Медведчук: уряд Гройсмана написав Бюджетну резолюцію «зі стелі»

Медведчук: уряд Гройсмана написав Бюджетну резолюцію «зі стелі»
antikor.com.ua

Закладені в документі макроекономічні показники не відповідають економічним реаліям, вважає Медведчук

Лідер громадського руху «Український вибір - Право народу» Віктор Медведчук заявив, що закладені в бюджетній резолюції-2017 макроекономічні показники не відповідають економічним реаліям.

«Кабмін затвердив бюджетну резолюцію на 2017 року, але презентувати її широкому загалу не поспішає. Що й не дивно, адже закладені в документі макроекономічні показники не відповідають економічним реаліям і тенденціям сьогоднішнього дня, а методи їх прогнозного розрахунку викликають обґрунтовану недовіру фахівців», - пише Віктор Медведчук у своєму блозі.

Він зазначає, що документом передбачено збільшення ВВП в 2017 р. на 3%, проте динаміка поточного року свідчить про зовсім інші тенденції. Як повідомляє Держстат, реальний ВВП в І кварталі 2016 року порівняно з попереднім кварталом склав 99,3%, а з I кварталом 2015-го - 100,1%. Індекс промислової продукції у травні 2016 року порівняно з квітнем цього ж року склав 96,3%. При цьому промислове виробництво знижувалося і в квітні 2016-го, а це вже тенденція.

«Як бачимо, реального зростання економіки в поточному році немає, і на сьогоднішній день Кабмін не вжив жодних серйозних кроків для виведення української економіки зі стану стагнації. Виникає природне запитання: чим забезпечений запланований на 2017 рік зростання? Відповідь очевидна: благими намірами уряду», - пише глава руху.

Крім того, за його словами, питання соціальної проблематики висвітлені в бюджетній резолюції досить скупо - обіцяно тільки, що мінімальна зарплата буде не нижча від прожиткового мінімуму. Інфляцію Кабмін також планує на рівні в 8,1%, що в 1,5 рази нижче запланованої на поточний рік інфляції в 12%. За словами Віктора Медведчука, з урахуванням того, що плани Кабміну на 2017-й щодо подальшого збільшення тарифів ЖКГ залишаються в силі, вельми сумнівно, що реальна інфляція буде відповідати запланованій.

«Вже зараз ясно, що дієвих заходів для пожвавлення української економіки Кабмін запропонувати не здатний, ніяких позитивних змін в соціальній сфері теж не передбачається. А такі, здавалося б, найважливіші документи, як бюджетна резолюція, зараз приймаються лише для галочки, для проформи. Тому ніхто серйозно їх не прораховує, цифри беруться зі стелі і до них висувається лише одна вимога - вони повинні бути «гарними». І навряд чи вони будуть мати якесь відношення до бюджету-2017», - підкреслив Віктор Медведчук.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: