Правозахисники заявляють про 29 українських політв’язнів у РФ та окупованому Криму

Правозахисники заявляють про 29 українських політв’язнів у РФ та окупованому Криму

14 осіб перебувають у РФ і 15 — в окупованому Криму

Росія утримує 29 політичних в'язнів-громадян України: 14 осіб перебувають у РФ і 15 — в окупованому Криму. Про це в інтерв'ю DT.UA заявила активіст Євромайдан SOS, правозахисник Центру громадянських свобод, журналіст і координатор кампанії Let My People Go Марія Томак, яка займається українцями, що незаконно утримуються в місцях позбавлення волі в РФ і окупованому Криму.
«Я б також хотіла згадати про кримців, які не утримуються під вартою, але є заручниками. Наприклад, наш колега журналіст Микола Семена. Він нині під підпискою про невиїзд, проти нього триває слідство, фактично, за його журналістську діяльність. І самого журналіста, і його родичів викликають на допити», - заявила Томак.
За її словами, ще кілька людей серед кримських татар, котрі проходять як фігуранти так званих «справи 26 лютого» (коли під стінами кримського парламенту люди зібралися на акцію з метою не дати парламенту призначити референдум) і «справи 3 травня» (зустріч Мустафи Джемілєва з кримськими татарами біля «кордону» з материковою Україною). «Вони не утримуються під вартою, але отримали умовні вироки або взяті на поруки. Під підпискою про невиїзд перебуває також один з лідерів Меджлісу Ільмі Умеров», - зазначила правозахисниця.
Нагадаємо, прес-секретар МЗС України Мар'яна Беца 8 липня заявила, що в даний час, за наявною в МЗС інформацією, на території РФ у незаконному ув'язненні перебувають 13 політв'язнів - громадян України, серед них четверо кримських татар. Беца нагадала, що вже введені санкції проти 84 фізичних осіб, причетних до переслідування українських громадян.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: