Пріоритет газового вугілля змусить енергокомпанії прискорити перехід ТЕС з імпортного вугілля на українське - Волинець

Пріоритет газового вугілля змусить енергокомпанії прискорити перехід ТЕС з імпортного вугілля на українське - Волинець

Держкомпанія «Центренерго» вже перевела 2 блоки Зміївської ТЕС на газове вугілля

Українські теплоелектростанції, які ще не працюють на вітчизняному вугіллі марки Г, будуть змушені прискорити перехід на це вугілля, так як, працюючи на імпортному антрациті, їх будуть включати в енергосистему в останню чергу.

Про це заявив голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець.

«Стимул до переходу блоків потрібно було зробити давно, що зіграло б на користь українським шахтам. Адже на підконтрольній українській владі території немає жодної шахти, на якій би добувався антрацитове вугілля. Воно завозиться з-за кордону за ціною майже вдвічі дорожче нашого», - заявив Волинець.

За його словами, пріоритет роботи ТЕС на газовому вугіллі дозволить підтримувати стабільну роботу українських шахт, оскільки зараз спостерігається тенденція до сильного зниження видобутку вугілля на державних шахтах, що негативно відбивається на забезпеченні ТЕС і ТЕЦ вугіллям в опалювальний період.

«Вже склалася така ситуація, що державні шахти до нового року просто зупиняться», - додав глава профспілки.

При цьому він уточнив, що з початку року Україна закупила енергетичного вугілля за кордоном на 45 млрд грн, які можна було спрямувати на розвиток галузі.

«Якби всі ці 45 мільярдів гривень віддали на вугільну галузь України, то не було б у нас ніяких проблем із забезпеченням вугіллям», - резюмував Волинець.

Нагадаємо, Рада оптового ринку електроенергії має намір внести зміни у правила роботи ринку, які передбачають, що блоки ТЕС, що використовують газову групу вугілля, будуть включатися в роботу в першу чергу, а в останню чергу - антрацитові (незалежно від цінової конкуренції).

Як повідомлялося, в квітні 2017 року віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон в ході енергетичного штабу заявив, що у зв'язку з втратою антрацитових шахт у ОРДЛО необхідно ввести пріоритетність роботи ТЕС на газовому вугіллі і забезпечити максимальне розвантаження антрацитових ТЕС.

За словами Міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, Україна до 2019 року планує відмовитися від використання антрациту для виробництва електроенергії за рахунок переведення блоків ТЕС з антрациту на вугілля марки Г, що видобувається на вітчизняних шахтах.

Довідка. Держкомпанія «Центренерго» вже перевела 2 блоки Зміївської ТЕС на газове вугілля, ДТЕК планує завершити такий же перехід двох блоків на Придніпровській ТЕС на початок зими. Раніше «Донбасенерго» заявляло про намір побудувати два блоки на газовому вугіллі на Слов'янській ТЕС, але поки проект не реалізовується.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: