Президент Чехії викликав «на килим» посла Росії

Президент Чехії викликав «на килим» посла Росії

РФ має намір визнати ветеранами учасників окупації Чехословаччини

Президент Чеської Республіки Мілош Земан засудив проект російського закону, яким пропонується визнати учасників радянської окупації колишньої Чехословаччини у 1968 році ветеранами війни.

Наступного тижня глава держави має намір вислухати пояснення з цього приводу від посла РФ в ЧР, повідомив його прес-секретар Їржі Овчачек у своєму Twitter.

«Президент запросив на четвер, 13 червня 2019 року, в Празький Град Олександра Змєєвського, посла Російської Федерації. Він попросить роз'яснень по темі російського федерального закону, який дає статус ветеранів війни учасникам окупації ЧССР у 1968 році», - написав Овчачек.

Декількома днями раніше законопроект зазнав критики з боку чеської дипломатії. Міністерство закордонних справ ЧР виступило із заявою, в якій говорить, що поважає, з одного боку, питання соціальної політики, які є внутрішньою справою кожної держави, але, з іншого боку, серйозно стурбоване обґрунтуванням проекту. Міністр закордонних справ Томаш Петршічек заявив в понеділок, що окупація Чехословаччини різко суперечить міжнародному праву і була здійснена всупереч бажанню її керівництва і народу.

Нагадаємо, війська п'яти держав Варшавського договору, очолювані Радянською Армією, окупували Чехословаччину в 1968 році, щоб зупинити спробу ліберального крила Комуністичної партії реформувати систему, придушивши таким чином демократичний рух, що одержав назву «Празька весна».

Чеська Республіка уклала договір про добросусідство, дружбу і співробітництво з Росією у 1993 році. Згідно з цим документом, обидві сторони заявили про намір покласти край тоталітарному минулому, пов'язаному з окупацією 1968 року. У Празі вважають, що введення війська на чехословацьку територію не було виправданим.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: