Російські спецслужби шантажують геїв і змушують їх контролювати ісламістів - ЗМІ

Російські спецслужби шантажують геїв і змушують їх контролювати ісламістів - ЗМІ

Тиск на сексуальні меншини в Росії за останні роки значно зріс

Руслан стояв на перехресті в центрі Дербента, великого міста, розташованого в Дагестані, і чекав на друга, коли поруч з ним несподівано зупинилася машина. Після пари фраз, якими він перекинувся з тими, хто сидів всередині, Руслан зрозумів, що перед ним «силовики». Вони змусили його сісти у машину, повідомляє Huffington Post Deutschland.

«Це було початком шантажу, через який молодий чоловік, віруючий мусульманин, зважився на втечу до Туреччини. Шантажувати його могли тому, що 23-річний молодик дотримується нетрадиційної сексуальної орієнтації», - йдеться в статті.

«Тиск, який чиниться на сексуальні меншини в Росії, за останні роки значно зріс», - пояснює Уве Хальбах, експерт з Північного Кавказу і ісламізму з авторитетного Фонду науки і політики.
«У Чечні, що межує з Дагестаном, влада обох країн влаштовує полювання на гомосексуалістів, - пише автор. - За деякими даними, з кінця 2016 року в Чеченській республіці було викрадено понад 200 осіб: їх шантажували і катували. Щонайменше 20 осіб було вбито».

Разом із зростанням дискримінації збільшився і потенціал для застосування компромату, «з радянських часів він є важливим інструментом для дискредитації політичних і економічних опонентів і змушує йти на співпрацю», йдеться в статті.

Як зазначив у розмові з виданням Хальбах, «ЛГБД-спільнота легко піддається шантажу за допомогою компромату - особливо на консервативному Північному Кавказі».

У випадку з Русланом співробітники спецслужб також використовували компромат - молодий чоловік повинен був погодитися на співпрацю і не тільки вистежувати місцевих ісламістів, а й піти на війну в Сирію, щоб сприяти поверненню ісламістів, які виїхали з Північного Кавказу. На роздуми йому дали п'ять діб, розповідає Руслан в інтерв'ю російському інтернет-порталу «Кавказький вузол». У разі відмови силовики пообіцяли опублікувати відео, що його скомпрометувало, фотографії та іншу інформацію. Крім того, йому погрожували в'язницей, повідомляє газета.

«У Дагестані існує активне протистояння між прихильниками традиційного ісламу, суфізму, і салафітамі. Місцева влада склали списки, куди увійшли тисячі молодих людей, яких вважають потенційними терористами і екстремістами», - пише автор. «Достатньо носити довгу бороду, щоб потрапити до такого списку», - зауважує Уве Халбах.

Руслан вирішив тікати. Вночі він прокрався через сусідський сад на шосе, не взявши з собою нічого, навіть телефон, за яким його могли відстежити. Через Баку він зумів доїхати до Туреччини, де він досі живе. Однак він все ж отримує «новини» від ФСБ - вона хоче повернути його.

Той факт, що справа Руслана не є винятком, доводить, що сталося з Є.Ф. з сусідньої Чечні. Він був викрадений поліцією. «Ми відпустимо тебе за однієї умови: ти повинен на нас працювати. Ти повинен шукати «гомиків», «сирійців» (тих, хто, за даними влади, збирається вирушити в Сирію, щоб примкнути там до ІДІЛ) і наркоманів», - каже молодий чоловік, яка забажав зберегти інкогніто.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: