Керівник МАГАТЕ: Іран повністю виконує умови угоди 2015 року

Керівник МАГАТЕ: Іран повністю виконує умови угоди 2015 року

Тегеран не перевищує дозволену кількість урану і не займається виробництвом збройового плутонію

Керівник МАГАТЕ Юкія Амано підтвердив, що Тегеран виконує взяті на себе зобов’язання відповідно до домовленості 2015 року. Про це він заявив під час прес-конференції у Римі.

«Я можу сказати, що взяті на себе Іраном зобов’язання, котрі стосуються ядерної програми, виконуються повною мірою», - сказав Амано.

Як передає AFP, дана теза повістю підтверджується відповідною доповіддю МАГАТЕ, яка була опублікована у вересні 2017 року. Відповідно до неї Тегеран дотримується всіх обмежень щодо своєї власної ядерної програми, які були накладені угодою 2015 року.

Так, кількість низькозбагаченого урану (до 5% збагачення) не перевищує ліміт в 300 кг. Уран даного рівня збагачення може використовуватися при подальшій обробці для створення ядерної зброї.

Так само в доповіді МАГАТЕ чітко сказано, що Тегеран не проводить подальших робіт щодо створення реактора в місті Арак, який може використовуватися для створення плутонію. Крім того, Іран не виробляє урану з рівнем збагачення більше 5%.

Виконання Іраном взятих на себе зобов’язань підтвердила і Федерінка Могеріні, яка виступила за допомогою відеоконференції. За її словами це доводять вісім останніх перевірок, які здійснила МАГАТЕ.

Могеріні закликала до створення нових каналів комунікацій і розвитку міжнародної співпраці.

В той же час президент США Дональд Трамп відомий своєю критикою угоди 2015 року із Іраном, яку він під час виступу в Генеральній асамблеї ООН назвав односторонньою. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: