Складові для аптечки стандартів НАТО вже виробляють в Україні

Складові для аптечки стандартів НАТО вже виробляють в Україні

Більша частина складових аптечки – українська, менша – із Заходу

Засновниця «Захисту патріотів» (організації, яка займається тренуваннями з тактичної медицини та забезпечує українських бійців покращеними індивідуальними аптечками за стандартами НАТО) Уляна Супрун каже, що складові для аптечки вже виробляють в Україні. Про це вона повідомила в інтерв’ю «Главкому».
«Щодо аптечок, то тут теж відбулись зміни. Спочатку ми закуповували всі складові аптечки на Заході. Це було дорого. Ми намагалися здешевити їх як могли, проте сума все одно сягала понад 100 доларів за одну аптечку. Тоді ми почали звертатися до українських підприємств, щоб вони почали виробляти хоч якісь складники», - розповіла Супрун, додавши, що українські виробники відгукнулися.
«От сам чохол, сумка вже виробляється в Україні. Бандаж, який називається «Ізраїльський бандаж», теж виробляється в Україні, як і багато інших складників. Їх тепер не треба окремо сертифікувати, як будь-яке іноземне спорядження. Вони тепер є більш доступними за ціною і процедурою закупівлі», - сказала вона.
Але деяких замінників для аптечки не знайшлось в Україні. «Більша частина – українська, менша – із Заходу. В Україні ми не можемо закуповувати турнікет – кровоспинний джгут. Американський турнікет використовує цілий світ, ніхто ще не виробив кращий. І нам його вигідно купувати в Штатах, а не в якійсь українській компанії, яка не має відповідної сертифікації, бо ми купуємо великі обсяги, по 10 тисяч, наприклад, і тому отримуємо знижку. Окрім турнікету, на Заході ми все ще закуповуємо оклюзійну пов’язку, декомпресійну голку та кровоспинний бинт – вони теж не виробляються в Україні. Решту – майже все – ми купуємо тут», - розповіла Супрун.
За її словами, таке імпортозаміщення в аптечці її здешевило на 16 американських доларів. «Було понад 100 доларів, тепер – 84. Але чому 84? Бо ми здешевили аптечку, а водночас додали деякі речі, яких до того там не було. Колись ми мали там лише один кровоспинний бинт, а тепер маємо також і звичайний бинт, наприклад», - пояснила вона
Супрун також повідомила, що меморандуми про співпрацю підписано з майже всіма силовими структурами – прикордонниками, СБУ, сухопутними, десантними військами, ГУР Міноборони, Національною гвардією, МВС. «І нині вже разом з їхнім керівництвом плануємо, кому потрібно навчання. Аптечку може отримати лише той військовий, який пройшов навчання. У перший рік роботи ми виїжджали з інструкторами на місця, до людей, які звернулись до нас по навчання, яке могло відбуватись у зоні АТО, де вони дислоковані, на полігоні, де вони тренуються. Після навчання військовикам, які отримали навички з допомоги, видавали аптечки. Спочатку, коли ми почали передавати аптечки, не було способу ставити їх на облік у бойовій частині. За рік, коли більшість добровольчих батальйонів зайшли або в Нацгвардію, або в ЗСУ, ми стали домовлятись із керівництвом силових структур, щоб ставити аптечки на облік. Навіщо? Інакше військовик, який отримав аптечку, повертаючись додому, може забрати її з собою, як багато хто забирав із собою отримані від волонтерів бронежилети. Також ми попросили через наш сайт та Фейсбук хлопців, які колись отримали від нас аптечки та повернулися з фронту, повернути їх нам, щоб ми могли передавати їх іншим», - розказала волонтерка.
За словами Супрун, загалом її організація поставила а на фронт понад 21 тисячу аптечок.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: