Екс-командувач НАТО: на Криму амбіції РФ у Чорному морі не закінчуються

Екс-командувач НАТО: на Криму амбіції РФ у Чорному морі не закінчуються
адмірал Джеймс Ставрідіс

США і НАТО мають посилити власну військову і економічну присутність у відповідь, вважає адмірал Джеймс Ставрідіс

Після успішного завершення навчань «Захід-2017» Росія переключить свою увагу на Чорне море. Так думку висловив колишній Командувач об’єднаних сил НАТО в Європі (2009-2013) адмірал Джеймс Ставрідіс.

Вже на сьогодні російські сили, які діють із окупованого РФ Криму, чинять значний тиск на причорноморські держави НАТО, йдеться в його статті для видання Bloomberg.

Не слід, за словами адмірала Ставрідіса, забувати і про консолідацію впливу РФ над прибережними територіями Сирії, що дає можливість проектувати вплив на Середземномор’я.

В таких умовах він радить збільшити кількість візитів кораблів держав-членів НАТО до портів причорноморських країн – під командуванням британського адмірала знаходяться більше 20 кораблів, які входять до складу Постійної військово-морської групи НАТО. По-друге, Північноатлантичний альянс має перейти до розробки чітких планів на випадок надзвичайної ситуації в акваторії Чорного моря, які мають бути спрямовані на утримання контролю над морським простором для вільного проектування Альянсом військово-морської могутності. Окремо США мають активніше використовувати приписані до порту Рота (Іспанія) чотири есмінці власного ВМФ, які мають потенціал протиракетної оборони, для частіших візитів до Чорного моря. Також США повинні активніше заохочувати власні компанії інвестувати у такі країни як Болгарія, Румунія, України, Грузія Туреччина, і не лише в нафтогазову сферу, яка є домінуючою серед інтересів. Метою таких інвестицій у логістику, кабельні мережі і комунікації має стати як перетворення прибережних країн в окрему спільноту держав, так і подальша економічна інтеграція цих країн з ЄС і США, що має посилювати потенціал м’якої сили останніх в регіоні Чорного моря. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: