Голова НКРЕКП: В Україні найнижчі в Європі тарифи на електроенергію

Голова НКРЕКП: В Україні найнижчі в Європі тарифи на електроенергію

Дмитро Вовк зазначив, що методика «Роттердам+» тарифів на електроенергію для населення не стосується

Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитро Вовк стверджує, що формула «Роттердам+» не впливає на тарифи на електроенергію для населення. Про це він сказав «НВ Бізнес».

Вовк зазначив, що «тарифів на електроенергію для населення методика не стосується».

«Якщо серйозніше, то методика формування оптових цін на електричну енергію розроблялася публічно з дотриманням всіх норм законодавства майже 4 місяці. Протягом цього часу документ був представлений для публічного обговорення, узгоджений усіма профільними органами влади: Міністерством енергетики, Антимонопольним комітетом, Державною регуляторної службою і зареєстрований в Міністерстві юстиції, яке своїм рішенням підтвердило відповідність законодавству», - розповів голова НКРЕКП.

Коментуючи заяви експертів, що формула «Роттердам+» все ж впливає на тарифи для населення, Вовк заявив: «Змушений розвіяти розхожий міф – що нібито через введення прозорого та логічного підходу визначення оптових цін на електроенергію зросли тарифи на електроенергію для населення. Тарифи для населення були затверджені раніше, ще в 2015 році, і вони не пов'язані з методикою визначення оптових цін. Тарифи на електроенергію для населення на сьогодні одні з найнижчих серед розвинених країн світу і Європи. За даними Євростату середнє значення в 28 країнах Євросоюзу близько 20 євроцентів/кВт * год, що відповідає 6 грн/кВт * год, в Україні вище 1,6 грн/кВт * год для населення немає. Часто апелюють, що нібито за наявності атомної енергетики тарифи можуть бути нижче. Але приклад Франції говорить про зворотне – при більш високій ніж в Україні частці АЕС у виробництві тарифи для населення близько 5 грн/кВт * год, що в рази вище ніж в Україні; і забувають, що соціальний захист – завдання уряду».

Нагадаємо, що згідно з цією методикою «Роттердам+», яку було прийнято в квітні 2016 року, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації обчислюється за формулою «вартість вугілля в порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну». На думку експертів, через застосування формули «Роттердам+» енергогенеруючі компанії, зокрема ДТЕК Ріната Ахметова і державне Центренерго, продавали електроенергію за завищеною вартістю енергетичного вугілля на 2-4 квартали 2017 року.

Наприкінці серпня голова Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник заявив про те, що схема «Роттердам+» не відповідає українським реаліям і застосовується незаконно.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: