Ґюлен просить США не видавати його Туреччині

Ґюлен просить США не видавати його Туреччині
newinform.com

Турецька влада звинувачує Ґюлена в організації спроби перевороту, внаслідок чого загинули понад 200 людей

Турецький релігійний проповідник Фетхуллах Ґюлен просить США не видавати його Анкарі, - повідомляє «Радіо Свобода».

«Я закликаю владу США відкинути будь-які зусилля щодо екстрадиції для політичної вендети», – мовиться в заяві Ґюлена.

Як повідомлялось, 19 травня Анкара надіслала США досьє для екстрадиції Фетхуллаха Ґюлена. Турецька влада звинувачує його в організації спроби перевороту, внаслідок чого загинули понад 200 людей. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган кілька разів закликав США видати проповідника. Сам Ґюлен засудив спробу перевороту і заперечив свою причетність до нього.

Державний секретар США Джон Керрі заявив, що Вашингтон може розглянути прохання про екстрадицію, але для цього потрібні не звинувачення, а докази, які зможуть довести провину Ґюлена в американському суді.

Раніше Ґюлен, мусульманський проповідник, був одним із наближених соратників поміркованого ісламіста Ердогана. Він був змушений виїхати до США ще 1999-го року саме через звинувачення, що він намагається підірвати світські засади турецької держави. Ґюлен і з вигнання відіграв помітну роль у тому, щоб партія Ердогана, консервативна релігійна Партія справедливості й розвитку, 2002-го року прийшла до влади в Туреччині. Але їхні шляхи розійшлися, зокрема, через застереження Ґюлена щодо авторитарного стилю правління Ердогана. У травні цього року рух послідовників Ґюлена «Хізмет» («Служба»), що має мільйони прихильників, був названий у Туреччині терористичним.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: