергу завдяки просто таки агресивному блокуванню групи єврооптимістів, УДАРу, фракції «Самопомочі», «Батьківщини» і різних «грантожерських» організацій. Нагадаю, що Мустафа Найєм у прямому ефірі 112 каналу заявив, що головна його заслуга як нардепа в тому, що він не допустив прийняття закону про «спецконфіскацію активів Януковича». Тож це відповідальність Мустафи Найєма! Через нього Україна втратила 50 млн євро. І це тільки перша втрата з цілого ланцюжка», – зазначила Чорновол.
Депутат додала, що в Україні необхідно ухвалити аналогічне латвійському законодавство, інакше Україна втратить заарештовані кошти Януковича до державного бюджету.
«Ми ще трохи почекаємо – і майже 2 млрд доларів, заарештованих в Україні, також утечуть назад незаконним власникам», – написала вона.
Крім того, серед винуватців втрати Україною 50 млн євро Чорновол називає колишніх замгенпрокурора Віталія Каська і Давида Сакварелідзе. Касько, на її думку, «перекреслив співпрацю латвійського і українського слідства в 2014-2015 році», а Сакварелідзе – «підхопив за Каськом естафету, і знищив паростки комунікації між українським і латвійським розслідуванням, які надзусиллями вдалося виростити кількома візитами до Латвії на початку 2016 року».
Також Чорновол пише про відповідальність одного з керівників Нацполіції Олександра Вакуленка і глави правління «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна.
Нагадаємо, за інформацією латвійських ЗМІ, 50 млн євро було перераховано до латвійського бюджету в рамках справи про відмивання грошей колишніми українськими чиновниками.
Українські політики і журналісти вважають, що ці майже 50 млн належали чиновникам-утікачам часів Януковича, зокрема Сергію Арбузову та Юрію Іванющенку.
Пізніше це фактично визнала Генеральна прокуратура. У відомстві констатували можливість повернення в Україну майже 50 млн євро колишніх українських чиновників, які було заморожено на банківських рахунках у Латвії, а зрештою конфісковано.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: