Півмільйона студентів з 2017 року позбавлять стипендій

Півмільйона студентів з 2017 року позбавлять стипендій

28 липня цього року Міністерство фінансів запропонувало скасувати стипендії студентам і зробити магістратуру виключно платною

З нового 2017 року півмільйона студентів буде позбавлено стипендій. Також скасовується бюджетна магістратура. В Уряді немає грошей. Студенти та Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України виступають проти скасування стипендій і обіцяють вийти на страйк. Про це стало відомо під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

Як відомо, 28 липня цього року Міністерство фінансів запропонувало скасування стипендій, а також збільшення співвідношення викладач-студент з 12 до 14 осіб, повністю скасувати бюджетну магістратуру.

«Міністерство фінансів пропонує з усього обсягу бюджетних місць, які є у вищих навчальних закладах залишити студентам стипендії тільки для соціально незахищених, студентів-сиріт, інвалідів, а також тих, хто позбавився батьківського піклування», - говорить Олександр Яцунь, голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України.

За його словами,  у Києві навчається приблизно 200 тисяч студентів, з них 100 тисяч – на державному замовленні, тобто на бюджетних місцях. 70% осіб, що навчаються, отримують стипендію згідно Закону «Про Вищу освіту» стаття 62  

«Нині Мінфін пропонує залишити стипендію соціально незахищеним та іншим. По Києву таких 5 тисяч осіб. Віднімаю від сімдесяти тисяч п’ять тисяч, залишається 65 тисяч студентів, які з нового календарного року 2017 року буде позбавлено стипендій.

Якщо говорити за масштаби України, то така драматична ситуація буде спіткати півмільйона студентів», - зазначає Олександр Яцунь.

Окрім того, міністерство фінансів не піднімає стипендію до прожиткового мінімуму, як це передбачено законом про Вищу освіту. Сьогодні стипендія становить 825 гривень, підвищена за відмінне навчання – 925 гривен. Прожитковий мінімум становить 1450 гривень.

«У мене підвищена стипендія. Але з цих 925 гривень я повинна за гуртожиток віддати 530 грн., 78 гривень – мінімальний проїзний квиток для студентів, 120 гривень витрачаю, щоб один раз в місяць поїхати до своїх батьків і в мене залишається 197 гривень, щоб харчуватися. Як за три гривні вдень можна поїсти? За таких умов жоден студент не буде думати про навчання, більше того, у нього навіть не буде сил думати про навчання», - обурюється Мирослава Стремецька, студентка 6 курсу фізико-технічного інституту Національного технічного університету України «КПІ».

Олексій Негода, студент 4 курсу філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, ствердно заявив, що в разі порушення конституційних прав студентів, вони вийдуть на всеукраїнський страйк.

Подивитися запис прес-конференції в прес-центрі «Главкома» можна тут:

 

 

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: