Справа Мартиненка: суд почав досліджувати швейцарську флешку з документами екс-нардепа

Справа Мартиненка: суд почав досліджувати швейцарську флешку з документами екс-нардепа
Екс-нардеп Микола Мартиненко під час судового засідання
Фото: Главком/Станіслав Груздєв

Наступне засідання у справі екс-нардепа Мартиненка відбудеться 14 січня

Сьогодні суд у справі екс-нардепа Миколи Мартиненка розпочав досліджувати зміст скандальної флешки. Секретар судового засідання відкрила її за допомогою спеціального коду, який надала швейцарська сторона. Зміст документів демонструвався на екрані у залі суду. Про це повідомляє «Центр протидії корупції».

Так, у суді показали документи з підписами Мартиненка, що свідчить про те, що екс-депутат є власником компанії Bradcrest, на рахунки якої йшли відкати за перемоги на тендерах в Україні чеської компанії Skoda JS.

У суді продемонстували також власні звіти банків, сформовані на вивченні інформації з комерційних баз даних та інтернету. Внутрішній банківський контроль визначив Мартиненка національним публічним діячем в Україні, через що присвоїв йому індикатор ризику.

Зокрема, банк верифікував Мартиненка та його праву руку Павла Скаленка в якості підписантів. Працівник банку «Хотінгер» Томас Хаслер долучив до банківської справи копії паспорту Мартиненка і Скаленка та взяв у них підписи, що відображено в анкетній формі. Прізвище Мартиненка зазначено у всіх документах банку щодо верифікації реального власника.

Згідно з продемонстрованими документами, Павло Скаленко готував десятки листів та платіжних доручень щодо розрахунків компанією Bradcrest в інтересах Мартиненка. Це, в тому числі, купівлі меблів та керамічної плитки, які потім виявили детективи НАБУ під час обшуку в салоні краси його дружини. Офшорка також оплачувала оренду житла доньки Мартиненка та інші особисті витрати родини.

Прокурор САП Олексій Скибенко звернув увагу що 250 тис. доларів було перераховано компанії, як на той час належала Віктору Шемчуку — екс-нардепу і чинному члену кваліфікаційно-дисциплінарної комісііі прокурорів. Саме Шемчук готував висновок щодо наявність ознак етичного порушення в діях прокурора Андрія Перова через грюк дверима. Рішення КДКП стало основою для відводу Перова із справи Мартиненка.

Сьогодні суд частково задовольнив клопотання адвокатів екс-нардепа та визнав деякі матеріали зі швейцарської флешки очевидно недопустими доказами. Це означає, що ці матеріали не будуть далі розглядатися.

Йдеться про україномовні та російськомовні матеріали зі ЗМІ, які вивчалися банківськими працівниками під час ідентифікації клієнта. Також серед не перекладених документів — внутрішньобанківська переписка.

За словами прокурора САП Олексія Скибенка, ці матеріали не мають визначального значення для справи і не перекладені через відсутність такої потреби у слідства, адже вони не стосуються обвинувального акту. Викинути кілька аркушів зі справи було не можливо.

Наступне засідання у справі — 14 січня о 9.00.

Зауважимо, що адвокати Мартиненка неодноразово намагалися викинути зі справи флешку зі Швейцарії. Адже її матеріали підтвердили, що Мартиненко є бенефіціарним власником компанії, на яку перерахували 6,4 млн євро відкату.

Нагадаємо, що колишнього народного депутата від Народного Фронту Миколу Мартиненка підозрюють у причетності до розкрадання коштів на двох держпідприємствах – «СхідГЗК» та НАЕК «Енергоатом» на загальну суму понад 695 мільйонів гривень.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: