Найбільший успіх енергореформи - дерегуляція цін на енергоносії - Іван Міклош

Найбільший успіх енергореформи - дерегуляція цін на енергоносії - Іван Міклош
Іван Міклош

Експерт: Регульовані тарифи на енергоносії тривалий час створювали ґрунт для корупції в країні

Найбільший успіх реформ в енергетиці - це дерегуляція тарифів на енергоресурси. Одна з головних причин корупції та неефективності в Україні - відсутність реформ в регуляції енергетичних тарифів. Про це в інтерв'ю виданню «Бізнес» заявив відомий словацький політик і економіст, головний економічний радник прем'єр-міністра України Іван Міклош.

Іван Міклош наголосив, що регульовані тарифи на енергоносії тривалий час створювали підгрунтя для корупції в країні. «Коли газ для населення коштував тільки 12% ринкової ціни, що робили олігархи? Вони купували газ за цінами для населення, а продавали його компаніям за ринковими цінами. На цьому заробляли мільярди доларів», - сказав він.

Радник прем'єр-міністра зазначив, що якби 20 років тому була проведена реформа енергоринку і дерегуляція енергетичних тарифів, Україна могла б бути не просто незалежною, а й експортером енергоресурсів. Для цього на ринках повинні діяти виключно ринкові ціни. «У всіх сферах, де це можливо, повинні бути відкритий ринок і конкуренція», - заявив він.

Обговорюючи питання залучення інвестиції в енергетику, Іван Міклош наголосив, що Україні необхідно відкрити ринок для міжнародної конкуренції. «Український енергетичний ринок тільки починає відкриватися, оскільки енергосистеми України і європейських країн не були пов'язані», - сказав він.

Нагадаємо, в 2016 році з ініціативи міжнародних організацій і донорів Україна почала процес лібералізації системи ціноутворення на енергоресурси. 27 квітня 2016 року КМУ прийняв постанову №315, якою зрівняв ціни на газ для промисловості і населення. Цим самим рішенням визначено формулу ціни на газ, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону. 3 березня 2016 року НКРЕКУ прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

Директор Європейського Енергетичного співтовариства Януш Копач зазначив, що сьогодні країни ЄС відійшли від «ручного» принципу формування цін на енергоносії та тарифів «вартість плюс», що сприяло створенню конкурентних ринків газу, електроенергії, теплової енергії, вугілля, нафти і нафтопродуктів. Тому в Україні ціни на енергоносії та електроенергію повинні бути дерегульовані.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: