Хірурги у Львові провели унікальну операцію дитині

Хірурги у Львові провели унікальну операцію дитині
Коли поруч мама Наталя, Назару нічого не страшно
Фото Павла Паламарчука

Операція тривала 11 годин і пройшла успішно

Хірурги у Львові вперше провели операцію, у якій сформували 9-річному хлопчику ногу з його ж кісток і таким чином врятували від ампутації і протезу.

Про це повідомляє Zaxid.net.

9-річний Назар Гнатик зі Львівщини невдало приземлився з двометрової висоти, забив ногу. Лікарі у нього діагностували остеосаркому (злоякісну пухлину, яка походить з кісткової тканини та «з’їдає» кістку).

Назар мав пройти до операції, яка планувалася наприкінці осені, курс хіміотерамії. Однак операцію довелось робити значно швидше.

«Деякі пухлини є нечутливі до хіміотерапії, вона на них не діє. Відкладати операцію було неможливо, бо пухлина продовжувала руйнувати нижню частину стегнової кістки. У дітей є так звана зона росту кістки. Вона ще не була уражена пухлиною. Тож ми мусили поспішати, щоб пухлина не дібралася до неї, бо тоді ситуація була б набагато складнішою», — сказав дитячий ортопед-травматолог, кандидат медичних наук Олександр Щуровський.

Хлопчику видалили частину зруйнованої пухлиною стегнової кістки. З другої здорової ноги забрали малогомілкову кістку разом з судиною, з’єднали її з верхньою і нижньою частинами стегнової кістки, що залишилася, а судину малогомілкової кістки зшили із судинами стегна, що дасть змогу цій кістці живитися.

Оскільки малогомілкова кістка доволі тонка, то щоб збільшити стійкість, опірність ноги, видалену частину кістки не викидають, а піддають термічній обробці і використовують її як каркас. З часом у хлопчика кістка перебудується і сформується нормальна міцна кістка. 

Така операція тривала 11 годин і пройшла успішно.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: