Григоришин програв Новинському і Лук'яненку в Лондонському арбітражі і повинен виплатити позивачам понад $300 мільйонів

9 травня Лондонський комерційний міжнародний арбітраж (LCIA) виніс вердикт за позовом акціонерів машинобудівного гіганта - Сумське НВО ім.Фрунзе - Вадима Новинського (власник Смарт-Холдингу) і Володимира Лук'яненка (молодшого, акціонера НУО) до мажоритарного акціонера підприємства - російського бізнесмена, власника групи «Енергетичний стандарт» Костянтина Григоришина.

Як повідомляє «Дзеркало тижня», об'єктом розглядів є суперечка про опціон на пакет акцій у ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання ім. Фрунзе» (Сумське НВО ім.Фрунзе).

Згідно з рішенням суду, Григоришин порушив акціонерну угоду і тепер зобов'язаний виплатити позивачам понад $300 мільйонів - таку суму вимагали Новинський і Лук'яненко. У разі, якщо відповідач не виконає рішення суду, його активи, що входять до умовної групи «Енергетичний стандарт», будуть продані на аукціоні через процедуру ліквідації (конкурсне управління), щоб розрахуватися з позивачами.

Сторони скріплені зобов'язанням не коментувати деталі судового процесу, проте Новинський підтвердив ДТ, що рішення суду було прийнято не на користь Григоришина: «Я можу підтвердити існування згаданого вами рішення лондонського арбітражу, але розголошувати його подробиці я не маю права, оскільки це стало б порушенням пункту про конфіденційність».

За деякими даними, Григоришин за цим рішенням суду зобов'язаний розрахуватися тільки грошима, а не активами.

Григоришин в даний час володіє 83,7% Сумського НВО ім. Фрунзе. Іншими акціонерами є брати Суркіси. Лук'яненко-старший після відсторонення Григоришиним від управління заводом передав свої акції синові, а той, у свою чергу, продав 25% свого пакета Новинському.

За даними журналу Forbes, НВО з 2008 по 2013 роки продало продукції на загальну суму 1,46 млрд євро, сума виторгу становила 200-300 млн євро на рік. За результатами 2015 року завод виробив продукції всього на 1,88 млн гривень. На початку 2016 року МВС і фіскальна служба провели обшуки в офісі підприємства в Сумах і порушили кримінальну справу за фактом ухилення від сплати податків і незаконному виведенні коштів закордон.

Нагадаємо, що в квітні стало відомо про прохання Григоришина, що має громадянство РФ і Кіпру, про отримання українського громадянства. Раніше Григоришин переоформив свою власність в Сумському НВО з офшорної компанії Стремвол Холдінгз ЛТД (Кіпр) на належні йому компанії з управління активами (Сварог Ессетс Менеджмент).

Ще один позов на таку ж суму - $300 мільйонів - 2013-го року було подано до Служби суддівського арбітражу та медіації США колишнім партнером екс-прем'єра України Павла Лазаренка Петром Кириченком. Позов подано ні до компаній Григоришина, а до нього особисто. Раніше Григоришин переоформив свою власність в Сумському НВО з офшорної компанії Стремвол Холдінгз ЛТД (Кіпр) на належні йому компанії з управління активами (Сварог Ессетс Менеджмент).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: