Президент закликав ООН визнати Голодомор геноцидом українського народу

Президент закликав ООН визнати Голодомор геноцидом українського народу

Пам’ятник жертвам Голодомору в Україні

Порошенко підкреслив, що ООН завжди відігравала провідну роль «у забезпеченні того, щоб злочини минулого ніколи не могли повторитися»

Президент Петро Порошенко звернувся до Генасамблеї ООН із закликом визнати Голодомор в Україні 1932-33 років актом геноциду українського народу.

Про це він заявив у середу, під час виступу з трибуни Генеральної Асамблеї ООН.

«72-а сесія Генеральної Асамблеї збігається з 85-ю річницею одного з найбільш смертоносних злочинів ХХ століття - Голодомору. Це був штучний голод в Україні в 1932-1933 роках, організований тоталітарним режимом Сталіна, який призвів до загибелі від 7 до 10 мільйонів українців», - зазначив Порошенко.

Він підкреслив, що ООН завжди відігравала провідну роль «у забезпеченні того, щоб злочини минулого ніколи не могли повторитися».

Порошенко при цьому згадав слова доктора Рафала Лемкіна, автора Конвенції про запобігання та покарання злочину геноциду, ухваленої ГА ООН в 1948 році, який назвав знищення української нації класичним прикладом геноциду.

«Я закликаю держави-члени ООН ухвалити власне історичне рішення про визнання Голодомору актом геноциду», - наголосив Президент України.

«Главком» у травні повідомляв, що в американську штаті Вашингтон Сенат ухвалив резолюцію, в якій Голодомор називають геноцидом українського народу. 

Як відомо, 20 вересня Порошенко виступив на Генасамблеї ООН.

Президент заявив, що мандат миротворців ООН повинен покривати усю окуповану територію Донбасу, включаючи українсько-російський державний кордон.

Також Порошенко звернувся до країн-членів ООН з ініціативою створити українську групу друзів Криму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: