Місія ОБСЄ зафіксувала найвищий рівень порушень перемир’я на Донбасі

Місія ОБСЄ зафіксувала найвищий рівень порушень перемир’я на Донбасі

Місія ОБСЄ минулого тижня зареєструвала найбільшу за всю історію кількість порушень з використанням важких озброєнь,

За даними Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, впродовж останніх тижнів на сході України зареєстрована найбільша кількість випадків порушення режиму перемир’я за весь час проведення спостережень.

На цьому наголосив у четвер під час виступу в Постійній раді ОБСЄ представник США при організації Деніел Байєр, передає Укрінформ.

«Ситуація продовжує погіршуватися в східній частині України. Так, у середині листопада порушення режиму припинення вогню досягло найвищого рівня з моменту створення Спеціальної моніторингової місії (СММ) у 2014 році», – заявив американський представник.

Крім того, СММ минулого тижня зареєструвала найбільшу за всю історію кількість порушень з використанням важких озброєнь, у тому числі, систем залпового вогню, зауважив він.

При цьому представник США наголосив, що основну відповідальність за ці порушення продовжують нести комбіновані російсько-сепаратистські сили. У цьому зв’язку він закликав сторони повною мірою виконувати Мінські угоди, «в тому числі, підтримувати режим припинення вогню, виведення забороненої зброї, досягнення прогресу в розведенні сил, а також забезпеченні СММ повного й безперешкодного доступу до всіх частин України, особливо, до територій, що перебувають під контролем об’єднаних російсько-сепаратистських сил.

Водночас американський дипломат звернув увагу на збільшення випадків залякування міжнародних спостерігачів з боку проросійських сил. Лише за останні два місяці їх було зареєстровано дев’ять, і в усіх випадках вони залишились безкарними.

«Це неприйнятно. Росія і сепаратисти, яких вона підтримує, повинні визнавати свою відповідальність за таку поведінку та забороняти залякування й погрози на адресу спостерігачів», – наголосив Байєр.

Від імені США він вкотре закликав сторони конфлікту, відвести війська з цивільних районів та водночас подякував українській стороні за оголошену готовність здійснити цей крок.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: