Протести в Польщі: Дуда шукає компроміс, а опозиція не проти дострокових виборів

Протести в Польщі: Дуда шукає компроміс, а опозиція не проти дострокових виборів
Протести в Варшаві

Польська опозиція блокуватиме трибуну і президію Сейму щонайменше до 20 грудня

У Польщі опозиційні сили готують документи до прокуратури про скоєння владною коаліцією злочину (підозра на відсутність кворуму) і у випадку продовження патової ситуації не виключають необхідності дострокових парламентських виборів.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Ми прийняли рішення, що залишаємося у залі засідань до вівторка (20 грудня - ред.). Після того, що трапилося вчора, після викидання ЗМІ (з парламенту – ред.), була спроба також викинути й депутатів. Ми там залишатимемося», - заявив після засідання керівництва найбільшої опозиційної партії «Громадянська платформа» (РО) її лідер Гжегож Схетина.

За його словами, у залі постійно перебуватиме кілька десятків депутатів.

Він наголосив, що перенесення правлячою партією «Право і Справедливість» (PiS) засідання до колонного залу парламенту було незаконним.

Лідер іншої опозиційної партії «Сучасна» (.N) Ришард Петру в суботу висловив думку, що у випадку погіршення ситуації у суспільстві у зв’язку з кризою парламенті необхідними можуть стати дострокові парламентські вибори.

За його словами, якщо політики PiS хочуть ухвалювати рішення самостійно, без інших партій, то їм тоді варто проводити засідання парламенту у своєму партійному офісі у Варшаві. «Але це немає нічого спільного з демократією», - додав він.

Його партія партія готує заяву до прокуратури у зв’язку з підозрою щодо скоєння злочину маршалком Сейму Мареком Кухцінським. Як підкреслюють опозиціонери, Кухцінський міг сказати неправду, коли говорив про кворум під час голосування його однопартійцями руками у колонному залі парламенту. Депутати правлячої PiS відкидають звинувачення, наголошуючи, що під час голосування в колонній залі було 236 депутатів, відтак був кворум і дотримано усіх процедур регламенту. Під час цього голосування депутати PiS прийняли, зокрема, бюджет на 2017 рік і закон про позбавлення повноважень і зниження пенсій для колишніх функціонерів комуністичних спецслужб.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що готовий стати посередником у вирішенні конфлікту, що виник у Сеймі, повідомляє Onet.pl.

Він підкреслив, що розраховує на добру волю, здоровий глузд і про-державне ставлення, як з боку опозиційних партій, так і парламентської більшості.

«З турботою і тривогою спостерігав за вчорашніми подіями в парламенті. Я хотів би закликати всі сторони заспокоїтися, щоб робота Сейму проходила гладко, цивілізовано і з належною серйозністю, відповідно до принципів парламентської демократії», - йдеться у зверненні глави держави.

У даний момент під стінами Сейму у Варшаві триває маніфестація, протести також відбуваються у деяких інших містах Польщі.

О 21:00 (за київським часом) глава польського уряду Беата Шидло виступить з телезверненням до польського народу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: