США пригрозили санкціями компаніям-учасницям «Північного потоку-2»

США пригрозили санкціями компаніям-учасницям «Північного потоку-2»
«Північний потік-2»

США продовжують виступати на підтримку продовження транзиту газу через Україну

США можуть запровадити санкції проти енергетичних компаній Німеччини і низки інших європейських країн, що беруть участь в будівництві газопроводу «Північний потік-2».

Про це заявив заступник держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів Френсіс Феннон, пише «Голос Америки».

«Компанії, які оперують у сфері російського енергетичного трубопровідного сектора, включаються в ділову активність, яка несе значний ризик санкцій, і це стосується «Північного потоку -2» і «Турецького потоку»,– сказав Феннон.

Він виклав точку зору уряду США на будівництво Росією газопроводів в обхід території України: «Ми продовжуємо виступати на підтримку продовження транзиту газу через Україну. Кращий спосіб, який забезпечив би Україні можливість бути важливим партнером у сфері транзиту газу для Європи після 2019 року, полягає в тому, щоб «Північний потік-2» і «Турецький потік» не були б побудовані».

«Опора Європи на російський газ робить її стратегічно вразливою. Росія може і повинна залишатися постачальником газу в Європу, але не повинна домінувати на ринку заради досягнення своїх ворожих політичних цілей. «Північний потік-2» розділить Європу і посилить можливості Росії використовувати свої енергоресурси для політичного тиску і шкідливого впливу», – вважає Феннон.

За його словами, будівництво трубопроводу дозволить Росії «посилити свою агресивну військову присутність в регіоні Балтики», а організація газопостачання Європи в обхід України у принципі «усуне важливе обмеження на шляху подальшої агресії Росії проти України».

«Енергоресурси – це одне з гібридних знарядь, які Росія використовує для того, щоб поширювати свій зловмисний вплив і сіяти розбіжності в трансатлантичному співтоваристві. Ось чому США продовжують жорстко заперечувати проти «Північного потоку-2» і «Турецького потоку», – заявив високопоставлений співробітник Держдепартаменту США.

«США будуть продовжувати дипломатичне просування своєї тези про досягнення енергетичної безпеки шляхом диверсифікації джерел, шляхів і постачальників енергоресурсів. Якщо говорити більш конкретно, ми очікуємо від Єврокомісії просування в поправках до Газової директиви – ми вважаємо це важливим кроком у досягненні подальшої прозорості, чого сама Європа довго домагалася. Ми також підтримуємо дії Данії у сфері своєї національної безпеки», – додав помічник держсекретаря США.

Раніше у Держдепі заявили про категоричний спротив «Північному потоку-2».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: