Російський авіаексперт Вадим Лукашевич: Провина Росії у катастрофі МН17 на Донбасі уже доведена

Російський авіаексперт Вадим Лукашевич: Провина Росії у катастрофі МН17 на Донбасі уже доведена

«Провина держави вже доведена, тому що слідчі готують не якусь там підсумкову доповідь, а вони готують обвинувальний висновок для суду»

Російський експерт з бойової ефективності авіаційних комплексів Вадим Лукашевич  в інтерв’ю «Главкому» заявив, що авіалайнер МН17 у небі над Донбасом був збитий саме російськими ракетами, і це вже беззаперечний факт.

«Ракета такого класу – це не патрон гвинтівки. На кожну ракету є чіткий формуляр історії, від її виробництва до експлуатації. Ці документи є», - зазначив експерт. 

Він також повідомив, що слідство вже довело провину Генштабу РФ і цілої держави у збитті пасажирського літака влітку 2014 року.

«Провина держави вже доведена, тому що слідчі готують не якусь там підсумкову доповідь, а вони готують обвинувальний висновок для суду. На підтвердження своєї роботи вони на своїх прес-конференціях інформують про знахідки. І ось в цьому інформуванні дають факти, які, з точки слідства, 100% юридично доведені. На останній прес-конференції було оприлюднено інформацію про те, що цей «Бук» належить 53-й зенітно-ракетній бригаді, 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу Збройних сил Російської Федерації. Крапка», - підкреслив Лукашевич.

Тобто цей «Бук» належав кадровій частині, діючій військовій частині. Це означає, що провина держави доведена, російське походження «Бука» доведене. Відповідальність країни доведена. Командир частини відомий, командир округу відомий, командир родів військ відомий. Прізвища начальників штабу та інших відомі. Прізвище глави Міноборони відоме. Прізвище Верховного головнокомандувача відоме.

«Тепер проблема полягає в тому, щоб цю провину держави якось рознести між конкретними Івановим, Петровим і Сидоровим. Один дав наказ, інший його підписав, третій транспортував, четвертий наводив ракету, п'ятий натиснув кнопку і так далі. Тобто ось про що зараз йде мова. За великим рахунком від Росії нічого вже не потрібно, щоби довести її провину», - розповів російський експерт.

Лукашевич підтвердив, що міжнародний суд у цій справі буде заочним.

«Для того, щоб назвати якісь прізвища фігурантів справи, повинні бути якісь аргументи. Провина деяких людей очевидна. Наприклад – полковник Сергій Мучкаєв, командир 53-й зенітно-ракетної бригади. Він як командир був в темі, він як командир віддавав наказ на висування до українського кордону в Ростовську область і так далі. Ясна річ, що на цьому його провина закінчилася. А ось хто конкретно там цією установкою керував, то вже провина іншої людини. Від кого отримав наказ цей командир бригади? Він міг отримати наказ від командувача округом і від командувача родів військ, припустимо це сили ППО сухопутних сил. 53-я зенітно-ракетна бригада щоліта, як правило, проводила навчальні збори. Частина з них проходили на території самої бригади, а частина підрозділів щоліта виїжджає на полігон «Капустін Яр» і проводить стрільби. Тобто це планова навчальна робота підтримки боєготовності», - пояснив експерт.

За різними оцінками, на той момент біля українського кордону було від 20 до 40 тисяч російських військовослужбовців зі своєю технікою. Тобто це танки, гаубиці тощо. І це не може бути самодіяльністю рівня військового округу.

Також відомо, що в офіційному звіті розслідування, який не так давно був опублікований і потрапив в мережу, є цікавий факт. Виявляється, в ніч на 17 липня 2014 року Росія ввела обмеження на польоти цивільної авіації над територією, що межує з Україною до 16 км 150 м.

«Справа в тому, що в підсумковому технічному звіті чітко сказано, що на це питання «Росавіація» відповіді не дала. Це може виявитися якоюсь помилкою або недбалістю. Але точно сказати не можна. Розумій як хочеш. Це обмеження по висоті перш за все не дотримувалося самим ростовським зональним центром з організації повітряного руху», - пояснив військовий експерт.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: