Політологи пояснили, навіщо Волкер виступив із неочікуваним зверненням до України

Політологи пояснили, навіщо Волкер виступив із неочікуваним зверненням до України

Політолог Віктор Небоженко вважає, що пропозиція Україні з боку спецпредставника США Курта Волкера не розробляти свій власний варіант резолюції Ради безпеки ООН щодо миротворців на Донбасі у відповідь на презентацію Росією власного варіанта цього документа, має одразу декілька цілей. Про це він написав у своєму дописі на Facebook.

Зокрема, за його словами, США мають на меті довести неефективність нинішньої форми ООН. Як пояснив експерт, США хочуть реформувати ООН, але їм на заваді може стати Росія і країни, які сумніваються у необхідності таких перетворень.

«Волкер несподівано для всіх, простодушно, але публічно запропонував Україні відкласти проект своєї резолюції в Раді безпеки ООН про миротворців і повернутися до обговорення проекту Росії. В чому справа? На чиєму боці він грає? Вся справа в тому, що американці поставили перед собою потужну мету - реформувати ООН. Основний ворог цієї мети знову Росія. І, пропонуючи Росії … розглянути проект її резолюції про миротворців, США прекрасно знають, що все закінчиться скандалом і відмовою Росії. Це дає США привід переконати тих, хто сумнівається в марності і неефективності нинішньої форми ООН і РБ ООН», - написав він.

«Крім того, несподівана пропозиція Волкера відкласти український проект резолюції про миротворців і зайнятися, як ні в чому не бувало, тупиковим російським проектом, і взагалі, поговорити про принципи миротворчої місії, має чітку тактичну ціль. Це дозволяє американцям тягнути час. Правда, не тільки за рахунок Кремля, а й Києва. Але американцям подобається все сильніше і ширше використовувати «український капкан» і «українське болото» для вирішення своїх внутрішньополітичних і геополітичних завдань. Звичайно це прикро, але нинішні українські політики більше думають про своє збагачення, а не національні інтереси України», - впевнений Небоженко.

У свою чергу, політолог Микола Бєлєсков наголошує на тому, що Волкер не пропонував Україні обговорювати російську резолюцію чи працювати із нею. На його думку, йдеться лише про переговори щодо умов розміщення миротворців на Донбасі.

«Із того, що запропонував товариш Курт Волкер вчора, виступаючи в Державному департаменті: обговорити, на яких має розміщатися миротворча місія ООН. Він не пропонував Україні обговорювати російську резолюцію чи працювати із нею», - написав Бєлєсков у Facebook.

«І американську позицію можна зрозуміти - який сенс просто перевести протиріччя на рівень Ради безпеки ООН. Буде консенсус, і згода України і РФ, то можна ставити це на розгляд. А як ні, то чого створювати лишні проблеми і пусті дискусії, які ні до чого не приведуть на рівні Ради безпеки ООН», - написав Бєлєсков.

Нагадаємо, Волкер запропонував Україні не вносити конкуруючу резолюцію ООН щодо миротворців на Донбасі.

Також повідомлялося, що спецпредставник США щодо України Курт Волкер і помічник президента Росії Владислав Сурков обговорять врегулювання конфлікту на Донбасі 13 листопада в Белграді.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: