Нардепи відправили закон про медіа на доопрацювання

Нардепи відправили закон про медіа на доопрацювання

Рішення депутати прийняли за рекомендацією комітетів

Верховна Рада відправила до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики на повторне перше читання законопроєкт №2693 «Про медіа».

Пропозицію про направлення до Комітету для підготовки на повторне перше читання законопроєкту про медіа підтримали 278 народних депутатів.

Раніше Національна спілка журналістів України закликала Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики призупинити розгляд проєкту закону про медіа.

«В умовах глобальної економічної кризи, спричиненої пандемією COVID-19, парламенти та уряди країн світу приймають оперативні рішення для порятунку медіа як ключової галузі в демократичному суспільстві. Спираючись на міжнародний досвід, Національна спілка журналістів України розробила «Антикризову програму підтримки для друкованих та онлайн ЗМІ», підготовлену за підсумками опитування й консультацій із майже 100 редакціями з усієї України», - наголошується у відкритому листі НСЖУ.

Як зазначається, дослідження показало, що 82% українських редакцій постали перед економічними труднощами – зокрема, втратою рекламодавців. Медіа змушені згортати реалізацію нових проєктів, скорочувати обсяги виробництва або припиняти діяльність на час карантину. Почалися звільнення співробітників ЗМІ, зменшення заробітних плат, поширеною є практика масових неоплачуваних відпусток.

У НСЖУ інформують, що з дня оприлюднення Антикризової програми минув уже місяць, і негативні явища у сфері медіа лише посилилися.

В організації зазначають, що, за оцінками редакцій, проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв’язку з дією обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (Covid-19) (реєстр. № 3377) не містить ефективних інструментів для допомоги українським медіа, особливо друкованим та онлайн-ЗМІ. «Переконані, в цих умовах парламент повинен вдатися до негайних кроків назустріч вітчизняним медіа. Сподіваємось, Комітет є відкритим до дискусій із журналістами, просимо в роботі Комітету врахувати думку медіаспільноти, яку представляє Національна спілка журналістів України (19 000 членів), - закликають в НСЖУ.

Там конкретизували, що йдеться про те, щоб призупинити розгляд законопроєктів, спрямованих на посилення регулювання у сфері медіа (проєкт закону «Про медіа»), їх доопрацювання здійснювати лише після дієвої державної підтримки українських ЗМІ; зосередити зусилля парламентського Комітету на розробці законодавчих рішень для негайної підтримки медіа в час карантину та економічної кризи; у співпраці з журналістською спільнотою підготувати законопроєкт, що міститиме механізми забезпечення економічної стабільності та фінансової незалежності медіа

Зазначимо, що 30 квітня Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні законопроєкт «Про медіа» направити Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики для підготовки на повторне перше читання.

Комітет рекомендував на базі основного та альтернативного законопроєктів підготувати нову редакцію проєкту закону про медіа, з урахуванням зауважень та пропозицій експертів Ради Європи, провідних асоціацій медійної індустрії та громадських організацій медійної сфери.

Як повідомлялося, законопроєкт №2693 «Про медіа» зареєстрований у Верховній Раді 27 грудня 2019 року. Він пропонує запровадити спільне регулювання у сфері медіа як поєднання функцій та засобів державного регулювання і галузевого саморегулювання.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: