Ілля Новіков: Україна – значно більш правова держава, ніж Росія

Ілля Новіков: Україна – значно більш правова держава, ніж Росія
Адвокат Ілля Новіков
Фото: Главком

Адвокат в РФ – фігура потрібна, бо у тих випадках, коли він жодним чином не може вплинути на вирок, він забезпечує зв’язок із зовнішнім світом, - пояснив Новіков

Російський адвокат Ілля Новіков, який свого часу захищав в РФ Надію Савченко, в інтерв’ю «Главкому» розповів, чому на його думку Україна є значно правовою державою, якщо порівнювати нашу країну з Росією.

«В Росії чиновники, як правило, не мають ілюзій стосовно того, що участь якогось адвоката – саме як адвоката, а не як «рішали» – може глобально врятувати. Якщо ти чиновник і маєш проблеми, значить, на твої проблеми високе начальство дало згоду, і нічого, крім, можливо, твоєї готовності дати грошей чи ще щось, не врятує. Однак адвокат – фігура потрібна, бо у тих випадках, коли він жодним чином не може вплинути на вирок, він забезпечує зв’язок із зовнішнім світом», - зазначив він. 

Новіков запевнив, що в Україні - все геть інакше. І Україна є значно більш правовою державою, ніж Росія.

«Хоча інколи у ній має місце зловживання певними процедурами, але це можливо саме тому, що українські суди порівняно з російськими серйозно ставляться до положень КПК, вони не можуть відкинути всі аргументи захисту і за п’ять хвилин винести рішення. Якщо захист починає грати в гру з відводами, суд повинен довести цю гру до кінця. До певного моменту в РФ я взагалі не заявляв відводів суддям просто через брак практичного сенсу», - повідомив юрист. 

В Росії суддя сам розглядає відвід собі і ніколи його не ухвалює тому, що це буде означати порушення таємних засад суддівської етики. Якщо суддя ухвалює відвід, це означає, що він таким чином ніби перекладає свою роботу на іншого, а це не схвалюється колегами. В Україні все інакше, наголосив адвокат. «Тому відповідь на питання «для чого так багато» - тому ще це спрацьовує. Інколи. Однак крім «хороводів» є ще й правова робота. І справи бувають різні», - вважає Новіков.

«Насірову, скажімо, коли він приїхав в суд у ковдрі, йому обрали запобіжний захід. А пам’ятаєте Мартиненко (екс-нардеп від «Народного фронту», - «Главком») ж приїхав абсолютно спокійно, навіть з долею флегми, сказав усе, що мав сказати, і його відпустили. Загалом, на мій погляд, він гідно виглядав, і через це результат був трошки іншим. У Росії, до речі, цієї різниці не було б», - розповів Новіков.

«Взагалі ж вибір адвоката відбувається по-різному, але до сих пір в нашій професії найголовніше – це, напевно, «сарафанне радіо», тобто те, що про тебе говорять твої попередні клієнти твоїм майбутнім клієнтам», - підкреслив юрист.

Він також розповів, що серед його клієнтів були справжні вбивці – і це на його думку були не найгірші з людей, з якими він стикався. 

«Приказка про те, що не потрібно зарікатися від тюрми, має набагато більше сенсу, ніж здається на перший погляд, - вважає Новіков. - З іншого боку, може бути скільки завгодно неприємна людина, але сама справа може бути дуже цікавою. Це такий собі лікарський цинізм. Коли людина лежить, корчиться від болю, а над ним консиліум стоїть, лікар каже «дивіться колеги, який цікавий випадок». У мене є зараз одна українська справа. Денис Бахолдін - росіянин, який тут в Україні воював на боці «Правого сектору». Його зараз Росія звинувачує в участі в екстремістській організації. Але як ця стаття формулюється російським кодексом? Екстремістська організація, заборонена на території Російської Федерації. «Правий сектор» заборонений на території РФ, а отже, в Україні він не є ані екстремістською, ані терористичною організацією, а є партією. Є партія, яка називається «Правий сектор» і є громадянське об'єднання, яке називається «Правий сектор». За їхнім статутом, учасником цієї організації може бути тільки громадянин України. І ось ця правова колізія, що Росія собі привласнює юрисдикцію судити про речі, які відбуваються поза її кордоном, з одного боку». 

«З іншого боку - згідно із законом України, учасником може бути тільки громадянин України, а у нас росіянин. Людину хочеться захистити, але окрім того, це утворює надзвичайно цікаву і кримінальну, і міжнародну правову проблему. Може вийти так, що людина сама по собі мені може бути не симпатична, але проблема, з якою вона до мене прийде, буде така, що я не втримаюся від спокуси нею зайнятися», - резюмував російський адвокат.

 

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: