Гройсман знайшов рецепт зростання економіки в 6-7% на рік

Гройсман знайшов рецепт зростання економіки в 6-7% на рік
Володимир Гройсман

Успішна приватизація та удосконалення менеджменту держкомпаній дозволить досягти щорічного зростання економіки в 6-7%, переконаний прем'єр

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман переконаний, що прозора і успішна приватизація державних активів з одночасною зміною менеджменту в державних компаніях, які не можуть бути продані, дозволить досягти щорічного росту економіки в 6-7%, створити нові робочі місця і підвищити якість життя громадян в Україні. Про це він сказав під час засідання Національної ради реформ при президентові України, повідомляє прес-служба уряду.

Гройсман підкреслив, що держава довела свою неефективність, як власник значного обсягу майна. Натомість продаж нестратегічних підприємств вже на початковому етапі забезпечить бажаний потік прямих іноземних інвестицій, які потрібні Україні «як повітря». Він навів приклад, що за весь час незалежності обсяг інвестицій в Україну склав 48,3 млрд дол., в той час, як сусідня Польща за той самий проміжок часу отримала понад 186 млрд дол. Інвестицій.

«І ми зацікавлені в тому, аби у нас були інвестори – якісні, конкурентні, з новими технологіями, новою якістю управління. І новий проект закону (представлений під час засідання) створює рівні правила для залучення інвесторів. Люди на підприємствах чекають нових умов праці, нових технологій», - сказав Гройсман.

Саме тому, підкреслив прем’єр, уряд вважає головними цілями приватизації – залучення інвестицій, розвиток конкуренції, підвищення ефективності компаній. На його думку стратегічними та державними в Україні мають залишитися не більше сотні компаній, які можна модернізувати, корпоратизувати та перевести на нові стандарти менеджменту, які збільшать прибуток підприємств. Решта – понад 3 тисячі об’єктів - мають бути поділені на концесійні (з правом оренди) або такі, що підлягають приватизації.

«До приватизації пропонуємо великі підприємства і підприємства, які працюють в нерегульованих галузях. В їх числі – держкомпанія «Центренерго» на весну 2018 року, Об’єднана гірничо-хімічна корпорація, ДПЗКУ, Аграрний фонд, Одеський нафтопереробний завод, який повернуто в держвласність, ОПЗ, Укргазбанк, «Турбоатом», «Укрспирт» та інші», - сказав глава уряду.

Він висловив впевненість, що ухвалення проекту закону має статися протягом місяців.

«Зволікати далі неможна. Ми 26 років зволікали. Натомість, якщо зробимо зміни за місяці – упевнений, зростання економіки в 6-7% на рік стане досяжним, а розвиток конкуренції дозолить нам зайняти гідне місце на міжнародних ринках. І так ми зможемо інвестувати в якість життя людей», - підкреслив Гройсман.   

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: