Чуркін запевнив, що позбавити Росію права вето в Радбезі ООН нереально

Чуркін запевнив, що позбавити Росію права вето в Радбезі ООН нереально
Чуркін запевнив, що позбавити Росію права вето в Радбезі ООН нереально

Позбавити Росію права вето в Раді Безпеки ООН юридично можливо, але в реальності цього не може статися через процедури внесення поправок до Статуту ООН.

Про це заявив постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін в інтерв'ю програмі «Недільний час» на Першому каналі, посилаючись на відповідне положення в основному документі організації.

«Така процедура існує. Для цього потрібно прийняти ті чи інші поправки до Статуту ООН, ... які повинні підписати і ратифікувати мінімум 129 членів організації, включаючи п'ять постійних членів Радбезу. Якби хтось намагався позбавити нас права вето, нам було б досить не ратифікувати цю поправку. Таким чином, будь-якого реального шляху позбавлення Росії або інших постійних членів Радбезу права вето не існує», - підкреслив він.

За словами Чуркіна, риторика навколо можливого позбавлення Росії права вето виходить виключно з мети «чинити на Росію політичний тиск». «Але, виходячи з того, що ми недавно знову застосувало вето, цей важіль тиску не дуже ефективний», - сказав постпред РФ при ООН.

Раніше верховний комісар ООН з прав людини йорданець Зейд Раад аль-Хусейн закликав до рішучих дій для врегулювання ситуації навколо Алеппо, запропонувавши розглянути можливість обмеження використання права вето в РБ ООН. За його словами, ця «виключно важлива ініціатива» дозволить розглянути ситуацію в Сирії в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі. Питання щодо позбавлення Росії права вето також підіймає Україна.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: