Літаки на китайських авіаносцях будуть запускатися електромагнітними катапультами

Літаки на китайських авіаносцях будуть запускатися електромагнітними катапультами

У Китаї оголосили про розробку електромагнітної катапульти

Підприємства китайського оборонно-промислового комплексу розробили електромагнітну катапульту - пристрій, за допомогою якого з перспективних авіаносців будуть запускатися винищувачі. Про це, як пише China Daily, заявив керівник консультаційної комісії ВМС Китаю контр-адмірал Інь Чжо. За його словами, пристрій вже пройшов програму випробувань, включаючи запуски бойових літаків.

Електромагнітна катапульта являє собою пристрій, в якому візок розганяється за допомогою електромагнітних сил. Візок - металева конструкція, що рухається по напрямних, - зачіпається за передню стійку шасі літака і розганяє його. При цьому катапульта споживає багато енергії і потребує потужного і надійного джерела живлення.

До переваг електромагнітної катапульти розробники відносять малий займаний пристроєм об’єм, що дозволяє звільнити додаткове місце на кораблі. Крім того, потужність електромагнітної катапульти можна регулювати, що важливо при запуску з одного і того ж корабля легких і важких літаків.

За словами Чжо, нова електромагнітна катапульта вже провела декілька тисяч випробувальних запусків важких палубних винищувачів J-15. Контр-адмірал також зазначив, що створення електромагнітного пристрою стало можливим завдяки розробці потужного джерела живлення для нього. Будь-які подробиці про катапульту або джерела живлення представник ВМС Китаю не привів.

За непідтвердженими даними, Китай займається розробкою власної електромагнітної катапульти з кінця 1990-х років. З 2002 року в країні велося будівництво наземного випробувального комплексу з електромагнітної катапультою; воно завершилося в 2014 році.

В даний час США є єдиною країною в світі, яка має на озброєнні корабель з електромагнітною катапультою. Йдеться про атомний авіаносець «Джеральд Форд», прийнятий на озброєння в липні поточного року. Кораблі такого типу поступово замінять у складі ВМС США все застарілі авіаносці типу «Німіц».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: