Єльченко закликав ООН відреагувати на невиконання РФ рішень Міжнародного суду

Єльченко закликав ООН відреагувати на невиконання РФ рішень Міжнародного суду
Постійний представник України при Організації Володимир Єльченко

Україна розпочала провадження проти Росії в Міжнародному судді щодо застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму

ООН має відреагувати на невиконання РФ рішень Міжнародного суду щодо ситуації з правами національних меншин в окупованому Криму та знайти спосіб примусити агресора слідувати цим рішенням й міжнародним зобов'язанням.

На цьому наголосив у четвер під час засідання ГА ООН постійний представник України при Організації Володимир Єльченко.

«Невиконання рішень Міжнародного суду визнається як міжнародно-протиправне діяння та порушення зобов'язань за договором, а також обов'язків, встановлених міжнародним правом. Ми вважаємо, що випадки невиконання рішень Міжнародного суду повинні бути ретельно вивчені системою ООН, щоб зрештою знайти спосіб примусити держави добросовісно виконувати ці рішення», - заявив представник України.

При цьому, він звернув увагу, що міжнародна Конференція в Сан-Франциско обговорювала можливість визнання «актом агресії« відмову від виконання країнами рішень Міжнародного суду ООН.

Він нагадав, що Україна розпочала провадження проти Росії в Міжнародному судді щодо застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. 19 квітня Суд видав розпорядження, визначивши тимчасові заходи в цій справі.

У цьому переліку, зокрема, йшлося про необхідність припинити обмеження для кримськотатарської спільноти щодо їхніх представницьких інститутів, у тому числі Меджліса, а також забезпечити право громадянам України вивчати українську мову. Крім того, суд наказав утримуватися від будь-яких дій, що можуть загострити судовий спір або ускладнити його рішення.

Єльченко нагадав висновки останньої доповіді ООН по Криму, у якій констатується погіршення ситуації з правами людини на півострові.

«Як ми бачимо, через шість місяців Російська Федерація досі ігнорує свій обов'язок виконувати всі елементи розпорядження Суду», - підсумував український представник.

Враховуючи такий розвиток подій, українська сторона вже подала на розгляд Третього комітету ГА ООН оновлений проект резолюції «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, Україна« на основі прийнятій минулого року в ООН резолюції, повідомив посол.

«Україна буде вдячною за будь-яку цінну підтримки та співавторство проекту з боку іноземних делегацій», - зауважив постійний представник України при ООН.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: