ФБР: Росія «зламала» переписку Демократичної партії заради перемоги Трампа

ФБР: Росія «зламала» переписку Демократичної партії заради перемоги Трампа
ryb.ru

Розголос електронних листів в той самий момент, коли починається Загальнонаціональний з'їзд Демократичної партії, - це «почерк «російської» кампанії

ФБР підозрює, що «російські урядові хакери» зламали комп'ютерні мережі Національного комітету Демократичної партії (DNC) і викрали електронні листи. Кілька посадових осіб США підозрюють, що це - спроба вплинути на хід президентських виборів на користь Трампа, пише американське видання The Daily Beast.

«Серед співробітників адміністрації Обами також швидко набирає популярність гіпотеза, що витоку інформації організувала Москва, щоб допомогти Трампу, який неодноразово хвалив російського президента Путіна і практично закликав до скасування НАТО. На користь цієї версії свідчать моменти витоків і зв'язку самого Трампа з російським урядом», - пишуть автори, переказуючи слова джерел, які побажали залишитися анонімними.

Результати розслідування ФБР, ймовірно, будуть опубліковані тільки після виборів. Публічна заява ФБР, що до атаки причетна Росія, дозволить спостерігачам стверджувати, що це відомство намагається кинути тінь на перемогу Трампа (в разі, якщо той виграє вибори), а також ускладнить напружені російсько-американські переговори про обмін розвідданими і поліпшення координації авіанальотів в Сирії, говориться в статті.

Екс-директор Розвідувального управління міністерства оборони США Девід Шедд заявив: «Розголос електронних листів в той самий момент, коли починається Загальнонаціональний з'їзд Демократичної партії, - це «почерк російської кампанії активних заходів». Автори пояснюють: «кампанія активних заходів» - це операція під заступництвом держави, покликана надати політичний ефект. І Шедд, і діючі американські чиновники і експерти вважають: можливо, витік листів в п'ятницю - лише «перший залп». Чиновники також визнали симптоматичним, що листи були передані сайту WikiLeaks, який, як вважається, вороже ставиться до уряду США.

Два американських чиновника відзначили: хакерські атаки - це злочин і тому вони підпадають під юрисдикцію ФБР, а спроби маніпуляцій передвиборчим процесом - це не злочин. «Але, додали вони, якщо ФБР після розслідування поширить заяву про зв'язок російської сторони з хакерською атакою і подальшою передачею інформації на Wikileaks, це стане фактично публічним обвинувальним висновком», - йдеться в статті.

За словами джерел, в квітні ФБР вперше сповістило DNC про «злам». «Співробітники правоохоронних органів і розвідки США раніше знали про два російські хакерські угруповання, що пов'язані з цією атакою і, можливо, також поставили під ризик комп'ютерні мережі американських відомств, в тому числі міністерства оборони, Держдепартаменту і Білого дому, а також американських компаній і університетів», - пише видання.

«DNC найняла для розслідування атаки фірму CrowdStrike, яка спеціалізується на комп'ютерній безпеці. Вона публічно приписала операцію щодо двох вже відомих атак угрупованням, пов'язаним з російським урядом, яким дала кодові назви Cozy Bear і Fancy Bear», - йдеться в статті.

Спочатку здавалося, що розкрадання інформації з DNC - елемент російського шпигунства. У травні директор національної розвідки США Клеппер заявляв: є ознаки того, що іноземні хакери намагалися зламати сервери передвиборчих штабів і республіканців, і демократів. Але передача електронного листування DNC сайту WikiLeaks - це вже новий аспект хакерської атаки, вважають журналісти.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заперечив звинувачення представників президентської кампанії Гілларі Клінтон, що Москва стоїть за викраденням електронного листування членів Демократичної партії США. Про це очільник російського зовнішньополітичного відомства заявив 26 липня перед початком переговорів з держсекретарем США Джоном Керрі. Лавров указав, що належною відповіддю на це твердження буде використання вульгарної лексики.

Нагадаємо, в п'ятницю були оприлюднені близько 20 тис. листів із службового листування DNC. «Кілька з них свідчать про спробу апаратників зірвати кампанію Берні Сандерса, спрямовану на суперництво з Хілларі Клінтон. В одному листі навіть обговорювалася ідея оскаржити релігійність Сандерса», - повідомляє видання.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: