НБУ буде по-новому розраховувати офіційний курс гривні

НБУ буде по-новому розраховувати офіційний курс гривні

Нацбанк також здійснюватиме щоденний розрахунок довідкового курсу гривні до долара

Національний банк переглянув методику розрахунку офіційного курсу гривні до долара, осучаснив джерела даних, що використовуються для його розрахунку та наблизив час його оприлюднення. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Так, офіційний курс розраховуватиметься на підставі інформації про всі угоди з купівлі-продажу доларів на умовах «тод», «том» і «спот», які в день розрахунку укладалися банками на міжбанку з іншими банками та з НБУ, та інформація про які надавалася регулятору торговельно-інформаційними системами до 15-30 відповідного робочого дня.

«Нова методика розрахунку передбачає двоступеневу систему відсікання угод, параметри яких з різних причин відхиляються від параметрів переважної більшості угод відповідного дня, а, отже, такі угоди є не репрезентативними для їх врахування при обрахунку офіційного курсу гривні до доллара», - йдеться у повідомленні.

«Спершу із наявного ряду угод відсікаються усі угоди, курс за якими відхиляється від середньоарифметичного за всіма угодами більше ніж на 2%. Потім відсікаються угоди, курс/обсяг яких відхиляється від середньоарифметичного курсу/обсягу більше ніж на 2 стандартних відхилення», - повідомляє прес-служба.

Згідно з повідомленням, обрахунок офіційного курсу гривні до долара буде здійснюватись як середньозважене за усіма угодами, що лишилися після відсікання.

Офіційний курс буде оприлюднюватись на сайті Національного банку до 16 години, тобто на 2 години раніше ніж зараз.

Окрім офіційного курсу гривні до долара, Національний банк також здійснюватиме щоденний розрахунок довідкового курсу гривні до долара.

«Він буде обраховуватися за тією ж методикою, що й офіційний курс гривні до долара, однак його обрахунок буде здійснюватися на підставі даних про угоди, укладені на міжбанку до 12 години, і оприлюднюватиметься на сайті Національного банку до 12:30», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що досі офіційний курс гривні до долара розраховувався як середньозважене значення за усіма наведеними вище міжбанківськими угодами за день за даними Системи підтвердження угод на міжбанку, тобто без відсікання нерепрезентативних угод.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: