Дві найбільші політсили ФРН готуються до переговорів щодо формування коаліції цього тижня

Дві найбільші політсили ФРН готуються до переговорів щодо формування коаліції цього тижня
Мартін Шульц і Ангела Меркель

Соціал-демократи налаштовані отримати поступки по низці питань

Дві найбільші політсили ФРН висловили надію про те, що їм вдасться дуже швидко знайти ясність щодо можливостей і умов формування нової правлячої великої коаліції. При цьому ХДС/ХСС і СДПН готуються до першого етапу переговорів, який має стартувати цього тижня, коли сторони з’ясовують позиції одна одної по ключовим питанням внутрішньої і зовнішньої політики. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Представники партії ХДС/ХСС в понеділок проводять зустріч, під час якої сформулюють свою переговорну позицію. На думку представників цієї політичної сили можливість досягнення компромісу про формування нової великої коаліції є високою. При цьому протиріччя із СДПН стосуються системи охорони здоров’я,  освіти, пенсійної системи і альтернативних варіантів майбутнього ЄС. Так члени ХДС/ХСС виступили проти бачення очільника СДПН, яке передбачає подальше перетворення ЄС на федеративну структуру.

Із іншого боку очільниця федеральної землі Саарленд Аннегрет Крамп-Карренбауер, яка представляє партію ХДС/ХСС, висловила надію на те, що протягом переговорів цього тижня вдасться досягнути певного прогресу. В першу чергу вдасться зробити справді вагомі кроки по формуванню великої коаліції.

СДПН при цьому не виключає абсолютно різних варіантів подій – як можливості поновлення великої коаліції, так і уряд меншості на чолі із ХДС/ХСС. На думку соціал-демократів тепер те як швидко можна буде завершити переговори залежить виключно від партії ХДС/ХСС – на скільки їх вимоги є дотичними до бачення СДПН. Хоча 71% соціал-демократів підтримали початок переговорів із християнськими-демократами, однак із іншого боку 81% хотіло б бачити принципову позицію із боку своєї партії під час переговорів. Як наслідок на сьогодні генеральний секретар соціал-демократів заявив про те, що вимагатиме від ХДС/ХСС принципової згоди на підвищення видатків на освіту і посилення протидії дитячій бідності. ХДС розкритикувала такі вимоги, оскільки таким чином переговори можуть затягнутися до травня 2018 року. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: